Postovala: Senka Ivetić
06
Dec
2012

Dozvolite deci da učestvuju u kućnim poslovima

Pregledano: 6891 puta

U prirodi roditelja jeste da zaštiti svoje dete, ali po nekad je u redu pred mališane postaviti izazove koji će ih podstaći na odgovornost.

Kućni poslovi su važan deo razvoja deteta jer se kroz njih dete uči da brine o sebi, dobija osećaj odgovornosti te brže shvata značenje reči obaveza. Uz male trikove spremanje i čišćenje možete pretvoriti u zabavu.

Ako vaš mališan učestvuje u kućnim poslovima puno će lakše savladati i školske obaveze te će se osećati kao aktivan i koristan član porodice. Upravo zbog toga većina stručnjaka ne preporučuje nagrađivanje dece koja pomažu u kući jer je to odgovornost koju dele svi ukućani. Ipak, neće škoditi ako ga ponekad nagradite malom igračkom ili omiljenim slatkišem.

Počnite s jednim ili dva posla dnevno. Uvek pokažite detetu kako bi posao trebao biti obavljen i odvojte malo vremena da vežbate s njim. Kako bi se lakše snalazilo, možete mu na zid zalepiti podsetnik s objašnjenjem zadataka (za decu koja još ne čitaju ih nacrtajte). Te će dužnosti ubrzo postati rutina, a vi pratite detetovo napredovanje i s vremenom mu dajte više obaveza.

kucni poslovi

U dobi od tri godine dete je spremno samo napraviti sledeće zadatke: odabrati odeću, obući se, pospremiti igračke, složiti knjige na policu. Od kućnih poslova detetu ove dobi možete dati da nahrani kućnog ljubimca i da vam iz druge prostorije donese neki predmet koji je lagan i siguran. Zajedno možete brisati prašinu, brisati sto i druge njemu dostupne površine, postaviti sto za ručak i kuvati (vaš mališan može na primer staviti sastojke u posudu). Uz gore navedene zadatke, dete u dobi od četiri do pet godina može staviti nošenu odeću u kantu za prljav veš, staviti čisti odeću u fioke i napraviti krevet.
Što se tiče kućnih poslova, pustite ga da samo donese poštu, počisti sto, počisti metlom veličine primerene deci i isprazni male kante za smeće. I još mnogo toga.

Uz male trikove spremanje i čišćenje možete pretvoriti u zabavu u kojoj će vam vreme brzo proći, a vi i vaš mališan nećete ni primetiti koliko ste posla obavili. Znajući da obavlja određeni zadatak dete će dobiti osećaj važnosti i sigurnosti.

kucni poslovi

Sređivanje treba da bude dnevna rutina vaše dece-baš kao što je to vreme za domaći ili priča pred spavanje, ali budite mudri pri štopovanju. Na primer, 10 minuta pre početka njihove omiljene serije, ili malo pre nego što ćete servirati večeru je sasvim dovoljno za svakodnevnu akciju.

Pretvorite svakodnevno sređivanje u igru. Kada sređujete igračke, uključite kuhinjski tajmer da vidite koliko igračaka možete da sklonite pre nego što on zvoni, a kada slažete prljav veš neka vaša deca sparuju čarape i ubacuju ih u korpu, kao da šutiraju u koš.

Pustite muziku i plešite sa decom dok čistite tako da ona povežu kućne poslove sa zabavom a ne sa teškim i dosadnim poslom.

Dajte mališanima čistač prašine napravljen od perja. Svideće im da se čiste prašinu sa nameštaja i drugih površina sa nečim velikim i pufnastim!

Školska deca vole sve što prska i stoga sigurno neće odbiti pranje prozora ili kuhinjske površine odgovarajućim sredstvom u prskalici.

Odgovarajuća kecelja za dete će vašem klincu stvoriti osećaj spremnosti za posao i očuvaće njegovu odeću čistom.

Napravite vaša sredstva za čišćenje pogodnija za svoje male pomoćnike. Odsecite kraj metle ili štapa za krpu za pod tako da odgovara visini vašeg predškolca, zatim napunite malu kantu vodom i tečnošću za čišćenje podova da bi oni mogli da ih obrišu. Stare čarape mogu da posluže kao male krpe za prašinu koje deca navuku na ruke.

kucni poslovi

Ne zaboravite da kažete hvala, zagrlite ih i pohvalite. Deca svih uzrasta “rastu od sreće“ kad ih pohvale i imaju više volje da pomognu kada je njihov trud priznat i cenjen!

Tinejdžeri su dovoljno odrasli da brinu o urednosti svojih soba, ali takođe oni su i glavni krivci za neuredne sobe! I njima je, kao i maloj deci, potrebna motivacija ili dobar razlog da nešto urade – možda će biti dovoljan sat duže za izlaske vikendom ili ograničeno vreme provedeno pred kompjuterom dok im sobe nisu uredne i blistave.

Napravite posebna mesta za dečije stvari – kukice za njihove školske torbe, stalak za cipele, police za knjige, tako da uvek znaju gde se nalaze njihove stvari kada ih ne koriste.

Takođe, odlična ideja su i posebne kutije za lego, plišane igračke, knjige itd. koje omogućavaju lako raspremanje. Samo jedna velika kutija za igračke je kao “crna rupa bez dna“ gde se stvari mogu lako izgubiti.

Dokazano je da je ključno početi od što ranijeg uzrasta. Ako počne sa svega tri godine starosti, dete već može da odloži igračke i pomogne vam u svakodnevnim kućnim poslovima. Istina, duže će trajati ako vam pomaže mališan, ali – vredno je truda. Ako i niste počeli rano, bolje ikad nego nikad. Biće delotvornije ako postepeno uvodite kućne poslove u detetov život, nego da ih odmah opteretite čitavim rasporedom dužnosti. Važno je i pokazati detetu kako da ispravno obavi zadati posao. Ovako dete razvija životne veštine, a kada konačno nauči kako da posao ispravno obavi – olakšaće vam život.

 

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
2
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

6 neprijatnih stvari koje Vam dete može reći-treći deo

6 neprijatnih stvari koje Vam dete može reći-treći deo

TI NISI MOJ GAZDA! Eleonora želi da radi sve sama. ...
Mamini saveti koje treba poslušati!

Mamini saveti koje treba poslušati!

Vreme dvadesetih je period kada otkrivamo ko smo i kakve želimo da budemo, završile smo srednju školu, ...
Kako da vam dete bude uspešno?

Kako da vam dete bude uspešno?

Ljudi skrivenog samopouzdanja nisu uspešniji od drugih, iako oni misle da jesu. Ono ...
COOLERMASTER
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Bezobzirni su
  • Premalo pokazuju emocije
  • Nema dovoljno vremena za vas
  • Neuredni su
  • Nikada niste na istim talasnim dužinama

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 25°c
min 13°c

Bicikl

Roleri