Postovala: Nataša Ilić
10
Aug
2012

Sa bebom na moru

Pregledano: 5382 puta

Promena rutine podjednako može biti teška i za bebe i za njihove roditelje, zato je vrlo važno ispoštovati prosta pravila za letovanje sa mališanom

Leto je odavno tu i verujemo da su se mame i tate odlučili gde će sa svojim mališanima provesti godišnji odmor. Mnogim roditeljima to odstupanje od svakodnevne rutine otvara bezbroj pitanja vezanih za ishranu odojčadi i male dece. Sunce i boravak na otvorenom treba ozbiljno shvatiti, pa deca treba da su u debelom hladu i namazana visokim zaštitnim faktorom.

Važno je da beba bude u hladovini, namazana kremom sa visokim zaštitnim faktorom, da unosi dosta tečnosti i da joj obroci budu lagani


Ne treba brinuti zbog pravilne izgradnje kostiju, jer je za sintezu vitamina D dovoljna sama sunčeva svetlost i njegovo dejstvo na otkrivene delove tela (lice, ruke i noge), a UV zraci deluju i u hladu jer se reflektuju od površine mora.

Mala deca lako gube tečnost tokom prve godine života, jer bubrezi nisu dovoljno razvijeni, kao ni regulacija telesne topline. Zato se nedovoljan unos ili gubitak tečnosti odražavaju porastom temperature, gubitkom težine ili smanjenim mokrenjem.

Visoke temperature teško podnose i deca

Većina dece u takvim uslovima pokazuje pojačanu potrebu za vodom, što je prirodno jer se znojenjem gubi dosta tečnosti. Ima dece koja se za vreme vrućina mnogo ne znoje, ali je bez obzira na to njihova potreba za vodom povećana. Budući da bebe ne znaju same da kažu da su žedne, roditelji moraju tome da posvete više pažnje.

Deci koja se doje nije potreban dodatni unos tečnosti, ali zato mame treba da paze da same unose dovoljno tečnosti, sem u slučaju ako su temperature više od 30 °C. Onda je dobro da se detetu ponudi voda. Deci koja koriste mlečnu formulu treba davati tečnost i to najbolje prokuvanu vodu, nezaslađene čajeve ili, ako je beba starija od šest meseci, voćne sokove namenjene tom uzrastu.

Idealan napitak

Rashlađeni voćni sokovi, koji mogu da se malo razrede sa vodom, idealan su napitak za vrućine. Posebno ako se koriste veća pakovanja, jer se mogu dozirati, a sadržaj se čuva u fižideru do tri dana.

Lagani letnji obroci

Letnji obroci treba da budu lagani i lako svarljivi. Treba se truditi da bebin jutarnji obrok bude lagan, kombinacija mleka i žitarica.

Kao užina na putovanjima, za šetnje u parku ili odlaske na plažu idealne su voćne kašice.

Kašice se čuvaju u frižider torbama, ali se pre davanja bebi drže napolju dok ne dostignu ''sobnu'' temperaturu.

 

 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
2
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
3
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Prekretnica za bebe: zašto ne prestaju da plaču

Prekretnica za bebe: zašto ne prestaju da plaču

Novopečenim mamama dosta problema zadaje plač beba. Zašto toliko plaču, da ...
Kako odabrati pravo ime za dete?

Kako odabrati pravo ime za dete?

Sa partnerom bi trebalo da počnete razgovarate o izboru imena što pre. Ukoliko se pak ...
Šta je fras?

Šta je fras?

Febrilne konvulzije (poznate kao dečji fras) predstavljaju grčenje mišića tela usled visoke ...
DIGITUS
1690,oo
prava cena : 2028,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Bezobzirni su
  • Premalo pokazuju emocije
  • Nema dovoljno vremena za vas
  • Neuredni su
  • Nikada niste na istim talasnim dužinama

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 13°c

Bicikl

Roleri