Postovala: Nataša Ilić
24
Oct
2013

Kako da vam bude uspešna i ova školska godina?

Pregledano: 2190 puta

Period prilagođavanja na novi školski tempo posle letnjeg raspusta je prošao. Sad je vreme da se posvetite načinima na koje ćete decu pripremiti za uspešnu školsku godinu

Stručnjak za edukaciju i pisac En Dolin savetuje šta treba da uradite, a šta ne kada su u pitanju školske obaveze i učenje.

dete i ucenje

Šta treba da radite: Postavite cilj za ovu školsku godinu


Detetu postavite jedan cilj za ovu godinu. To ne mora da bude ništa veliko ili iscrpljujuće. Trebalo bi da bude nešto smisleno, dostižno i jasno, da bi vaše dete znalo da je uspelo (ili nije). Na primer, ako je dete neorganizovano, možda je najbolje da mu zadate cilj da svako veče pre spavanja samo spremi svoju školsku torbu za sledeći dan.

Šta ne treba da radite: Da govorite - daj sve od sebe ili trudi se više ucenje


Za ovo su verovatno svi krivi. Sigurno deci govorite da je najvažniji trud, ali ako im kažete da treba da daju sve od sebe, zaravo im otežavate. Izjave kao što je ta su vrlo nejasne. Kada želite da dete podigne lestvicu uspeha u školi, zadajte mu manje, konkretne ciljeve koje može da postigne. Ako bude uspešno u seriji manjih ciljeva podići će mu se samopouzdanje.

Šta treba da radite: Pohvalite trud svaki put kada ga primetite


Kada dete nešto radi kako treba, dajte mu to do znanja! Važno je da pohvalite njihov napor i ponašanje, a ne postignuća. Razvoj dobrih radnih navika i preuzimanje odgovornosti za svoje zadatke je vrlo važno. Takođe, kada sve završi, pitajte dete kako se oseća jer se njegov naporan trud isplatilo. Neka razmisli i oseti ponos za svoj trud i postignuće.

Šta ne treba da radite: Da govorite - ti si pametno dete


Divno je biti pametan, ali to nije nešto što dete može da kontroliše. Ako počnete da mislite da su svi njegovi uspesi nastali zbog urođene pameti, dete se neće osećati zaslužno za svoje uspehe. Hvalite decu za stvari koje se ne mogu kontrolisati: koliko su se trudili, njihove stavove, kakvi su učenici i prijatelji. Kada deca postanu ponosna na te stvari, radiće na tome da ih još više poboljšaju.

Šta treba da radite: Pametno ograničite vreme koje dete provodi ispred ekrana


ucenje i kompjuterAko gledanje televizije ili igranje igrica ostavite posle pisanja zadataka, većina dece će žuriti da što pre uradi domaći i uložiće minimum truda u to. Vreme za zabavu treba da ostavite za posle večere ili kasnije uveče. Iako to zahteva određena prilagođavanja u vašem domu, isplatiće se.

Šta treba da radite: Odredite kada je pravo vreme za domaći zadatak


Za mlađu decu to bi bilo odmah posle škole ili posle polučasovne pauze. Oni imaju manje zadataka i ranije idu u krevet. Za stariju decu, najbolje bi vreme moglo da bude pre večere, posle večere ili pre odlaska u krevet. Što su deca starija, to će kasnije pisati zadatke. Pronađite vreme koje im najbolje odgovara i pridržavajte ga se.

Šta treba da radte: Usredsredite se na rutinu, ne na nagrade


Nemojte decu da nagrađujete za stvari koje bi svakako trebalo da urade, kao što su domaći zadaci. To je posebno važno za one roditelje čija deca misle da bi nagrade trebalo da budu sve veće sa svakim novim postignućem. Istraživanja pokazuju da u takvim slučajevima, kada jednom prestanete da nagrađujete, nestane i motivacije. Mnogo je bolje da uspostavite rutinu koja podstiče doslednost i organizaciju.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Koji su simptomi stresa kod dece?

Koji su simptomi stresa kod dece?

Međutim, ako roditelji ne znaju da dobro upravljaju sopstvenim stresom, velika je šansa da neće znati kako da ...
Naučite dete da kuva

Naučite dete da kuva

U vreme naših baka, tajne kuvanja su se prenosile sa generacije na generaciju. Provodili su se ...
Najgori saveti za roditelje

Najgori saveti za roditelje

Pustite bebu da plače dok ne zaspi ...
NOKIA
1978,oo
prava cena : 2373.6,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Cigarete/Žvake
  • Novine
  • Feniranje
  • Ne bih potrošila poslednje pare, čuvala bih
  • Kozmetiku

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 11°c

Bicikl

Roleri