Postovala: Nataša Ilić
20
Aug
2012

Deca treba da se igraju u prirodi

Pregledano: 5883 puta

Najnovije britansko istraživanje pokazalo je da tehnologija zatvara mališane u kuće umesto da se igraju na vazduhu, što dovodi do brojnih posledica

Moderna tehnologija deci omogućava zabavu bez izlaska iz kuće, a  posledice su gojaznost i slabije razvijene društvene veštine.

Sve više mališana sve manje boravi u prirodi. Nedavno sprovedeno britansko istraživanje pokazalo je da se 64 odsto dece igra van kuće samo jednom nedeljno, 28 odsto se nije tokom poslednjih godina nijednom prošetalo prirodom, 21 odsto nije nikada bilo na selu, a svaki peti se nikad nije popeo na drvo.

Više dece se povredi od pada sa kreveta, nego od pada sa drveta, stoji u jednom istraživanju

U Srbiji je i dalje veći deo mališana ima baku i deku na selu, pa je sigurno i postotak dece koja su u kontaktu sa prirodom veći, ali trend obitavanja u kući prisutan je i kod nas.

Ne treba se plašiti boravka napolju

Britanci su izračunali da se udaljenost na koju deca odlaze od kuće od sedamdesetih godina prošlog veka smanjila za 90 odsto. Više od dve petine odraslih smatra da se deca mlađa od 14 godina ne smeju da se igraju van kuće bez nadzora. Zanimljivo je da se više dece povredi od pada sa kreveta nego sa drveta! U Americi je izmišljen izraz "poremećaj manjka prirode", koji ogleda u gubitku kontakta između ljudi i prirode.

Taj manjak je posledica većeg broja faktora. Moderna tehnologija omogućava zabavu bez izlaska iz kuće, zbog sve viših standarda higijene kod roditelja koji ne žele da im se deca prljaju. Mediji šire strah od otmice dece, iako su takvi slučajevi u Evropi vrlo retki, vlada i strah od stradanja dece u saobraćajnim nesrećama, a taj strah je, za razliku od prethodnog, utemeljen. 

Lek za hiperaktivnost - priroda

Najočiglednija posledica boravka u zatvorenom je prekomerna težina, ali stručnjaci tvrde da zbog toga trpe i mentalno zdravlje i veština međuljudskog ophođenja. Istraživanja sa raznih krajeva sveta pokazuju da nesputano i spontano igranje u prirodi donosi značajna poboljšanja na planu učenja, pamćenja, kreativnosti i duševnog blagostanja.

To znači bolje ocene u školi, a manje depresije, anksioznosti, nedostatka pažnje i hiperaktivnosti. Igranje u zelenilu donosi napredak u međuljudskim odnosima, poboljšava smisao za saradnju i toleranciju. Prema jednom ispitivanju, i odrasli imaju koristi od boravka u prirodi, ali je to mnogo značajnije za decu i adolescente.

Spisak od 50 aktivnosti u prirodi

Američki lekari preporučuju oko 50 aktivnosti kojima bi trebalo da se deca bave. Zanimljiva lista uključuje penjanje na drvo, kampovanje, planinarenje, trčanje na kiši, izgradnju male brane na potoku, hodanje po balvanu, zavlačenje iza vodopada, hranjenje ptica rukom, skupljanje skakavaca, oponašanje glasanja životinja, splavarenje i učenje paljenja vatre bez šibica ili upaljača.

 

 

 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kako da vam bude uspešna i ova školska godina?

Kako da vam bude uspešna i ova školska godina?

Stručnjak za edukaciju i pisac En Dolin savetuje šta treba da uradite, a šta ne kada su u pitanju ...
Naučite svog tinejdžera lekcije o ljubavi

Naučite svog tinejdžera lekcije o ljubavi

Bez obzira da li je njima neko slomio srce ili su to oni nekome učinili, raskidi su uvek teški, ...
Kada je dete bolesno

Kada je dete bolesno

Zimi prva obolevaju deca. Kako zbog velike i brze mogućnosti širenja ...
KINA
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Espreso
  • Koka-kolu
  • Nes/Ajs kafu
  • Bilo koji negazirani sok
  • Kiselu vodu

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max -3°c
min -6°c

Bicikl

Roleri