Postovala: Nataša Ilić
20
Aug
2012

Deca treba da se igraju u prirodi

Pregledano: 6074 puta

Najnovije britansko istraživanje pokazalo je da tehnologija zatvara mališane u kuće umesto da se igraju na vazduhu, što dovodi do brojnih posledica

Moderna tehnologija deci omogućava zabavu bez izlaska iz kuće, a  posledice su gojaznost i slabije razvijene društvene veštine.

Sve više mališana sve manje boravi u prirodi. Nedavno sprovedeno britansko istraživanje pokazalo je da se 64 odsto dece igra van kuće samo jednom nedeljno, 28 odsto se nije tokom poslednjih godina nijednom prošetalo prirodom, 21 odsto nije nikada bilo na selu, a svaki peti se nikad nije popeo na drvo.

Više dece se povredi od pada sa kreveta, nego od pada sa drveta, stoji u jednom istraživanju

U Srbiji je i dalje veći deo mališana ima baku i deku na selu, pa je sigurno i postotak dece koja su u kontaktu sa prirodom veći, ali trend obitavanja u kući prisutan je i kod nas.

Ne treba se plašiti boravka napolju

Britanci su izračunali da se udaljenost na koju deca odlaze od kuće od sedamdesetih godina prošlog veka smanjila za 90 odsto. Više od dve petine odraslih smatra da se deca mlađa od 14 godina ne smeju da se igraju van kuće bez nadzora. Zanimljivo je da se više dece povredi od pada sa kreveta nego sa drveta! U Americi je izmišljen izraz "poremećaj manjka prirode", koji ogleda u gubitku kontakta između ljudi i prirode.

Taj manjak je posledica većeg broja faktora. Moderna tehnologija omogućava zabavu bez izlaska iz kuće, zbog sve viših standarda higijene kod roditelja koji ne žele da im se deca prljaju. Mediji šire strah od otmice dece, iako su takvi slučajevi u Evropi vrlo retki, vlada i strah od stradanja dece u saobraćajnim nesrećama, a taj strah je, za razliku od prethodnog, utemeljen. 

Lek za hiperaktivnost - priroda

Najočiglednija posledica boravka u zatvorenom je prekomerna težina, ali stručnjaci tvrde da zbog toga trpe i mentalno zdravlje i veština međuljudskog ophođenja. Istraživanja sa raznih krajeva sveta pokazuju da nesputano i spontano igranje u prirodi donosi značajna poboljšanja na planu učenja, pamćenja, kreativnosti i duševnog blagostanja.

To znači bolje ocene u školi, a manje depresije, anksioznosti, nedostatka pažnje i hiperaktivnosti. Igranje u zelenilu donosi napredak u međuljudskim odnosima, poboljšava smisao za saradnju i toleranciju. Prema jednom ispitivanju, i odrasli imaju koristi od boravka u prirodi, ali je to mnogo značajnije za decu i adolescente.

Spisak od 50 aktivnosti u prirodi

Američki lekari preporučuju oko 50 aktivnosti kojima bi trebalo da se deca bave. Zanimljiva lista uključuje penjanje na drvo, kampovanje, planinarenje, trčanje na kiši, izgradnju male brane na potoku, hodanje po balvanu, zavlačenje iza vodopada, hranjenje ptica rukom, skupljanje skakavaca, oponašanje glasanja životinja, splavarenje i učenje paljenja vatre bez šibica ili upaljača.

 

 

 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Deca treba da se igraju u prirodi

Deca treba da se igraju u prirodi

Moderna tehnologija deci omogućava zabavu bez izlaska iz kuće, a posledice su gojaznost ...
Kako prihvatiti kritiku svoje majke?

Kako prihvatiti kritiku svoje majke?

Nelagodnost koja se javlja nakon kritike koju uputi majka nije zbog toga što je smatramo za ...
Koji su simptomi stresa kod dece?

Koji su simptomi stresa kod dece?

Međutim, ako roditelji ne znaju da dobro upravljaju sopstvenim stresom, velika je šansa da neće znati kako da ...
MIDEA
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Jednom nedeljno
  • Svakih par dana
  • Jednom mesečno
  • Samo za posebne prilike
  • Ne posećujem

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 26°c
min 16°c

Bicikl

Roleri