Postovala: Senka Ivetić
12
Aug
2013

Njeno veličanstvo lepeza

Pregledano: 5039 puta

Tokom istorije lepeza je imala različite namene: za teranje mušica, za rashlađivanje i, naravno, za koketiranje.

Lepeze se mogu naći sasvim jeftino, na pijaci ili na ulici. Ima ih i po nekim jeftinim radnjicama. Prave ih, kad se dosađuju, ili kad traže način da se rashlade, i deca - od najobičnijeg lista papira istrgnutog iz školske sveske. Tokom istorije lepeza je imala različite namene: za teranje mušica, za rashlađivanje i, naravno, za koketiranje.

lepeza

Oni ne baš romantični, ali svakako praktični ljudi, smatraju da je prva namena lepeza bila za teranje dosadnih mušica, a kasnije se ispostavilo da to isto mahanje može i da hladi. Viđale ste sigurno na ilustracijama ili u filmovima i serijama velike lepeze sa nojevim perjem, u rukama robova ili slugu koji neumorno hlade svoje gospodare i gospodarice i brinu se da im ne dosađuju mušice. Naravno, vreme robova i slugu je prošlo, lepeze su ostale, ali u nešto drugačijem obliku.

lepeza

Za početak, znatno su manje. Ipak, i dalje mogu da odaju visok status svojih vlasnica - male, zlatne ili pozlaćene lepeze, bogato ukrašene najrazličitijim motivima (najčešće je cveće, ali ima tu motiva i iz slikarstva i iz najrazličitijih mitologija), očigledno skupe, služile su damama ne samo za rashlađivanje, već i da sakriju svoj ženski osmeh, da se uz njihovu pomoć flertuje i ogovara. Bile su nezaobilazni rekvizit svih dama visokog roda; bilo je nezamislivo otići u pozorište, operu, na bal ili večeru a da nemate i lepezu kojom ćete se damski hladiti, iza koje ćete kriti lice - ili ga otkriti, već kako vam volja.

lepeza

Danas ima lepeza za svačiji džep; kako onih sasvim jeftinih, tako i onih skupljih, od skupocenih materijala. Više ne služe za koketiranje - to je stvar prošlosti - ali i dalje su lep ukras (a naravno, možete se njima i rashladiti). Pored toga, u nekim zemljama imaju ne baš neznatnu ulogu u privredi - očigledan primer je Španija, iz koje se priličan broj ljudi svake godine vrati sa bar jednom lepezom (ili, verovatnije, sa više njih), jer su španske lepeze veoma lep i atraktivan poklon, suvenir, ili jednostavno detalj za sećanje sa putovanja. Kao takve, donose zemlji svog porekla nemalu svotu deviza svake godine.

Šta je s vama? Imate li i vi neku lepezu - ili, možda, čitavu kolekciju?

Izvor: zivot.krstarica.com

 

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

SAMSUNG
2101,oo
prava cena : 2521.2,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Cigarete/Žvake
  • Novine
  • Feniranje
  • Ne bih potrošila poslednje pare, čuvala bih
  • Kozmetiku

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 19°c
min 9°c

Roleri

Bicikl