Postovala: Senka Ivetić
17
Dec
2013

Da li vaše dete treba da nosi naočare za vid?

Pregledano: 28817 puta

Vid se razvija u prvih pet godina života, pa je najbolje u tom uzrastu obaviti pregled. Sve nakon toga, moglo bi da bude kasno jer mozak nauči da vidi nejasano, pa ni naočare ne pomažu.

Mnogi roditelji se rastuže kada saznaju da njihova deca moraju još kao mala da nose naočare. Iako svesni da to nije nikakav ozbiljan problem, jednostavno bi želeli da mogu to da izbegnu. Osim toga, ono što često brine roditelje je da bi mališani, zbog naočara, mogli biti izloženi ismevanju od strane drugara i vršnjaka.

Savet za roditelje jeste da prvo preispitaju sebe i razmisle da li je briga da njihovo dete ne bude predmet podsmeha, zasnovana na ličnim strahovima ili iskustvima iz detinjstva. Nakon toga, porazgovarajte sa detetom i saznajte kako se ono oseća u vezi sa novonastalom situacijom.

dete naocare

Ukoliko je vaše dete zabrinuto da će biti izloženo zadirkivanju, budite saosećajni. Uverite ga da je normalno što se tako oseća i pokušajte da saznate da li je stvarno izloženo podsmehu ili je to samo strah od nečeg novog.

Još jedno od pitanja i situacija do kojih dolazi kada dete treba da nosi naočare jeste briga roditelja da li će deca zaista nositi naočare, da li će ih negde zaboraviti... "Kada shvate da im one pomazu da vide bolje, nose ih bez problema," kaze pedijatar Koroš Sabri.

Ipak, ono što najviše brine je bezbednost dece ukoliko nose naočare dok se bave nekim sportom. Naravno, najbezbednije je da mališani ne nose naocare prilikom bavljenja rekreativnim aktivnostima.

dete naocare

Uprkos svim brigama, dr Sabri naglašava važnost pregleda očiju u ranom uzrastu, jer je moguce da deca ne mogu sama da primete ukoliko imaju problem sa vidom. "Vid se razvija u prvih pet godina života, pa je najbolje u tom uzrastu obaviti pregled. Sve nakon toga, moglo bi da bude kasno jer mozak nauči da vidi nejasano, pa ni naočare ne pomažu".

Ukoliko su naočare neophodne, razmislite da za dete odaberete stakla sa UV zaštitom. Ipak, ono što je najvaznije je da budu udobne, jer ih mališani u suprotnom verovatno neće nositi.

Pedijatri preporucuju i da dozvolite detetu da izabere okvir i boju jer ce tako najpre prihvatiti ideju da treba da ih nosi. 

dete naocare

Kako da znate da vaše dete slabije vidi?

Gledanje televizije previše izbliza- Ako vaše dete sedi previše blizu televizora dok gleda crtani film, može biti da je kratkovido. Ovo je najčešća pojava problema sa vidom i znači da dete ne vidi stvari koje su daleko od njega stoga im se stalno pribižava. To možete uzeti kao razlog za odlazak kod lekara.

Glavobolje- Ako se vaše dete žali na glavobolje, to takođe može biti zbog očiju i slabog vida. Ukoliko se vaše dete žali na bol u frontalnom delu glave, moguće je da se to dešava jer je očni pritisak još veći od napinjanja da što bolje vidi.

dete naocare

Pokrivanje jednog oka u toku aktivnosti- Ako ste primetili da vaše dete dok crta, gleda televiziju ili se igra igračkama, pokriva jedno oko, to može biti znak da ima problem samo sa tim jednim okom I ta mu to stvara nelagodnost. Možda je reč o katarakti koja se takođe može rešiti, ali ako se problem ne uvidi na vreme, može  izazvati slabovidost.

Dete trlja oči- Kada su oči napregnute da bi bolje videli, dolazi do povećanog umora i nervoze. Dete koje provede dan napinjući se da vidi, trljaće oči kako bi ublažio umor i nelagodu koju oseća. Trljanje očiju može biti pokazatelj širokog spectra problema s očima, ali je svakako dobar razlog da posetite lekara.

Osetljivost na svetlost-  Ukoliko prometite da vaše dete reaguje na svetlost, da žmirka i zaklanja pogled pred svetlošći, moguće je da ima problem sa vidom, što opet vredi proveriti.

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
3
Ljuto
2
Tužno
4
Srećno
3
Bolje
4
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Greške koje prave maćehe i očusi

Greške koje prave maćehe i očusi

- Sve je u komunikaciji i shvatanju da takve porodice imaju komplikovanu dinamiku - kaže klinički ...
Razmaziti dete - jedna od navećih roditeljskih grešaka!

Razmaziti dete - jedna od navećih roditeljskih grešaka!

Od trenutka kad saznate da ste u drugom stanju vaš život se potpuno menja. Radosna ...
Ono što odlikuje dobre roditelje

Ono što odlikuje dobre roditelje

Ne možemo učiti decu da daju sve od sebe, ako se mi ne trudimo da budemo što bolji roditelji, ...
DELL
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Bezobzirni su
  • Premalo pokazuju emocije
  • Nema dovoljno vremena za vas
  • Neuredni su
  • Nikada niste na istim talasnim dužinama

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 13°c

Roleri

Bicikl