Postovala: Nataša Ilić
10
Jan
2013

Činjenice o bebinom spavanju

Pregledano: 8425 puta

Roditelji koji muku muče sa uspavljivanjem bebe i čestim noćnim buđenjima, verovatno će se sad kiselo nasmejati na izreku da neko “spava kao beba”. Donosimo vam nekoliko stvari koje bi trebalo da znate o spavanju beba...

Bebe sanjaju, čak i kod mame u stomaku

Do trećeg meseca, fetusi većinu vremena provedu spavajući, a gotovo 50 odsto tog vremena provedu u REM fazi, fazi kada se sanja. Novorođenčad takođe pola sna provedu u REM fazi (sa odraslima je to slučaj oko 25 odsto). Većina stručnjaka za san se slaže da to znači da bebe mnogo sanjaju, ali ono o čemu sanjaju – još je nepoznanica. beba koja spava

Sve bebe se bude noću

Čak i dobri spavači. Zapravo, sva deca i odrasli se bude nekoliko puta noću, obično kada se vrate u lakšu fazu sna. Razlika između beba je da neke znaju da promene položaj, da se okrenu, nameste i same ponovo utonu u san. Druge još nisu razvile samostalne tehnike smirivanja i vraćanja u san, pa zovu vas u pomoć.

Kraći ciklusi sna

Ciklus svih faza sna kod odraslih menja se svakih 90 minuta, a kod odojčadi svakih 60 minuta. Progresija faza sna kod odojčadi je takođe drugačija. Oni odmah mogu da utonu u REM fazu (u kojoj ih obično možete videti kako se smeju, trzaju ili udaraju) ili prvo prolaze kroz laganiju fazu i tek kasnije ulaze u REM. Ovi brži ciklusi mogu da znače i kraće spavanje kod beba. Odrasli gotovo uvek prvo prolaze kroz laganiju fazu sna, a tek onda ulaze u REM.

San stvara san

Nećete pomoći bebi da duže spava noću ako joj uskraćujete san, pokušavate da je zadržite duže budnom u toku dana ili joj ne date da odspava posle podne. Većina beba kada im je san uskraćen postaje nemirna, premorena ili hiperaktivna, a nivo hormona stresa se povećava, što im otežava da dobro spavaju u toku noći. Jedino je da je važno da dete posle podne ne spava mnogo kasno, jer bi to moglo da poremeti noćni odlazak u krevet.

beba i cuclaKratki dremeži su normalni

Uobičajeno je da spavanje beba u toku dana traje kratko, oko 20 do 40 minuta, posebno ako spavaju na leđima. Brza buđenja se događaju jer beba uđe u novu fazu sna ili se pomeri, a nema sposobnost da se sama vratiti u san. Čim beba počne sama da se okreće i čim sama nauči da se umiri, ti će dremeži postati duži.

Spavanje se pogorša pre nego što postane bolje

Negde oko šestog meseci većina beba prolazi fazu regresije u spavanju, kada odednom počnu češće da se bude. Čak i one koje su bile dobri spavači mogle bi da počnu da vas bude noću. Većina roditelja pretpostavlja da to znači da je beba gladna, ali noćna buđenja verovatno su povezana sa kognitivnim i motoričkim razvojnim promenama (drugim rečima, mozak im je veoma zaposlen), pa se zbog toga teže umire i utonu u san. Ako se to dogodi, bebu prvo pokušajte da umirite manje invazivnim metodama (poput ušuškavanja, davanja cucle ili češkanja po leđima). Uzmite je u ruke samo ako ništa od toga ne upali.

Hranjenje posle šest meseci

Lekari i stručnjaci za san slažu se da je većina beba sa navršenih šest meseci psihološki sposobna da izdrži bez hrane 11 do 12 sati u toku noći. Naravno, ako ste je naučili da se hrani preko noći, ona će biti opravdano gladna, ali ako polako krenete sa odvikavanjem od noćnog dojenja, ona će sve nadoknaditi u toku dana. Ako vaša beba ima bilo kakve zdravstvene probleme, pre odvikavanja od noćnog hranjenja posavetujte se sa pedijatrom.

Sprijateljite se sa zorom kad beba spava

Bebe su programirane da reaguju na prve zrake sunca, pa njihovo buđenje u šest sati ujutro je sasvim normalno (koliko god to vama bilo nejasno). Vreme kada dete počinje dan pomaže mu da podesi svoj unutrašnji sat u toku dana.

Dajte detetu malo prostora

Staviti dete u krevetić dok je još budno može biti najbolja stvar koju ste za njega učinili. Bebe su mali robovi navika, pa ako ih naviknete da ih nosite u rukama dok se ne uspava, ko ih još može kriviti što to traže svaku noć? Bebina sposobnost samosmirivanja brzo se menja u toku prve godine, ali treba da im date prostora i omogućite vežbanje. Zato se potrudite da dete ostavite u krevetiću ako počne malo da gunđa ili udara. Pojavite se tek kad počne mnogo da plače.

Većina beba ne preraste probleme sa spavanjem

Studije su pokazale da bebe koje ne spavaju dobro u toku prve godine, neće dobro spavati ni narednih godina. To je zbog toga, jer na san utiču navike koje su same izgradile, ali i rutine i očekivanja koja ste vi postavili u kući. Zato je dobra ideja da rano i dosledno postavite rutinu i primetite svaki problem koji bebi otežava san posle šest meseci. Zapamtite da kvalitetan san dolazi u više oblika.  Na primer, ako beba spava 11 do 12 sati (uz povremena kratka hranjenja), a vi uspete da dobijete svojih sedam ili osam sati sna - nema razloga da išta menjate.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Sa bebom na moru

Sa bebom na moru

Leto je odavno tu i verujemo da su se mame i tate odlučili gde će sa svojim ...
Prirodni recept bebi ulja

Prirodni recept bebi ulja

Kupljena bebi ulja mogu da iritiraju kožu bebe. Umesto toga, probajte da napravite prirodni recept ...
Da li su svi proizvodi sigurni za Vašu bebu

Da li su svi proizvodi sigurni za Vašu bebu

Identifikovanje bezbednih proizvoda za bebe je teško, posebno kada postoji ...
PANASONIC
12118,oo
prava cena : 14541.6,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Grčka
  • Crna Gora
  • Turska
  • Lavor i kada
  • Neka od egzotičnih destinacija(i svi vas mrzimo zbog toga)

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 15°c

Bicikl

Roleri