Postovala: Senka Ivetić
06
Jun
2013

Disciplina kod dece u pet koraka

Pregledano: 4951 puta

U ciklusu odrastanja svakog deteta doći će trenutak kada roditelj mora nametnuti pravila ponašanja i discipline kroz različite metode i takozvane vaspitne mere. Svaki roditelj postaje zabrinut kada uoči da disciplina izostaje i da dete pravi greške.

Naučiti dete disciplini i lepom ponašanju je jedan od najvažnijih faktora u vaspitanju deteta. Ukoliko je dete još uvek u godinama kada se ličnost i navike formiraju, potrebno je razviti sposobnost prepoznavanja dobrih i loših postupaka, lepog i lošeg ponašanja. Nivo razvoja takve sposobnosti će kod deteta biti odlučujući faktor modela ponašanja koji će razviti u kasnijoj dobi i koji će odrediti postupke i odluke koje će donositi u odrasloj dobi.

Svaki roditelj ima svoj način ukazivanja na disciplinu i prihvatljivo ponašanje deteta. Ti načini i pristupi se uglavnom oslanjaju na one koje smo naučili od naših roditelja u dobi kada su se naše ličnosti formirale. Naravno, te metode su donekle izmenjene i prilagođene modelu porodice kakvu želimo izgraditi i onome što smo u međuvremenu naučili.  

O kakvim god metodama da se radi, izgradnja discipline kod dece je uvek igrala, i verovatno će uvek igrati, važnu ulogu u uspostavljanju discipline i normi ponašanja u svakoj porodici. Često je roditeljima teško razlučiti šta je dobro a šta ne u ponašanju male dece. Teško je znati da li je prava odluka donesena, da li je trebalo reći “ne” i da li je vaspitna mera koju su upotrebili bila efikasna ili, naprotiv, kontraproduktivna.

disciplina

Nabrojaćemo pet metoda u kojima ne možete pogrešiti i koje zasigurno pozitivno utiču na izgradnju discipline kod dece.

1. Izbegavajte fizičko kažnjavanje: Nedavne studije su pokazale da kažnjavanja dece udaranjem (ili čak “nedužnim” puckanjem po guzi) ili bilo kojim drugim oblikom fizičkog sankcioniranja može imati dugoročno negativan učinak na dete. Deca zapravo neće promeniti svoje ponašanje nakon batina, nego će nagomilati skriveni bes. Posledice nagomilanog besa i nemoći mogu biti izuzetno štetne. 

2. Budite otvoreni prema svojoj deci: Ako ih tretirate kao zrele, čak iako su još uvek u ranoj dobi, otvorenost i iskrenost će ih naučiti da prepoznaju greške ili loše ponašanje baš kao što mogu prepoznati neki objekat u prostoru. Ako želite korigovari određeno ponašanje, jednostavno objasnite detetu kakvu je grešku napravilo kroz posledično uzročnu vezu, objašnjavajući svaki put posledicu takvog ponašanja.

disciplina

3. Dajte deci prostora: Dopustite im da razmisle o onome što su učinili, bilo da je pogrešno ili ispravno. Nije preporučljivo stalno im prigovarati i podsećati ih na greške koje su učinili jer im je potrebno vreme da se sami suoče sa svojim postupcima. Pored toga, budite sigurni da  će dete zapamti ono što ste rekli prvi put, kada se radi o kritici.

4. Dajte prostora i sebi: Kao što je i deci potrebno neko vreme da razmisle i pogledaju stvari sa određene distance, isto je potrebno i roditeljima. Mnogo je bolje povući se i pričekajte neko vreme nego reći stvari koje zapravo ne mislite.

5. Držite se svoje reči: Realizujte ono što kažete. Ako ste rekli da ćete zabraniti izlaske zbog loših ocena u školi, tada zaista zabranite izlaske. Ukoliko se ne držite svoje reči deca vam neće više verovati.

disciplina

Bez obzira kako se dete ponašalo, dobro ili loše, uvek ga poštujte i odnosite se prema njemu pravedno i ljubazno. Koncept izgradnje discipline kod dece ne dešava se preko noći i trebaće mnogo strpljenja i razumijevanja sa obe strane.

Izvor: roditeljstvo.com

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Šta bajke poručuju vašoj deci?

Šta bajke poručuju vašoj deci?

Klasične bajke, kao što su „Pepeljuga“, „Snežana i sedam patuljaka“ i ...
Disciplina kod dece u pet koraka

Disciplina kod dece u pet koraka

Naučiti dete disciplini i lepom ponašanju je jedan od najvažnijih faktora u vaspitanju ...
Kako preživeti i napredovati kad deca napuste porodični dom

Kako preživeti i napredovati kad deca napuste porodični dom

Upravo Vam je i zadnje dete napustilo dom, sada je vreme da se suočite sa svojim praznim ...
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Fensi
  • Sportski
  • I jedno i drugo
  • Ni jedno, imam neki svoj stil
  • Zavisi od situacije

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 30°c
min 16°c

Roleri

Bicikl