Postovala: Nataša Ilić
13
Aug
2012

Opasnosti iz mora i prirode

Pregledano: 5617 puta

Bića koja vam u trenu mogu upropastiti uživanje na plaži ili na izletu

Verovatno ste bar jednom nagazile na morskog ježa, opekle se na meduzu ili ukačile krpelja. Upravo je sada vreme da pazite na to, jer godišnji odmori mogu da postanu noćna mora, ako ne reagujete kako treba i na vreme.

Bilo šta da vam se dogodi, ne treba paničiti i po mogućstvu se odmah treba obratiti lekaru

Donosimo vam koje posledice mogu da nastanu ako se ne saniraju povrede od uboda ježa, meduze i krpelja i detaljno opisujemo šta je potrebno za pružanje prve pomoći i kako da je pružite.

Morski ježevi

Morski ježevi se mogu naći bilo gde u Crnoj Gori, Grčkoj i Hrvatskoj i znak su čistog mora. Češće se nalaze među stenama i kamenjem, ali nije pravilo. Bodlje im služe da bi se zaštitili od predatora, ali kada se zgazi na ježa ili se naslonite na njega bodlje se poput igala duboko zabodu u kožu, najčešće stopala, ali nije retkost da se to desi i na drugim delovima tela. Osim bola i upale, važno je što pre izvaditi bodlje kako ne bi nastala gnojna infekcija.

Sredstva za prvu pomoć su topla voda, sterilna igla, pinceta, alkohol, antibiotska mast ili prašak, epitelina krema.

Prvo je važno je da omekšate deo kože u kojoj su bodlje, pogotovo kožu stopala koja je najdeblja. Najbolje je to učiniti u toploj vodi.

Zatim, alkoholom dezinfikujte kože, a bodlje koje su iznad površine kože nežno izvucite pincetom. Sterilnom iglom otvorite kanale za one bodlje koje su dublje smeštene i laganim kružnim pokretima ih izvucite na površinu uz pomoć pincete. Kada su sve bodlje napolju, možete namazati antibiotsku mast ili prašak, a ponekad je dovoljna i neka krema za brzu obnovu kože.

Meduze

Meduze se periodično pojavljuju u morima i u većini slučajeva nisu toliko opasne. Ali kada se opečete na nju javlja se bol, crvenilo kože ili plikovi, a kasnije dugo može da ostane hiperpigmentacija, ali i ožiljak. Otrov nekih vrsta meduze može dovesti do fatalnog završetka, ali to se dešava u toplijim morima i u Australiji.

Sredstva za prvu pomoć su morska voda, sirće, limunov sok ili urin, rukavice, hladne obloge, analgetik, antihistaminik, lokalni kortikosteroidi.

Ako vam se ovo desi, važno je da uprkos bolu, ostanete mirne. Pažljivo pomerite meduzu sa kože i izađete iz mora. Ne smete češati da ne bi došlo do dodatnog utrljavanja otrova u telo, već ostatke meduze treba isprati sa morem, nikako sa slatkom vodom i ne golim prstima.

Opečeno mesto treba kvasiti običnim sirćetom i ostaviti da deluje da bi se otrov deaktivirao, a mogu poslužiti urin ili limunov sok. U slučaju jače reakcije, uzmite antihistaminik, kalcijum, a lokalno crvenilo mažite blagim kortikosteroidnom kremom. Bol možete ublažiti hladnim oblogama i analgeticima.

Krpelji

Krpelji paraziti koji domaćinu mogu da prenesu mnoge bolesti. Na čoveku se najčešće nađu na onim delovima gde je koža vlažnija i mekša, kao što su stomak, prepone, vrat, iza ušiju, pa je važno da se posle boravka u prirodi pregledaju upravo ti delovi. Najopasnije bolesti koje krpelji prenose su lajmska bolest i virusni meningitis.

Krpelju je potrebno od 24 do 36 sati za prenošenje zaraze od trenutka kada se uhvati za domaćina. Zbog toga je važno da uklanjanje bude što pre. Danas na tržištu postoje mnoga sredstva za zaštitu od insekata.

Sredstva za prvu pomoć su dva spretna prsta, dobro oko i antiseptik.

Prvo što treba uraditi kada se krpelj pronađe je da mu se brzim pokretom pritisne glava prema dole sa dva prsta. Zatim, laganim pokretima levo, desno dođe do otpuštanja nožica koje su poput harpuna sa unutrašnje strane kože, a tada ga brzim pokretom izvući napolje.

Važno je da krpelja ne gušite alkoholom ili uljem, jer tada krpelj povraća potencijalno zaražen sadržaj i tek tada može doći do prenosa bolesti. Takođe, treba voditi računa da glava ne ostane unutra. Ako se to dogodi, sterilnom iglom izvaditi ostatak.

Nema opasnosti ako glava i ostane posle uklanjanja, jer je glavni izvor infekcije u njegovoj utrobi.

Posle uklanjanja krpelja treba staviti neko antiseptičko sredstvo i pratiti reakciju na koži. Crvenilo i iritacija prolaze za tri dana, a u slučaju da crvenilo ni posle tog vremeena ne prolazi, treba se obratiti lekaru.

Odmah nakon boravka u prirodi treba se pregledati i pregledati odeću.

 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
2
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Šta to lako 'briše' strije i bore?

Šta to lako 'briše' strije i bore?

Svako ko je za kratko vreme izgubio popriličan broj kilograma, verovatno se suočio sa strijama, oštećenjima ...
Nega lepote širom planete: 5. Južna afrika, Rooibos čaj

Nega lepote širom planete: 5. Južna afrika, Rooibos čaj

Prethodni deo ovog serijala pogledajte ...
Zašto zapravo kupujemo kozmetičke proizvode?

Zašto zapravo kupujemo kozmetičke proizvode?

Koliko kozmetičkih preparata, krema, šminke i sličnog trenutno imaš? Da li si ih ...
SANDISK
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Grčka
  • Crna Gora
  • Turska
  • Lavor i kada
  • Neka od egzotičnih destinacija(i svi vas mrzimo zbog toga)

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 15°c

Bicikl

Roleri