Postovala: Nataša Ilić
06
Jun
2013

Dete i pas

Pregledano: 4050 puta

Verujemo da su se mnogi roditelji susreli sa izjavom svog deteta da želi psa. Isto tako, verujemo da je mnogo roditelja bilo u dilemi da li da popusti detetu. Odluka nije nimalo laka ni jednostavna i uticaće na vaš život sledećih desetak godina, kao i na

Ima dosta toga šta treba da uzmete u obzir pri donošenju odluke da li imati ili nemati psa. Svakako za početak treba uzeti u obzir uzrast deteta i proceniti koliko je ono sposobno da se brine o štenetu ili psu. Odnosno, koliko ste sami spremni da preuzmete brigu kada i koliko bude potrebno.dete i stene

Na odluku treba da utiču i porodične finansije, slobodno vreme ukućana, godišnji odmori i putovanja. Sam odabir psa izuzetno je važan i svakako treba uključiti dete, ali sama odluka treba da bude zajednička i realna. Ako je odabir štene, treba uzeti u obzir da ono traži mnogo pažnje, vremena i truda.

Odrastanje uz štene za dete je divno iskustvo, ali ako je dete mlađe, postoji mogućnost da zbog brige oko deteta nećete imati dovoljno vremena da se posvetite pravilnom odgoju šteneta. Takođe, u tom slučaju nećete računati na detetovu pomoć, jer je malo da bi se brinulo o kuci.

mala kuca i malo dete

Ako je dete starije, treba uzeti u obzir mogućnost da će imati sve više vannastavnih aktivnosti i hobija i odgoj šteneta teže će se uklopiti u vaš raspored. Ako je izbor odrasli pas iz azila, potrudite se da se upoznate sa njim da biste bili sigurni da je psu prijatno u društvu dece.

Pri izboru psa takođe treba uzeti u obzir veličinu psa, tip dlake, temperament i potrebu za fizičkom aktivnošću – jer sve će to uticati na to kako se kao porodica treba posvetiti psu i na to hoće li se vaše dete stvarno brinuti o njemu.

dete sa kucama

Pas će postati deo porodice i izuzetno je važno da izaberete psa koji će biti zadovoljan u vašoj porodici i koji će se što lakše uklopiti u vašu svakodnevicu. To uključuje i činjenicu da bi se svi članovi porodice treba da se slože sa svim odlukama i izborom psa, da ne bi vremenom došlo do razmirica u okviru porodice.

Odrastanje uz psa za dete je veliko bogatstvo, ali ako niste spremni da uskočite i učestvujete u odgoju i brizi oko psa, onda je bolje da pričekate sa odlukom. Sigurno ćete se koji put i vi angažovati, čak i uz izuzetno odgovorno dete, jer i dete neće svaki put moći da prošeta ili nahrani psa.

malo dete i pas iz azila

Zato takvu odluku ne valja da donesete nepromišljeno, cela porodica treba dobro da razmisli i donese zajedničku i odgovornu odluku.
 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
1
Ljuto
1
Tužno
1
Srećno
2
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Prvi e-mail vašeg deteta-šta morate znati?

Prvi e-mail vašeg deteta-šta morate znati?

Današnje generacije odrastaju uz kumpijutere i internet. Vaši četvorogodišnjaci ...
Naučite dete da kuva

Naučite dete da kuva

U vreme naših baka, tajne kuvanja su se prenosile sa generacije na generaciju. Provodili su se ...
Pomozite detetu da shvati i prihvati razvod

Pomozite detetu da shvati i prihvati razvod

Razvod braka je proces u kome se zajednica dvoje odraslih ljudi deli. Ali postoji jedna stvar koja je ...
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • samo jednom
  • volim svakog sa kim sam u vezi
  • najviše dva-tri puta
  • mislim da nikoga do sada nisam stvarno volela
  • bar 5 puta

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 2°c
min 0°c

Roleri

Bicikl