Postovala: Nataša Ilić
24
Jan
2013

Mama ili prijateljica?

Pregledano: 5234 puta

Biti majka to znači da imate mnogo uloga, od brižne i nežne do osobe koja vaspitava. A negde u sredini nalazi se i uloga prijateljice. Ponekad može da bude teško pronaći balans između uloge majke i prijateljice

Kada je dete još malo, majka mu je sve na svetu, njegova zaštitnica i neko ko mu obezbeđuje hranu. Majka je najbolja osoba za utehu i pomoć. Kako dete raste, uloga majke počinje da se menja.

Sa tinejdžerima nije lako mama i sin

Mnogi tinejdžeri smatraju svoje roditelje "neprijateljima", jer su roditelji ti koji donose pravila sa kojima se deca ne slažu, pošto žele da šire svoje vidike. Zbog toga se u tim godinama učestalije javljaju svađe, i komunikacija je napetija. Osim toga, deca počinju da kriju stvari od roditelja (prijatelje, ljubavi, kuda idu i šta rade kad nisu kod kuće), a to dovodi do svađa i konflikata.

Mnoge majke žele da imaju prijateljski odnos sa svojim detetom, nadajući se da će se tada njihovo dete otvoriti i tako ih smatrati osobom u koju mogu imati poverenja, pre nego roditeljskom figurom.

Ako želite da budete kul, moderna mama sa kojom se ćerka ili sin tinejdžer mogu poistovetiti, to može da ima svojih prednosti. Ako vas dete smatra svojim prijateljem, veća je verovatnoća da će se vama obratiti sa problemima i drugim osetljivim pitanjima kao što su alkohol, droge, seks, kontracepcija... Ali, treba da budete svesni da biste mogli da saznate i mnoge stvari koje ne želite da znate.

To što ste bliski sa detetom može biti dobro za njega u tinejdžerskim godinama, ali to se može i obiti o glavu. Mama - prijateljica će izbegavati konfrontacije ili kažnjavanje deteta jer želi da zadrži prijateljski odnos. Čest je slučaj da majka želi svoje dete, posebno ćerku više za sebe i ne želi da ona ima drugih prijatelja, da preuzima rizike i isprobava nove stvari. Drugim rečima, mama misli da može da bude "sve" svom detetu.

mama i cerka tinejdzerkaDozvolite da prave greške

Da bi odraslo u normalnu, zrelu ličnost dete mora da razvije samopouzdanje, nezavisnost i odgovornost i  ponekad mora da napravi grešku, kako bi znalo kakve to posledice vuče za sobom. Ako se majka ponaša previše kao prijateljica, njena ćerka ili sin tinejdžer možda neće imati priliku da se pravilno razvije.

Ono što je potrebno je pronaći ravnotežu. Dajte svojoj deci do znanja da vam se mogu obratiti sa bilo kojim problemom, o čemu god da je reč, kakvom god pitanju i situaciji – dobro ih saslušajte, otvorenog uma i srca. Ali isto tako, dajte im do znanja koja je granica koju ne smeju da pređu i da je vaša glavna uloga u njihovom životu da im budete majka, a ne prijateljica. Ako se pravila prekrše - slede posledice.

Vi ćete nastaviti da pružate svojoj deci strukturu, disciplinu i stabilnost sve dok ne dostignu zrelost. I bez obzira što ćete doživeti mnogo nesporazuma, svađa, neslaganja i izazova na tom putu, balansiranje uloge majke i prijateljice će vašoj deci pomoći da se razviju u zdrave, srećne i produktivne odrasle osobe.

 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
2
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Naučite dete da kuva

Naučite dete da kuva

U vreme naših baka, tajne kuvanja su se prenosile sa generacije na generaciju. Provodili su se ...
Kako prihvatiti kritiku svoje majke?

Kako prihvatiti kritiku svoje majke?

Nelagodnost koja se javlja nakon kritike koju uputi majka nije zbog toga što je smatramo za ...
KINA
5971,oo
prava cena : 7165.2,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Kozmetika
  • Knjiga
  • Keš
  • Bilo šta
  • Cveće

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 16°c

Roleri

Bicikl