Postovala: Ona portal
23
Nov
2010

Kako preživeti i napredovati kad deca napuste porodični dom

Pregledano: 2696 puta

Upravo Vam je i zadnje dete napustilo dom, sada je vreme da se suočite sa svojim praznim gnezdom.

Ova generacija majki često govori sa ponosom o svojoj deci i izražava osećaj olakšanja i radosti dok gleda kako im deca postaju samostalni ljudi. Mame koje šalju svoje najmlađe na fakultet će verovatno iskusiti klasični sindrom praznog gnezda. Mnogi to stanje opisuju kao dugotrajnu depresiju, apatiju, gubitak identiteta kada deca napuste gnezdo.

 

Iako je najčešće, možda pitanje više neće biti: "Ko sam ja ako nisam roditelj koji brine o deci?"- realnost je da se mnoge majke nađu sa obnovljenim osećajem slobode. Kako se ispostavilo, očevi su oni koji uzimaju odlazak njihovog deteta ka srcu. Prema jednoj studiji iz 2008 godine, očevi su zapravo bili manje emocionalno spremni za prazan dom od majki.

 

Tajna nije toliko u shvatanju kako da se nosite sa detetom na fakultetu, nego u shvatanju kako da iskoristite situaciju. Ako ste u potrazi za preorijentacijom vašeg života posle nedavnog konkursa, sledeći koraci će vam pomoći da otkrijete da prazno gnezdo nije uopšte loša stvar.

 

Saveti

 

1. Pripremite se ranije. Prijavite se na nekoliko aktivnosti u kojima uživate dok je vaš tinejdžer još u srednjoj školi. Učlanite se u biblioteku ili se pridružite horu ili grupi pisaca. Postavite neke ciljeve za sebe i naviknite se da obavljate aktivnosti koje nemaju veze sa decom. Evocirajte uspomene o svom životu pre nego što ste bili zauzeti roditelj sa punim rasporedom male lige, časova muzike, kao i nedostatka sna, koji će vam pomoći da vidite sa čim ste još u strastvenoj vezi.

 

2. Promena posla ili početak novog. Ako imate želju da isprobate različite linije rada, pohađajte neke časove koji će vam pomoći da napredujete. Ili možda samo želite da postanete više uključeni u profesiji u kojoj ste sada, tako da možete da se pridružite nekoj profesionalnoj organizaciji u svom području i razgovarajte sa vašim šefom o vašim opcijama. Možda ste bili dobri na promociji ranije u svojoj karijeri i sada imate vremena da se fokusirate na više izazova. Ako ste nezaposlen roditelj i imate želju da radite, samo napred. Vaš prioritet mogu sada biti vaše želje i potrebe.

 

3. Ponovo se povežite sa vašim supružnikom ili ako ste sami stupite u kontakt sa novim ljudima. Intimne večere, improvizovani randevu, živa debata bi trebalo da zameni nešto od vremena provedenog uz podizanje vaše dece. Možda ćete želeti da razmotrite odlazak na grupne aktivnosti kao što su kuglanje ili golf ili šta god ste zajedno radili a da ste uživali sa vašim supružnikom dok deca nisu došla.

 

4. Putovanja. Naprevite raspored za neke izlete, krstarenja, odmor... Obilazak Rima će biti mnogo lakši i verovatno još prijatniji i pristupačniji u ovoj fazi svog života, nego sa tinejdžerima i biće mnogo više izvodljiv, bez stalne prepirke sa zadnjem sedištu.

 

5. Pružite sebi eksperimentisanje sa aktivnostima izvan svoje zone interesovanja. Počnite sa vežbanjem u teretani, uzmite časove plesa, učite da slikate, pokušajte nešto što ste oduvek želeli da uradite, ali niste imali vremena. U ovoj fazi u svom životu možete da provedete vreme radeći na sebi bez ikakve krivice.

 

6. Treba da budete srećni! Ako ste tužni zbog prazne kuće jer su se vaša deca preselila i donekle sazrela, setite se da ste uradili ono što ste postavili kao cilj. Čestitajte sebi, radujte se, jer ste dobro obavili posao. Izveli ste decu na dobar put. Uživati u saznanju da će ova nova faza života biti još bolja od prethodne.

 

 


* Saveti: Budite strpljivi sa sobom. Imajte na umu da je Vaše dete delilo dom sa vama poslednjih 18 godina, tako da će malo vremena trebati da se prilagodite na svoj novi život.
* Nastaviti da negujete odnos sa odraslom decom. Korišćenje kamere, mobilni telefoni, e-mail i socijalno umrežavanje da budete u kontaktu kada udaljenost i vreme ne dozvoljavaju posete licem u lice.
* Upozorenje: Ako duže vreme imate depresiju nakon što Vam se dete odselilo i osećate da ne možete sami da se izborite sa tim, konsultujte lekara.

 

 

Ona portal

Čekamo da Ona portal napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
1
Tužno
2
Srećno
1
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Porodične svađe: šta činiti?

Porodične svađe: šta činiti?

U svakoj porodici s vremena na ...
Naučite svog đaka prvaka šta su radne obaveze

Naučite svog đaka prvaka šta su radne obaveze

Polazak u školu jednako je uzbudljiv period života, kako za đaka prvaka, tako i za roditelje. ...
Sedam stvari koje detetu ne biste smeli da obećate

Sedam stvari koje detetu ne biste smeli da obećate

Profesorka zadužena za odgoj i vaspitanje dece i autorka knjiga o deci, Silvija Rus, napominje da su ...
SAMSUNG
2447,oo
prava cena : 2936.4,oo
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Cigarete/Žvake
  • Novine
  • Feniranje
  • Ne bih potrošila poslednje pare, čuvala bih
  • Kozmetiku

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 5°c
min 2°c

Roleri

Bicikl