Postovala: Nataša Ilić
25
Apr
2013

Bojite jaja zajedno sa decom!

Pregledano: 6675 puta

Vaskrs je odlično vreme koje treba da provedete sa svojom decom i porodicom. Ovo je pravo vreme za uvođenje novih tradicija. Pripremite se zajedno za radostan praznik, bojite jaja na više načina, od kolaža izrađujte ukrase, igrajte se raznih igrica...

Dane koji su pred nama treba da iskoristite na najbolji mogući način. Deca će se radovati, a vreme je da ih malo i uposlite i angažujete da vam pomognu oko dekorisanja doma za predstojeći Vaskrs. Ako ne planirate nikakvo putovanje, evo vama celodnevne zabave za najmlađe!

Bojenje jaja na prirodan način

prirodno bojena jaja

Jaja možete lako obojiti pomoću raznih boja napravljenih za ovu namenu. Ove godine, svoje dete možete naučiti kako su se nekad bojila Uskršnja jaja, sa prirodnim sastojcima.

Bledo crvena: sok od cvekle ili brusnica
Narandžasta: kora od crvenog luka
Žuta: voda od karija, kora od pomorandže,
Bledo zelena: u vodi od kuvanog spanaća
Plava: u vodi od borovnica
Ljubičasta: u vodi od crvenog zelja
Bež ili smeđa: kafa

Jaja stavljajte u ove rastvore u koje ste osim navedenog voća, povrća ili začina dodali i kašiku jabukovog sirćeta. Ako želite da boja bude izražajnija, jaje ostavite potopljeno u toj vodi preko noći.

Jaja obojena korom od crvenog luka

jaja iz lukovine

Lepa jaja možete dobiti ako ih nekuvana pažljivo uvijete u koru od luka (crvenog ili ljubičastog luka) zatim ih stegnete  gumicom (možete staviti i u najlonku) i kuvati kao obično. Kuvajte malo duže nego uobičajeno, zatim ih izvadite, odmotajte i imaćete lepa prirodno obojena jaja.

Voštani natpisi

jaja od vostanih boja

Napišite na jaje poruke voštanim bojicama i zatim ga obojite kao i obično. Boja neće "uhvatiti" taj deo gde ste pisali, već će se vaše poruke više istaći. 

Umetnost pomoću gumica

jaja sa gumicama

Omotajte jaje sa nekoliko običnih gumica, omotajte što je jače moguće, tako da pokrijete što više površine. Stavite jaje u vodu s bojom, kao i obično. Izvadite jaje i ostavite ga da se osuši zajedno sa gumicama i tek ih tada skinite. Dobićete zanimljivo obojeno jaje. (Ako gumice budu pucale, zamenite ih debljim)

Mramorna jaja

mramorna jaja

Pripremite kupljenu boju za jaja kao i obično. Stavite u nju ulje (jedna vrhom puna kašika ulja po vrećici boje) i odmah potopite u vodu sa prirodnom bojom. Ili jaje stavite u šolju i kašikom polivajte jaje rastvorom boje i ulja. Osušite ulje i isti postupak na istom jajetu ponovite sa nekom drugom svetlijom bojom.  

Bojenje prstima

bojenje jaja prstima

Iscedite nekoliko boja (tempera) na papirnati tanjir. Jaje uhvatite palcem i kažiprstom, tako da ga možete okretati. Prste druge ruke umočite u boju, višak uklonite maramicom ili salvetom, i tad lagano pritiskajte boju na jaje.  

Disko jaje

disko jaje

Razredite lepak sa vodom. U to uvaljajte jaje, pa zatim u svetlucave šljokice i ostavite da se osuši. Dobićete pravo moderno disko jaje!

Bojanje pomoću četkice za zube

cetkice za zube

Jaje bojite kao i uobičajeno. Temperu iscedite na papirni tanjirić i u nju umočite četkicu za zube. Jaje sad možete ukrasiti na dva načina – lagano pritiskajući jaje ili prelazeći prstom po četkici i tako prskajući po jajetu (samo pripazite da ne uprljate sve oko sebe).

Bojenje uz pomoć šarenih salveta

jaje i salveta

Pripremite šarene, papirnate salvete i iscepkajte ih na komadiće veličine nekih četiri sa četiri centimetra. Umočite jaje u vodu i brzo, dok je još mokro, po njemu polepite komadiće salveta (mogu se preklapati). Omotano jaje poprskajte (prskalicom koju koristite za sobno bilje) vodom i ostavite da se osuši. Kad se osuši komadići salvete će otpasti, ali će ostati zanimljivi uzorci boje.

 

Foto: zloprase.com/kreativnaplaneta.wordpress.com

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
3
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Ovo vaša deca ne uče u školi

Ovo vaša deca ne uče u školi

Da biste sami ispravili greške obrazovnog sistema, naučite svoju decu ove važne ...
Vaš tinejdžer ima problem: Ne zanemarujte ove simptome!

Vaš tinejdžer ima problem: Ne zanemarujte ove simptome!

Period adlolescencije može da bude vrlo naporan, i neki tinejdžeri ne mogu da se nose ...
Šta ako dete odbija da jede?

Šta ako dete odbija da jede?

Svaki dan ista priča. Sedate za sto da ručate, a dete opet pravi dramu. Šta ...
NOKIA
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Ne i neću nikada
  • Ne, ali bih volela
  • Da, ali samo jednom
  • Nemam koga da varam
  • Da, redovno

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 25°c
min 15°c

Bicikl

Roleri