Postovala: Ona portal
23
Nov
2010

6 neprijatnih stvari koje Vam dete može reći-prvi deo

Pregledano: 1956 puta

TO JE MOJE!!

Sakrivajući se ispod ćebeta u vreme spavanja, Ela, 3 godine, posmatrala je svoju mamu i čežnjivo izjavila: "Želim novu mamu." Ni četiri godine njenog mandata mame i već je bila na ivici da izgubi posao. Da stvar bude gora, Ela je počela stalno da ponavlja: "Želim novu mamu", čak i kada joj je mama kupila neke igračke koje je sa nestrpljenjem iščekivala. Posle nekoliko dana, sve što je mama mogla da odgovori bilo je: "Jel? Pa, i ja želim novo dete!"

 

Razvijanje veština da verbalno pritisnete dugme je samo deo jezičkog razvoja i ponašanja vašeg deteta. Izazov je da naučite svoje dete da bude ljubazno dok joj dozvoljavate da se sama potvrdi - i to bez toga da joj odgovarate kao da vi imate 3 godine.

 

 

Šta da kažete (i šta treba da preskočite) kao odgovor na sledeću izjavu:
"To je moje!"

 

Bez obzira šta 18 meseci star Marko ima, njegov stariji brat Darko želi to, čak i ako je to nešto što je skupljalo prašinu u kutiji za igračke poslednjih šest meseci. "Ono što me najviše nervira je da su to obično bebine igračke", kaže njihova majka, Sara. „Pitam ga šta će da radi sa tim kada uzme od svog brata ". Sada Marko, koji je tek počeo da priča, šeta po kući i ponavlja: "moje, moje, moje " gadosti. Njegova mama frustrirano je uzvratila: "Pa, onda, krevet je moj i ne možeš da sediš na njemu."

 

 

Bolji način da se odgovori: Iako je primamljivo da mališanima uzvratite istom merom, to neće pomoći da vidi greške svojih postupaka, a to ga može samo zbuniti.
"Ignorisanje ponašanja je najbolje, ali čak i kao klinički psiholog, ja ne mogu", priznaje tata doktor koji ima sina sa parolom „Pokušaj da me nateraš". "Radije bih mu nešto odgovorio nego ga izignorisao."-kaže tata dečaka. Njegovo rešenje: primeniti "bez mozga frazu" - kratak i sladak zvuk ugriza koji omogućava upornom detetu da shvati da neće biti po njegovom. Sa detetom koje insistira na tome da je sve njegovo, jednostavno samo ponavljajte, "Izvini" ili "Lepo je da želiš stvari." Kraj priče. Čak i ako prazne fraze ne mogu u potpunosti da pomognu, smislite nešto, bilo šta za reći što će vas sprečiti da kažete nešto što ne bi trebalo.

 

 

sledeći članak 

Ona portal

Čekamo da Ona portal napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Roditelji uništavaju veze svoje dece

Roditelji uništavaju veze svoje dece

Mislite da roditelji nemaju nikakve veze sa vašim ljubavnim životom? Razmislite još ...
Navike kod dece koje olakšavaju život

Navike kod dece koje olakšavaju život

Mnogo je stvari koje dete treba da usvoji kao navike, da bi stvorilo određenu ...
Kako prihvatiti kritiku svoje majke?

Kako prihvatiti kritiku svoje majke?

Nelagodnost koja se javlja nakon kritike koju uputi majka nije zbog toga što je smatramo za ...
HP
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Jednom nedeljno
  • Svakih par dana
  • Jednom mesečno
  • Samo za posebne prilike
  • Ne posećujem

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 24°c
min 18°c

Bicikl

Roleri