23
Aug
2011

Otkrivamo - istorija brushaltera

Pregledano: 4745 puta

Činjenice o nastanku i razvoju brushaltera kao samostalnog komada ženske odeće

Istorija brushaltera

Danas imamo veliki izbor brushaltera koji se u velikoj meri razlikuju po dizajnu i omogućavaju nam da postignemo različite efekte, od podizanja grudi do povećanja njihove veličine bez ikakve operacije. Međutim, istorija brushaltera je duga i datira iz doba minojske civilizacije, dok je sam termin “grudnjak” izmišljen u 19. veku.

Termin “grudnjak” prvi put se pojavio u američkom Vogue 1907. godine. Drevna istorija takođe pominje brushalter kao odevni predmet žena koji se koristi da podrži grudi. Prvi brushalteri u antičkoj Grčkoj bili su napravljeni od vune ili lana, dok su se u Rimu pravili od životinjske kože. Za vreme vladavine dinastije Ming u Kini žene su nosile brushaltere koji su izgledali kao plehani tanjiri pričvršćeni kožnim kajševima za leđa i ramena. Renesansni period obeležen je pojavom korseta i uvođenjem dekoltea na modnu scenu.

Prvi grudnjak patentirala je Mary Phelps Jacobs 1914. godine pod nazivom Caresse Crosby, to su zapravo bile dve svilene maramice pričvršćene trakama koje su bile naknadno došivene. Do 1930. godine umesto “grudnjak” uvodi se termin “brushalter”, dok se 1932. godine pojavljuju i prve alfabetske veličine. Ovo je takođe period kada se industrija donjeg veša razvija veoma brzo, uz uvođenje novih tkanina i boja. Do 1940. godine brushalter koji ističe grudi postaje veoma popularan, on ističe siluetu žene stavljajući akcenat na njene obline.

Brushalter kao poseban komad donjeg veša nastavlja da se razvija do 1970. godine, odnosno do pojave radikalnog feminističkog pokreta koji je odbacio brushalter, štikle i šminku, ali uprkos tome marke kao što je Vonderbra su procvetale. Danas je brushalter uveliko evoluirao u komad odeće različitog stila, dizajna, tkanina i boja, kao i veličina, dok je industrija donjeg veša postala veoma konkurentno okruženje sa visokim profitima.

Milana Duraković-Nađalin

Čekamo da Milana Duraković-Nađalin napiše nešto o sebi. :)
Prate: 0
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
3
Ljuto
1
Tužno
1
Srećno
1
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

COOLERMASTER
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Može ali jako retko
  • Nema šanse, potpisujem
  • Može, sve zavisi od partnera
  • Naravno da može, ako oboje to žele zašto ne bi opstala
  • Ne znam, nisam imala takva iskustva

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 7°c

Bicikl

Roleri