Postovala: Nataša Ilić
11
Oct
2012

Kako uputiti tinejdžera u opasnosti moderne tehnologije?

Pregledano: 8416 puta

Seks pre seksa - to je novi oblik komunikacije među tinejdžerima

Svaki obavešetni roditelj mora da brine o tome po kojim sajtovima njegovo dete boravi. Sem toga, mora da brine i o sazrevanju i seksualnom sazrevanju svog deteta. Trend seksa pre samog seksa kod tinejdžera je potpuno nova tema sa kojim se moderni roditelji suočavaju. Seks je, ovoga puta, slanje lascivnih SMS-ova i MMS-ova, i u blažim oblicima sve ostaje na nevinom flertu, dok u težim oblicima može da bude i kažnjivo.tinejdžerka sa mobilnim telefonom

Zamislite, na primer, mladića koji je tek napunio 18, koji se dopisuje sa devojkom koja od 15 ili 16 godina, što uopšte nije neuobičajeno. Sve počinje nevino, ali vremenom poruke, sa obe strane, postaju sve provokativnije i na kraju dođe i do razmene golišavih slika. A to već spada u neku vrstu dečje pornografije.

Zbog toga što se tinejdžeri mogu  sakriti iza mobilnog telefona, seks je za njih nešto veoma uzbudljivo. To je nov način flertovanja  koji im omogućava da uče o seksualnom ponašanju bez stida. Zato čak i najpristojniji tinejdžeri mogu da dođu u kandže takvog "seksa". Međutim, fotografija gole mlade devojke (vaše ćerke) u pogrešnim rukama može da bude početak prave noćne more.

Kada bi trebalo da razgovarate sa vašim tinejdžerom o seksu? Šta treba da mu kažete? Odgovor je da otvoreno porazgovarate o mobilnim telefonima i seksu pre nego što se sve desi.

 • Recite svom tinejdžeru da vi znate kako da pratite njegove poruke i MMS-ove. Dajte detetu do znanja da ako dođe do provokativne komunikacije, slanja golišavih fotografija i bilo kakve druge razmene nepoželjnih informacija – sledi oduzimanje mobilnog telefona.
 • Budite veoma strogi kada je u pitanju slikanje i razmena golišavih fotografija. Nema izgovora.
 • Nemojte da živite u zabludi da to vaše dete ne radi. Pratite listing brojeva kojima vaše dete šalje poruke i vreme kada ih šalje. S vremena na vreme proverite njegov mobilni telefon i SMS komunikaciju, uprkos tome što ćete se osećati kao da narušavate njegovu privatnost.
 • Deca ispod 16 godina ne treba da imaju tzv. "smart" mobilne telefone sa mogućnošću fotografisanja u visokoj rezoluciji. To samo, kažu stručnjaci, podstiče već pomenute probleme.
 • Sa devojkama razgovarajte o opasnostima koje mogu da nastanu kod razmene ovakvih poruka, i još gore, fotografija. Na primer, slika može da završi u javnosti posle svađe sa dečkom. Dečaci su odvažniji i spremniji da se lascivno dopisuju i da traže fotografije. Objasnite svojoj ćerki da ona ne mora da udovoljava takvim željama.
 • Sa dečacima porazgovarajte o problemima koji nastaju zbog nagovaranja devojčica  na slanje provokativnih SMS-ova ili fotografija. Devojke im ne moraju reći da se neprijatno osećaju, ali se zato mogu kasnije požaliti roditeljima, profesorima, psiholozima… na "seksualno zlostavljanje", u šta spada i nagovaranje na slanje lascivnih fotografija.


Sa sve većom prisutnošću mobilnog telefona i ova vrsta "seksa" je postala sve popularnija. Roditelji moraju da budu svesni opasnosti koje to može da donese, i moraju da razgovaraju sa svojom decom o problemima koje ta vrsta "seksa" može da napravi.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
1
Srećno
2
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Sedam stvari koje detetu ne biste smeli da obećate

Sedam stvari koje detetu ne biste smeli da obećate

Profesorka zadužena za odgoj i vaspitanje dece i autorka knjiga o deci, Silvija Rus, napominje da su ...
Dozvolite deci da učestvuju u kućnim poslovima

Dozvolite deci da učestvuju u kućnim poslovima

Kućni poslovi su važan deo razvoja deteta jer se kroz njih dete uči ...
6 neprijatnih stvari koje Vam dete može reći-peti deo

6 neprijatnih stvari koje Vam dete može reći-peti deo

NE DOZVOLJAVAŠ MI DA RADIM ŠTA JA HOĆU! Karl od 10 ...
SAMSUNG
2101,oo
prava cena : 2521.2,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
 • Svaki dan sam u teretani
 • Sezona u solarijumu je otvorena
 • Nisam,ugojila sam se 10 kila
 • Da,za borbu sa alergijama
 • Spremna za sta ?

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 12°c
min -3°c

Roleri

Bicikl