09
Jul
2013

Nina Simon: senzualna i hirovita pevačica u borbi protiv rasizma!

Pregledano: 4430 puta

„Ona nije pevačica, ona je diva, beznadežno ekscentrična, tako retka i egzotična da je morala postati legendarna! Pretvorila je svoj neobičan talenat i nesalomiv temperament u prirodnu silu!”

Senzualna, svojeglava, oštra, maestralnog glasa i čvrstih stavova... legendarna džez pevačica Nina Simon zanavek će ostati upamćena kao jedna od žena koja je trajno promenila tok rasizma, boreći se za prava crnaca umetnošću - muzikom i dirljivim rečima!

Nina Simon rođena je davne 1933. godine u Severnoj Karolini, kao jedna od osmoro dece u strogoj porodici metodista, odmalena veoma talentovana, borbena, pravedna i rešena da u životu dogura daleko. Afro-amerikanka muzici se okrenula u najranijem detinjstvu, u desetoj godini uveliko svirajući klavir u mesnoj crkvi i održavajući klasične recitale.

Nisu samo note obeležile njene rane godine, već i snažna želja da se u budućnosti posveti borbi za građanska prava. Naime, prilikom njenog debitantskog koncerta njeni roditelji udaljeni su iz prvih redova u zadnji deo dvorane, kako bi oslobodili prostor za belce. Nina je već tada pokazala jak buntovnički duh, obustavivši sviranje sve dok se nisu vratili na prvobitna mesta.

Kao sedamnaestogodišnja devojka seli se u Filadelfiju, za život i dalje školovanje zarađujući kao učiteljica klavira. Nina se vodila čežnjom da svoj talenat usavrši na prestižnom instuitutu „Curtis”, međutim bila je odbijena, zbog, kako je tvrdila, toga što je žena i crnkinja.

Neuspeh na audiciji dodatno je potpirio njenu mržnju ka raširenom rasizmu u većini američkih instituta, što ju je trajno usmerilo ka rušenju predrasuda i angažovanju za prava crnaca.

Sredinom pedestih godina Nina Simon konačno pronalazi svoje mesto na muzičkoj sceni, karijeru otpočevši kao pevačica po noćnim klubovima. Njen bogati, duboki alt, harizma i izvanredni talenat nisu prošli nezapaženo, te potpisuje ugovor sa jednom izdavačkom kućom za koju i snima prvi album „Little Girl Blue”.

Uvek je ostala odana afroameričkim korenima, pa i u svojim pesmama često koristila elemente afričke muzike, ili se bar impresivnim tekstovima pozivala na rasnu jednakost. Tako su numere „Četiri žene”, „Biti mlad”, „Nadaren i crn”, „Stari Džim Krou” ostale zapamćene kao himne pokreta za ljudska prava, govoreći o ponosu i časti afroamerikanaca, ali i opisujući bezobzirno ponašanje belaca.

Umorna od borbe i ogorčena zbog rasizma u naprednoj Americi, 1970. svojeglava diva odlazi put Barbadosa, međutim sredinom osamdesetih vraća se u Ameriku zbog brojnih nastupa i koncerata.

Usled problema sa porezima, rešila je život ipak nastavi na karipskom ostrvu, gde je i održavala starstvenu vezu sa tamošnjim premijerom Erolom Baroum. Ipak, konačan dom pronašla je u Evropi, prvobitno u Švajcarskoj i Holandiji gde je školovala ćerku, potom i u Francuskoj gde se skrućila do kraja života.

   nina simon

Ninin težak karakter i perfekcionizam koštali su je uspešnog ljubavnog života, pa je iza sebe ostavila dva braka i više strasnih romansi. Na procvat njene karijere najviše je uticao brak sa Endru Stroudom, istovremeno i njenim menadžerom. Krah njihovog odnosa značio je i kraj najuspešnijeg razdoblja u karijeri ove crne heroine.

Kraljevsko i nadmoćno držanje na pozornici učinile su je „Visokom sveštenicom soul muzike”, a njeni koncerti nisu bili samo praznici muzike, već i svojevrsni spektakli: na svakom koncertu Nina je bila i pevačica, pijanistkinja, glumica, aktivistkinja i terapeut istovremeno.

Zanosnu pevačicu celog života pratio je glas da je hirovita, nezgodnog karaktera, neviđeni perfekcionista, nestrpljiva i tvrdoglava, da bi se godinama kasnije utvrdilo da su njene mane proisticale iz činjenice da je bolovala od bipolarnog poremećaja ili graničnog poremećaja ličnosti. Naime, sve od 60-ih godina pa do smrti Nina je redovno konzumirala lekove, vešto čuvajući tajnu od široke javnosti.

Umrla je 2000. godine u snu, prethodno prebolevši rak dojke. Njena sahrana okupila je na hiljade poštovalaca, kao i neka od najvećih imena javne scene, a ostaće upamćena poruka Eltona Džona „Bili smo najveći i volim te!”. Ninin pepeo rasut je u nekoliko afričkih zemalja!

Stefana Pavlović

Ljubav je jedini vazduh koji sam udisala. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Prate: 4
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
5
Nasmejano
2
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
3
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Premijera spota

Premijera spota "O tebi" novog benda "Ničim izazvan"

Kao i svakog dana, đipila sam na noge lagane i stavila džezvu punu vode na ringlu, otišla do kupatila, stavila ...
SUICIDAL TENDENCIES I HATEBREED NA EXIT FESTIVALU

SUICIDAL TENDENCIES I HATEBREED NA EXIT FESTIVALU

Na glavnu binu Exit festivala dolazi američki hardcore sastav, Suicidal Tendencies, ...
NOKIA
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • samo jednom
  • volim svakog sa kim sam u vezi
  • najviše dva-tri puta
  • mislim da nikoga do sada nisam stvarno volela
  • bar 5 puta

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 14°c

Roleri

Bicikl