Postovala: Nataša Ilić
22
Sep
2013

Budite pozitivan primer i uzor svom detetu

Pregledano: 3581 puta

Roditelj treba da znaju da su u svemu uzor najmlađima. Deca uče da se ponašaju posmatrajući život oko sebe. O postupcima roditelja u raznim situacijama zavisi kako će se deca ponašati u sličnim situacijama.


Američki pisac i novinar Robert Fulham rekao je: "Nemojte da se brinete što vas deca ne slušaju, brinite se što vas gledaju". 

mama i cerka doruckuju


Evo kako deca uče

Naime, roditelji ali i druge značajne osobe u dečjim životima kao što su na primer vaspitači i profesori, treba da su svesni  da su u svemu uzor deci. Deca uče da se ponašaju posmatrajući život oko sebe. Od roditeljskih postupaka u raznim situacijama utiče kako će se deca ponašati u sličnim situacijama.

stednja kod dece

Ponašanje neke osobe, pa i adolescenata, zavisi od nasleđenih osobinama, predispoziciji i temperamentu, ali i od ponašanja roditelja/vaspitača koje je dete imalo prilike da vidi u svojoj okolini. Roditelji/vaspitači su modeli sa kojima se dete poistovećuje, a samim tim i modelira njihovo ponašanje. Ovi tragovi detinjstva i uticaja roditelja ponekad se ne vide odmah u detinjstvu, ali se vrlo jasno ispoljavaju upravo u adolescenciji.

pranje zuba

Ukoliko roditelj kažnjava dete tako što ga premlati i fizičke kazne koristi uvek i u svakoj situaciji, da li možem onda da očekujemo da dete svoje frustracije i nezadovoljstvo ispoljava drugačije? Ako roditelji svoje dete verbalno usmeravaju ka poštenju, iskrenosti i trudu, a sami su svoja dobra stekli na sasvim suprotan način, da li će se dete pridržavati usmenih uputstava ili će u školi ipak primeniti taktiku svojih roditelja (koja se pokazala vrlo uspešnom)? Ako vaspitači ili profesori puše ispred škole, da li treba da  očekuju da će njihove sugestije da je pušenje štetno i stroge sankcije uroditi plodom?

Vaš primer je najvažniji

Ponekad je teško pridržavati se svega što poručujemo svojoj deci, a ponekad poželimo da deca uče na našim greškama, a ne na sopstvenim. Na primer, ako smo okoreli pušači svesni da su nam cigarete uništile zdravlje i ispraznile novčanik, evidentno je da deci prenosimo poruku da nas je odluka o pušenju dosta koštala. Gledano iz perspektive deteta, poruka koju ono najčešće vidi je da mi i dalje pušimo. Smatramo da rasprava i iskren razgovor mogu da budu korisni i mogu doprinesu da dete pre nego što zapali prvu cigaretu ipak razmisli o onome o čemu smo mu pričali. Ono što bi moglo uticati na njegovu odluku je svesnost da uvek ima izbor. Ako i pored svega  mi i dalje pušimo, tada treba da priznamo da je to zato što mi to tako želimo – ne zato što smo pod stresom, jer smo zavisni, jer nas cigareta smiruje …

dete za kompjuterom

Kažu da dobar izgovor zlata vredi – ali u ovom slučaju izgovor se samo maskira činjenicom da je odluka na nama i da u većini slučajeva imamo izbor. Nedostatakom izbora ili dobrim izgovorom možemo da opravdamo svašta – loše ocene, nasilje, bezobrazluk, krađu... Ako prenesemo poruku pokazajući na svom primeru kako izbor uvek postoji i kako smo sami odgovorni za svoje ponašanje, tada naša deca mogu shvatiti da zasluge za svoje ponašanje mogu pripisati sebi (a ne strogom profesoru, društvu, nedostatku novca i slično). I da uvek imaju izbor. Ako ih naučimo da uvek imaju izbor i da su sami odgovorni za svoje postupke, smatramo da smo učinili mnogo.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Pomozite detetu da shvati i prihvati razvod

Pomozite detetu da shvati i prihvati razvod

Razvod braka je proces u kome se zajednica dvoje odraslih ljudi deli. Ali postoji jedna stvar koja je ...
Kako naučiti dete da gleda na sat

Kako naučiti dete da gleda na sat

Učenje novih stvari, koje se vama čine tako jednostavne, za vašeg mališana mogu biti pravi izazov. Veliku ...
Kada se javljaju prvi strahovi?

Kada se javljaju prvi strahovi?

Svaka osoba, od najmlađe pa do najstarije, suočava se sa nekim strahovima, koji nam stvaraju osećaje ...
PANASONIC
12118,oo
prava cena : 14541.6,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Nijednu, vjerujem u zdravu prehranu
  • Samo jednu i shvatila sam da to nije za mene
  • Manje od 5
  • 5-10 otprilike
  • Bilo ih je toliko da ne znam ni broj

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 16°c
min 2°c

Bicikl

Roleri