Postovala: Senka Ivetić
22
Nov
2012

Kako naučiti dete da gleda na sat

Pregledano: 18574 puta

Učenje novih stvari, koje se vama čine tako jednostavne, za vašeg mališana mogu biti pravi izazov.

Učenje novih stvari, koje se vama čine tako jednostavne, za vašeg mališana mogu biti pravi izazov. Veliku ulogu u učenju svakako imaju roditelji. Važno je da detetu kroz igru i zabavu približite nove sadržaje. Tako će ih dete lakše prihvatiti i razumeti.

Pre svega, morate imati u vidu da je deci do pete godine pojam vremena apstraktan jer ga ne mogu videti niti osetiti. Deca ne mogu da shvate vreme i način njegovog merenja na časove, minute, sekunde. Interesovanje za umeće gledanja na sat kod dece se javlja između pete i sedme godine života, a psiholozi smatraju da deca koja veštinu gledanja na sat savladaju ranije imaju dara za matematiku.

dete uci da gleda na sat

Zaboravite svaki pokušaj da dete naučite koliko traje dan, koliko minuta ima jedan čas. Kao što smo rekli, deci su ovi pojmovi nejasni. Ukoliko ste pokušali da im objasnite da dan ima 24 h sigurno su vas zapitkivali zašto baš 24h a ne 16h i sl. Vremenom će dete samo shvatiti pojam vremena i kako se ono računa. U ovom periodu to će mu samo odvući pažnju, može mu postati naporno i odvratiti ga od učenja.

Za početak vaše dete ne mora da zna koliko je sati. Važno je da mu približite pojam vremena. To će te najlakše učiniti kroz stvari koje su mu poznate. Pitajte ga šta je dugotrajno a šta kratkotrajno. Pokušajte mu to objasniti uz pomoć svakodnevnih aktivnosti. Pitajte ga da li kupanje traje dugo u odnosu na putovanje na more ili da li crtani film traje kratko u odnosu na šetnju, koliko spavamo, koliko minuta nam treba da pojedemo čokoladu, i mnoga druga pitanja koja su mu bliska.

dete uci da gleda na sat

Da bi dete shvatilo šta je to prošlost a šta budućnost budućnost, povežite ove pojmove sa nekim događajem koji je drag vašem mališanu. Možete ga, na primer, pitati kada smo bili na letovanju ili kada mama dolazi sa posla.

Ako vaše dete pokaže interesovanje da nauči da gleda na sat, na vama je da osmislite kako da mu pomognete u tome. Najbolji način za to je igra. Neka igra bude zanimljiva i vezana za nešto što je detetu važno.

Deca pamte vizuelno i to možete iskoristiti kao prednost u učenju. Napravite više papirnih satova i na njima podesite vreme u kojima se odvijaju aktivnosti koje su značajne vašem mališanu. Naravno, zamolite dete da vam pomogne u tome. Npr. na jednom satu podesite vreme kada treba da doručkuje, na drugom, vreme kada mu počinje omiljeni crtani, na trećem, vreme kada dolazite sa posla i tako redom. Tokom dana ga pitajte i zamolite da vam pokaže, na improvizovanom satu, kada je ručak ili u koje vreme odlazi u vrtić. Iznenadićete se kako će uz nekoliko ponavljanja vaš mališan savladati gradivo.

dete uci da gleda na sat

Još jedan način na koji dete može naučiti da gleda na sat je pričanje priče. Neka glavni junak bude sat. On može da predstavlja zelenu livadu na kome rastu brojevi. Mala kazaljka neka bude spora gusenica a velika, veseli leptirić. Veseli leptirić razigrano leti u krug po zelenoj livadi. Za to vreme spora gusenica stigne samo od jednog broja do drugog. Broj na koji je gusenica stala označava koliko je sati ali tek onda kada leptirić sleti na mirisni maslačak, broj 12.

Kada dete pokaže interesovanje da nauči da gleda na sat i kada mu nakon pomenutih vežbica približite pojam vremena, iznenadite ga i pravim, dečijim satom, koji može da nosi oko ruke, ili budilnikom kraj kreveta. Neka bude sa dezenom njegovog omiljenog crtanog junaka. Prilikom učenja, koristite samo analogni časovnik.Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
9
Nasmejano
9
Ljuto
7
Tužno
5
Srećno
Bolje
8
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Greške roditelja pri izgradnji autoriteteta

Greške roditelja pri izgradnji autoriteteta

I otac i majka u dečijim očima moraju imati autoritet. Majka ne bi trebalo da se poziva isključivo na ...
Odnos brata i sestre kroz odrastanje

Odnos brata i sestre kroz odrastanje

Odnos između braće i sestara predstavlja poligon za provežbavanje raznih socijalnih uloga, bolji ...
Da li vaše dete treba da nosi naočare za vid?

Da li vaše dete treba da nosi naočare za vid?

Mnogi roditelji se rastuže kada saznaju da njihova deca moraju još kao mala da nose naočare. ...
SAMSUNG
1879,oo
prava cena : 2254.8,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Nijednu, vjerujem u zdravu prehranu
  • Samo jednu i shvatila sam da to nije za mene
  • Manje od 5
  • 5-10 otprilike
  • Bilo ih je toliko da ne znam ni broj

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 26°c
min 6°c

Bicikl

Roleri