Postovala: Nataša Ilić
15
Nov
2012

Greške koje prave maćehe i očusi

Pregledano: 23690 puta

Biti maćeha ili očuh možda je najteža uloga - bez obzira koliko se trudili, nema garancije da ćete stvoriti veliku, srećnu porodicu

- Sve je u komunikaciji i shvatanju da takve porodice imaju komplikovanu dinamiku - kaže klinički psiholog Ramani Durvasula. Ovo su devet najčešćih grešaka koje čine maćehe i očusi.

Pokušavate da budete "kul" roditelj ocuh i deca

U želji da se svidite deci, posezaćete za poklonima ili ćete zaobilaziti pravila. Ta taktika može da bude štetna. Nemojte da im kupujete sve što požele, to samo može da loše utiče na odnos i obiće vam se o glavu.

Umesto toga, povezujte se zajedničkim iskustvima. Vozite bicikl zajedno ili spremajte večeru. Imajte zajedničku aktivnost bar jednom mesečno.

Očekujete da ćete odmah postati srećna porodica

Pegi Nolan, izvršni direktor "The Stepmom's Toolbox"-a, kaže da je takvim porodicama potrebno sedam godina da se povežu. I opet, ljudi od takvih porodica očekuju da se ponašaju kao da je u pitanju prva porodica, što je slično guranju kvadrata u okruglu rupu.

Treba da "zaslužite" ulazak u porodicu. Prvih godina mogli biste da se osećate nevidljivo i biće vam vrlo mučno. Toliko da će vam trebati snaga da se nasmejete.

Dozvoljavate pastorcima da budu grubi prema vama

Doktor Durvasula kaže da deca mogu loše da prihvate dolazak treće osobe, i da počnu da je tretiraju bez poštovanja. Mnogo njih toleriše takvo ponašanje u nadi da će ih deca prihvatiti.

Odmah prihvatite ulogu roditelja

- Maćehe znaju da počnu sa uvođenjem discipline i pre nego što dobiju poverenje - objašnjava Nolanova. To se obično dešava, jer su za to dobili odobrenje supružnika. To vodi nepoverenju i nepoštovanju, što na kraju dovede do toga da se deci ne svidite.

Polako ulazite u živote pastoraka bez prekoračenja granica. Budite brižna, odrasla i odgovorna figura, poput voljene ujne, tetke ili bake.

Imate previsoka očekivanja

Većina maćeha oseća ogroman pritisak da treba sve da rade kako treba, posebno što ih prati stigma "zle maćehe". To će vas pretvoriti u iscrpljenu, ljutu ženu koja sve mora da drži pod kontrolom. Jednom kada se opustite i prestanete sve da radite "najbolje", sve će se promeniti.

veza sa pastorcadimaPričate loše o drugom roditelju

Kada bivši suprug vaše žene kasni sa uplatom alimentacije ili opet ne dođe na važnu utakmicu koju mališan ima, hteli biste svašta ružno da kažete pred detetom, ali nemojte. Tako deca neće imati osećaj da treba da biraju između roditelja.

Stručnjaci savetuju da sa bivšim supružnikom uspostavite vezu, ako je to moguće. Ne treba da se viđate samo kad su venčanja i sahrane. Tu su praznici, rođendani... Bolje je da se u takvim situacijama osećate prijatno. Izbegavajte da živite život u rasporedima i sa žongliranjima.

Ne dajete pastorcima dovoljno vremena nasamo sa vašim supružnikom

To je vrlo česta greška, čak i kod onih koji su dugo u toj ulozi. Maćehe i očusi zaboravljaju da detetu treba vreme nasamo sa roditeljem.

- To se često događa, jer "novi" roditelji osećaju pretnju zbog odnosa supružnika prema njihovoj deci - objašnjava psihoterapeut Kristina Steinort.

Biološki roditelj ima istoriju odnosa sa decom koju maćeha ili očuh nemaju, pa to može dovesti do osećaja zavisti i nesigurnosti. Potrebno je da im to vreme omogućite. Kada supružnika podstičete da provodi vreme sa svojim detetom, to mu šalje poruku da između vas i dece nema takmičenja, što znači da vam je stvarno stalo da imate srećne pastorke.

Ne dajte prednost odnosu sa supružnikom roditelji i dete

Džudi Ozborn, porodični terapeut kaže da brojni parovi zanemaruju brakove u korist jačanja veze između maćehe ili očuha i deteta. Ali, za decu je veoma važno da vide zdrav odnos među odraslima. Trošenje energije na zbližavanje pastorčadi i maćehe /očuha nije korisno koliko je dobro samo stvaranje zdrave atmosfere u kojoj će par rasti zajedno.

Važno je da odvojite vreme koje ćete posvetiti jedno drugom.

Shvatate lično kada dete favorizuje svog pravog roditelja, a ne vas

Za vreme porodičnih rituala kao što su venčanja, ili nesrećnih okupljanja poput sahrana, maćeha ili očuh mogu lako da se osete zapostavljeni. Dr Durvasula kaže da i posle 25 godina, moguće je da ćerka poželi da je budućem suprugu u ruke preda pravi otac, a ne očuh.

A pastorčad, bez obzira na uzrast, mogu da osećaju pritisak od pravih roditelja da maćehi ili očuhu ne pridaju veliku ulogu u porodičnim događajima. Pokažite podršku tako što nećete učestvovati u igri "Ja moram da ti se dopadnem".

 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
1
Srećno
1
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Odnos brata i sestre kroz odrastanje

Odnos brata i sestre kroz odrastanje

Odnos između braće i sestara predstavlja poligon za provežbavanje raznih socijalnih uloga, bolji ...
Bojite jaja zajedno sa decom!

Bojite jaja zajedno sa decom!

Dane koji su pred nama treba da iskoristite na najbolji mogući način. Deca će se radovati, a vreme je ...
Da li vaše dete treba da nosi naočare za vid?

Da li vaše dete treba da nosi naočare za vid?

Mnogi roditelji se rastuže kada saznaju da njihova deca moraju još kao mala da nose naočare. ...
PANASONIC
12118,oo
prava cena : 14541.6,oo
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 29°c
min 9°c

Roleri

Bicikl