Postovala: Nataša Ilić
01
Nov
2012

Kako pravilno negovati penis vašeg dečaka?

Pregledano: 38768 puta

Ne forsirajte odvajanje prepucijuma, jer bi moglo da se desi pucanje kožice i krvarenje, bol i pečenje prilikom mokrenja

Majke tek rođenih dečaka susreću se sa nečim o čemu nikad pre nisu vodile brigu, a to je penis. Budimo realni, koliko god bile upoznate sa "odraslim" muškim udom i njegovom funkcijom, negom i higijenom, ovo je nešto drugo. Većina žena o penisu zna vrlo malo ili ništa. kupanje bebe

Pošto u našoj zemlji ne postoji običaj obrezivanja kožice penisa nekoliko dana po rođenju, može vam se učiniti da ona onemogućava i otežava pravilnu higijenu. Ipak, to nije tako. Penis bebe treba normalno prati sa sapunom i vodom, samo bez povlačenja prepucijuma preko glavića.

Takođe, nisu potrebna bilo kakva antiseptička sredstva niti čišćenje penisa sa štapićima i slično. Naime, kod većine beba, prepucijum koji prekriva glavić ujedno je spojen sa njim i svako njegovo povlačenje može da izazove pucanje kožice i krvarenje, bol i peckanje prilikom mokrenja.

Jedino što je potrebno je da proveravate s vremena na vreme kakav mlaz urina ima beba ili dečak, jer ako je mlaz slab i izgleda više kao kapljanje, i ako je vidljivo da dete doživljava određenu neprijatnost ili bol prilikom mokrenja, što pre se konsultujte sa pedijatrom.

Ne forsirajte

Prepucijum koji je najčešće spojen sa glavićem penisa prilikom rođenja (kod vrlo malog broja dečaka to nije slučaj), može da se odvoji od glavića u narednih nekoliko meseci ili godina. Za to nema pravila. Kod većine dečaka to se dogodi do pete godine života, a kod nekih tek u tinejdžerskim godinama. Ni u kom slučaju ne smete da forsirate odvajanje. Ako je dečak veći, i sam shvatiti da može da povuče kožicu i na koji način.

Posle odvajanja, možete lagano potezati kožicu preko glavića penisa zbog higijene. Ako je dete veće, možete da počnete da ga učite kako pravilno da održava higijenu. Naravno, povlačenje prepucijuma povezano je i sa uriniranjem, pa čim je dete starije i više ne nosi pelene, možete odmah početi sa učenjem. Naravno, još jednom ponavljamo, prepucijum se mora sam odvojiti od glavića.

beba sa mamomKako da učite dete?

Iako mnoge žene prepuštaju te osetljive momente učenja o higijeni mališanovom ocu, to ne znači da ne treba da znaju tehniku. U suštini, postupak je vrlo jednostavan, i ne razlikuje se od postupka kod odraslih muškaraca:

  • Potrebno je nežno povući kožicu preko glavića penisa.
  • Isprati vodom i sapunom glavić i unutrašnji deo prepucijuma.
  • Posle toga, samo se treba vratiti kožicu u početni položaj.

Kako prepoznati znakove odvajanja?

U određenoj razvojnoj fazi penisa, nekim dečacima će se za vreme mokrenja, zbog pritiska urina, penis naduti. Razlog je što se unutrašnji sloj prepucijuma već odvojio od glavića ili je to odvajanje počelo. Dakle, nadutost je normalan znak odvajanja kožice. To je samo jedno prelazno stanje razvoja polnog organa, koji je prilikom samog rođenja prilično nerazvijen. Takođe, to je znak daljeg rasta kožice i njegovog otvora koji postaje širi kako bi kroz njega prošao glavić.

Kada se prepucijum odvoji od glavića penisa, ispod kožice na glaviću se u većim količinama nakuplja smegma koja se redovno mora prati. Naime, smegma sadrži ćelije kože, prljavštinu i bakterije i zbog loše higijene može da izazove ozbiljne upale.

 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
3
Ljuto
1
Tužno
2
Srećno
4
Bolje
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kako pravilno negovati penis vašeg dečaka?

Kako pravilno negovati penis vašeg dečaka?

Majke tek rođenih dečaka susreću se sa nečim o čemu nikad pre nisu vodile brigu, a to je ...
Da li su svi proizvodi sigurni za Vašu bebu

Da li su svi proizvodi sigurni za Vašu bebu

Identifikovanje bezbednih proizvoda za bebe je teško, posebno kada postoji ...
Prekretnica za bebe: zašto ne prestaju da plaču

Prekretnica za bebe: zašto ne prestaju da plaču

Novopečenim mamama dosta problema zadaje plač beba. Zašto toliko plaču, da ...
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Cigarete/Žvake
  • Novine
  • Feniranje
  • Ne bih potrošila poslednje pare, čuvala bih
  • Kozmetiku

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 15°c

Bicikl

Roleri