10
Aug
2011

Ogorčenost vodi ka bolesti

Pregledano: 5442 puta

Zašto smo ogorčeni, kakve bolesti to može proizvesti i kako to izbeći?

Zbog neuspelih ljubavnih veza, zbog brzog načina života, previše obaveza a premalo vremena, zbog nedostatka materijalnih sredstava koji bi ispunili neke želje isl, može nam se lako desiti da smo često nervozni, očajni i ogorčeni. Međutim, previše ogorčenja može dovesti do bolesti...

 

Kada nam nešto ne ide onako kako smo zamislili, kada nižemo neuspehe na ličnom ili poslovnom planu, javlja se nezadovoljstvo. U zavisnosti od naše ličnosti, na to ćemo reagovati na određeni način. Jedni će kukati nad svojom gorkom sudbinom, dok će drugi, ma koliko im teško bilo, uspeti da se izvuku iz tog ponora i podići se čak i nakon teškog pada.

 

ogorcenostGlavna razlika između jednih i drugih je što, oni koji uspevaju da se oporave od neuspeha i nastave dalje umeju sebi da oproste, ako su za taj neuspeh sami krivi. Drugi, koji ne umeju da prepoznaju svoj udeo u svom neuspehu skloni su da za sve svoje nedaće krive druge. To je ono što ih čini ogorčenima.

 

Sigurno si nekad primetila oko sebe večito mrzovoljne ljude kojima sve smeta. Treba znati da vidimo svet oko nas spram sveta koji je u nama. To znači da, ako smo nezadovoljni sami sa sobom, bićemo nezadovoljni i sa svim i svačim oko sebe. Sigurno si i sama shvatila da kada si srećna i zadovoljna nema stvari koja te može iznervirati i sve ti je lepo, ružičasto i simpatično. Sa druge strane, kada si zabrinuta ili iznervirana, nema te sitnice koja ti neće biti kao trn u oku, pa čak i kiša koja je „baš sad našla da pada“.

 

Ono što je bitno je da oni koji su previše ogorčeni i svoje neuspehe vide kao rezultat viših negativnih sila, odnosno smatraju da su za sve ono što nisu postigli i uradili kako treba krivi drugi, mogu oslabiti svoj organizam. Ta negativna emocija koju osećaju iz dana u dan može dovesti do poremećaja metabolizma, do oslabljenog imunog sistema ili manje funkcionalnosti nekih organa.

 

Šta se može učiniti? Prvo, treba da naučimo da budemo odgovorni za svoje postupke. Ne treba kriviti druge nego prihvatiti svoje greške, ali kao nešto što nas može nečemu naučiti. Treba biti svestan da iz svakog neuspeha možemo izvući pouku i sa tim iskustvom nastaviti dalje. Zatim treba naučiti oprostiti sebi za sve što nismo uradili kako treba i ne živeti u prošlosti nego se koncentrisati na budućnost i na sve mogućnosti koje nam ona pruža. Ako nam nešto ne ide od ruke koliko god se trudili, uvek se može pronaći nešto drugo što će nas jednako ispunjavati i činiti nas zadovoljnima.

 

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
2
Tužno
3
Srećno
0
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Da vam buđenje ne pada teško!

Da vam buđenje ne pada teško!

Blago onima koji se ujutro bude lako, iskaču iz kreveta iste sekunde kada budilnik oglasi prvi "bip" i ...
10 načina da vam dan započne baš kako treba!

10 načina da vam dan započne baš kako treba!

Male promene jutarnje rutine, osveživaće vas, opustiti i pripremiti za dobar dan pred ...
Ajmo u Njujork

Ajmo u Njujork

NY je grad koji nikada ne spava. Šetnja po Times Squeru-bučne ulice, svi negdje ...
SAMSUNG
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Svaki dan sam u teretani
  • Sezona u solarijumu je otvorena
  • Nisam,ugojila sam se 10 kila
  • Da,za borbu sa alergijama
  • Spremna za sta ?

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 3°c
min -2°c

Roleri

Bicikl