Postovala: Nataša Ilić
14
Jan
2014

Očistite organizam od slavlja: Detoksikacijske dijete

Pregledano: 2364 puta

Detoksikacijske dijete, osim u retkim slučajevima ne sprovode se duže od nedelju dana, ali one bi trebalo da budu način za uvođenje uravnotežene i zdravije ishrane

Posle prazničnog uživanja u gurmanlucima najčešće razmišljamo kako da što lakše i brže skinemo nekoliko nagomilanih kilograma koje smo dobili za vreme praznika. Osim toga, posle mnogo masne, slatke i kalorične hrane telo vrlo često "zahteva" nešto laganiju hranu, pa zašto mu onda to ne biste pružili laganom i zdravom detoksikacijskom dijetom.

detoksikacija

Naravno, kao i sa svim drugim dijetama, tako i detoksikacijskom, potreban je oprez, jer koliko mogu da budu korisne, toliko mogu i da štete.

Poznati i nepoznati toksini

detoksikacija


Detoksikacijske dijete prvenstveno služe, kao što i im i samo ime govori, za izbacivanje štetnih materija iz organizma. Naime, naše telo je unosom hrane, pića, udisanjem, ali i drugim spoljnim zagađivačima, izloženo toksinima čije stalno nakupljanje u organizmu može da bude uzročnik mnogim bolestima.

detoksikacija

I dok su neki toksini očiti kao što su smog, pesticidi i drugi, mnogi zanemaruju i druge toksine u organizmu kao što su:

 • Alkohol
 • Kofein
 • Lekovi
 • Veštački zaslađivači i beli šećer
 • Zagađena voda (nitrati, nitriti i drugo)
 • Konzervansi


Kako se primenjuje?

detoksikacija

Upravo detoksikacijske dijete trebale bi pomoći u izbacivanju toksina iz organizma i to određenom vrstom hrane.
Takve dijete najčešće započinju jednom vrstom hrane, a kasnije se postepeno uvode druge vrste hrane. Na primer, započnete sa diejtom na bazi vode na jedan, maksimalno dva dana, i posle toga počnete da jedete integralni pirinač, voće i kuvano povrće u sledećih četiri do pet dana. Posle toga uvodite drugu hranu, kao što je meso, testenina, šećer, jaja i sve ostalo.

detoksikacija

Za vreme sprovođenja detoksikacijske dijete potrebno je da pijete što više vode ili detoksikacijskih čajeva (zeleni čaj, čaj od koprive i slično bez zaslađivanja), da biste ubrzali razmenu materija u organizmu. U tih pet dana prestanite da pijete kafu, lekove (koje ne morate da pijete), alkohol, kupovne sokove, prestanite da pušite ili bar smanjite na minimum.

Za to vreme preporučuje se redovno vežbanje, jer se i znojenjem izbacuju toksini iz organizma. Takođe, preporučuje se odlazak u saunu i bilo koje druge metode i aktivnosti koje pomažu u intenzivnijem znojenju.

Budite oprezni

detoksikacija

Iako ćete možda imati prilike da pročitate o dijetama kao što je limunova dijeta u kojoj se pet dana pije samo limunada, sok od javora i jedu ljute papričice, a pre spavanja uzimaju laksativi, naša preporuka je da to činite samo jedan, prvi dan detoksikacijske dijete. Ako vam je stolica normalna i redovna, izbacite laksative. Ako patite od zatvora, jedan dan budite na dijeti na bazi vode, a posle toga jedite samo sirovo voće i povrće, dok ne dobijete redovnu stolicu. Posle toga uvodite pirinač, kuvane namirnice, pa meso i tako dalje.

Detoksikacijske dijete, sem u retkim slučajevima, ne drže se duže od nedelju dana, ali one bi trebalo da budu jedan od načina uvođenja uravnoteženije i zdravije ishrane Naime, iako se sa detoksikacijskim dijetama može izgubiti nekoliko kilograma, ako posle njih nastavite sve po starom, kilogrami će se vratiti nazad. Takođe, ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema, pre bilo kakve rigoroznije detoksikacijske dijete, posavetujte se sa svojim lekarom.

detoksikacija

Detoksikacijske dijete preporučuju se maksimalno dva puta u toku godine, osim ako doktor ili nutricionista nisu drugačije prepisali. Naime, takve dijete, odnosno način ishrane, mogu se biti vrlo praktične za smanjenje telesne težine, ali dugoročno mogu da izazovu mnoge poremećaje u ishrani, zatim dijabetes, bolesti srca i druge hronične bolesti.

Detoksikacija nikad ne prestaje

detoksikacija

Nećemo da pomislite da se toksini sve vreme gomilaju u organizmu, dok ne krenete na detoksikacijsku dijetu. Ako vam jetra i bubrezi, kao "filteri" organizma dobro rade, to znači da detoksikacija organizma funkcioniše sve vreme, ali s obzirom na današnji stil života, ishranu i zagađenje u kome živimo, ponekad je potrebno organizmu pružiti dodatnu pomoć u tome, a to se radi na već opisane načine.

Neka hrana sama po sebi ima svojstva koja podstiču detoksikaciju, a opšte, ako nekoliko dana telu damo "oduška" od teške hrane i pića, ono će imati priliku da se pročisti kvalitetnije, a vi ćete se posle toga osećati bolje, zdravije, a i vaš organizam će biti spreman da se bori rpotiv raznih bolesti i davaće vam više snage.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
2
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
3
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kako da izgubite 10kg mesečno

Kako da izgubite 10kg mesečno

Gubitak 10 kilograma znači da treba da potrošite 35.000 kalorija više nego što konzumirate. Brzi ...
Dijabetičarska dijeta Hale Beri

Dijabetičarska dijeta Hale Beri

Hale Beri spada u najlepše žene šou biznisa iako ima 46 godina. Zbog ...
Jesenje detoksikacijske dijete: Ostanite zdravi i kad je hladno!

Jesenje detoksikacijske dijete: Ostanite zdravi i kad je hladno!

Iako postoji tendencija da je ovo vreme kada se jede manje voća nego leti, vrlo je važno da i sada zadržite naviku ...
KINA
3360,oo
prava cena : 4032,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
 • Nijednu, vjerujem u zdravu prehranu
 • Samo jednu i shvatila sam da to nije za mene
 • Manje od 5
 • 5-10 otprilike
 • Bilo ih je toliko da ne znam ni broj

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 0°c
min -3°c

Bicikl

Roleri