Postovala: Senka Ivetić
13
Sep
2012

Dete vas laže- kako pristupiti problemu?

Pregledano: 5731 puta

Roditelj skoro po pravilu može da primeti da ga dete laže, ali tada nastupa dilema kako reagovati i kako postupiti u nastaloj situaciji.

Roditelj skoro po pravilu može da primeti da ga dete laže, ali tada nastupa dilema kako reagovati i kako postupiti u nastaloj situaciji. Ono što deca najčešće pokušavaju da sakriju od roditelja jesu loše ocene u školi, razni nestašluci, ili ako znaju da su učinili nešto što nije u skladu sa sistemom vrednosti po kom su vaspitani. Roditelj oseti i zna kada dete ne govori istinu ali možemo slobodno govoriti o nekim jasnim znacima po kojima možete to prepoznati.

          Kad vas dete laze

 

Sitni znaci koji ih odaju su povlačenje, neraspolozenje, skretanje pogleda, izbegavanje razgovora… Nakon uočavanja problema većina roditelja je u dilemi da li da reaguje ili da u tajnosti ispita o čemu se radi. Savet psihologa je da je vrlo važno odmah reagovati. Naravno, vrlo često otvorenom razgovoru prethodi diskretno pregledanje šta dete ima napisano u školskim sveskama, šta se nalazi u džepovima i školskoj torbi ili u mobilnom telefonu. To spada u neophodnu kontrolu roditelja nad decom. Roditelji su dužni to da rade ako su prethodno uočili nesvakidašnje ponašanje svog deteta i posumnjali da dete nešto krije ili laže. Ono čega svaki roditelj mora biti svestan jeste to da dete uvek ima razlog zašto roditelju ne govori istinu. Razlog toga je načešće strah da roditelj neće imati razumevanja ili se pak plaši kazne.

Kad vas dete laze

Tu dolazimo i do čuvenog pitanja da li kažnjavati decu, i ako to radimo, na koji način. Kazna i nagrada u vaspitanju deteta imaju svoju funkciju i treba da postoje, ali budite svesni da je nagrada i podrška mnogo uticajnija i potrebnija nego kazna. Nagrada jača samopouzdanje, samopoštovanje, sigurnost i jača ličnost. Takođe, nagrada mora biti zaslužena inače nakon nekog vremena gubi smisao. Nasuprot tome, kazna ima svoju funkciju samo kao posledica dečije neodgovornosti i dete na taj način, od najranijeg detinjstva uči šta znači snositi odgovornost za svoje postupke.

Kad vas dete laze

Veoma je bitno da svi postupci u vaspitanju imaju za cilj kvalitetan rast i razvoj deteta. Poruka koju roditelj treba da prenese detetu jeste da je on tu, uz njega, da mu je prijatelj i saveznik, i da je neophodno da kaže istinu da bi roditelj mogao da mu pomogne najbolje što zna.

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
5
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kako prihvatiti kritiku svoje majke?

Kako prihvatiti kritiku svoje majke?

Nelagodnost koja se javlja nakon kritike koju uputi majka nije zbog toga što je smatramo za ...
Ovo vaša deca ne uče u školi

Ovo vaša deca ne uče u školi

Da biste sami ispravili greške obrazovnog sistema, naučite svoju decu ove važne ...
Deca jedinci - izbor i sudbina

Deca jedinci - izbor i sudbina

Pitanja "Želiš li batu ili seku?" upućeno vašem detetu jedincu ili "Kad će drugo?" ...
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Jednom nedeljno
  • Svakih par dana
  • Jednom mesečno
  • Samo za posebne prilike
  • Ne posećujem

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 14°c

Bicikl

Roleri