Postovala: OnaPortal
15
May
2012

Moda tridesetih- da li se ponovo vraća?

Pregledano: 8459 puta

Tridesete, godine procvata krojačkog posla i pletenja usled ekonomske krize

Svetska ekonomska kriza desila se prvi put 1929.godine i usled toga, u modu se vraćaju krojači i strast za pletenjem. Moda tridesetih imala je mnogo ozbiljniju notu od prethodnih dekada. Dužina suknji produžena je do listova, a prirodna figura ponovo postaje vidljiva. U tekstilnoj industriji proizvode su materijali jednostavnog kroja, zbog uštede materijala i svila je zamenjena vunom. Takođe, napravljeni su veštački materijali, koji su bili lakši za peglanje i pranje.


Velike modne kuće su morale da “zavrnu slavinu“ i da prave koamde odeće koji su pogodni za nošenje svakog dana i da pritom snize cene svojih proizvoda. Time su učinili veliki korak, jer je moda tada postala dostupna svim staležima.
Pošto su tridesete zlatno doba filma, ljudi su se, u modnom smislu više ugledali na filmske zvezde, Greta Garbo i Klarka Gejbla.


Ženska moda

Tri epiteta krase ovaj period, što se tiče ženske odeće. Vitkost, uskost i aerodinamičnost. Prirodan oblik struka i grudi ponovo je popularan. Odeća za dan pravljena je od vune, žerseja, svile ili krepa. Suknje su bile do listova, padale su ili bile plisirane. Sakoi su bili širokih ramena sa naramenicama i uskog struka. Boje su bile izrazito nežne i klasične.


Večernji izgled

Kao i danas, haljine su bile duge sa otvorenim leđima. Drugi popularni model, bio je takođe sa otvorenim leđima, ali sa malim rukavima koji pokrivaju ramena. Haljine su koso sečene, pod uglom od 45 stepeni, na taj način haljine su blago padale i naborale bi se pri dnu. Čuvena Koko Šanel pravila je odeću od pamuka i muslina i često je dodavala mrežice na odeću. Italijanka Elsa Schiaparelli bila je dizajnerka na čiji rad je veoma uticao nadrealistički pokret. Komad kojim se probila u modni svet bio je crni džemper satkanom velikom belom leptir mašnom. Kasnije je dizajnirala rukavice koje su imale nokte i haljine koje su izgledale kao rascepane i imale prišivene čudne stvari- omiljeni joj je bio jastog. Čuven je šešir u obliku cipele koji je za njenu kolekciju dizajnirao Salvador Dali. Elsa je takođe dizajnirala običnu elegantnu odeću i bila je majstor za boje.


Dnevni izgled

Kao što je već pomenuto, svakodnevne suknje su imale dužinu do listova, sakoi sa širokim ramenima i uskim strukom. Pored toga, popularne su i duge ravne jakne od meke vune ili žerseja. Kompleti su jako traženi, čuveni Šanel, a ako neko ne bi mogao sebi da priušti novi komplet, dopunjavao bi stari sa novom bluzom ili jednostavnim dodavanjem nakita. Pletenje je uzelo maha, pa je skoro svaka žena makar nešto pleteno imala na sebi. Slobodoumnije žene su se ugledale na Ameliu Earhart, koja je popularizovala kožnu jaknu i uske pantalone. Ketrin Hepbern i Marlen Ditrih nosile su pantalone, u inat muškarcima i samo zato što su bile udobne.

 

Letnja moda


Do sredine 1930-ih muškarci i žene su nosili jednodelne kupaće kostime koji su se pravili od novih materijala kao što je lasteks. One žene koje nisu želele da plivaju nosile su šik pidžame za plažu. Za krstarenje moderne su bile kombinacije teget i bele sa malim dodatkom crvene boje.

Iz ove kratke istorije mode, možete zaključiti da većina modnih kuća inspiraciju crpi upravo iz tridesetih. Da li će desete godine 21.veka biti nove tridesete godine 20. Veka, ostaje nam da vidimo u predstojećim kolekcijama.

OnaPortal

Pravi ženski portal. Ljubav, Moda, Lepota, Sex, Kuhinja, Saveti, Poznati.
Prate: 1
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
8
Ljuto
5
Tužno
6
Srećno
7
Bolje
8
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

NOKIA
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Grčka
  • Crna Gora
  • Turska
  • Lavor i kada
  • Neka od egzotičnih destinacija(i svi vas mrzimo zbog toga)

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 19°c
min 9°c

Bicikl

Roleri