Postovala: Senka Ivetić
29
Jan
2013

Naučite dete da kuva

Pregledano: 4171 puta

Deca uživaju prilikom pripreme jela. Za njih to predstavlja posebnu igru, u kojoj učestvuju zajedno sa roditeljima.

U vreme naših baka, tajne kuvanja su se prenosile sa generacije na generaciju. Provodili su se sati u učenju dece ovoj veštini. Danas, u vreme brze hrane, video igrica i gustog rasporeda dnevnih obaveza roditelja i dece, kuvanje je zanemareno.

 

Zbog čega je važno da naučimo dete da kuva­?

Deca uživaju prilikom pripreme jela. Za njih to predstavlja posebnu igru, u kojoj učestvuju zajedno sa roditeljima. Oni mere, mešaju satojke, seckaju - osećajući zadovoljstvo što pomažu i učestvuju u nečem tako važnom za celu porodicu.

Očuvanje porodične tradicije, takođe je značajan razlog za uključivanje dece u pripremanje hrane (prenošenje «tajnih» recepata naših baka).

Razlozi da naučimo decu da kuvaju su brojni (između ostalog, "brza hrana" je skupa i nezdrava...), ali najvažnije je da im ovim učenjem dajemo veće šanse da zdravije odrastu. Osposobljavanjem deteta da proceni svežinu namirnica i da pretvori sastojke u ukusnu hranu, pomažete mu da napravi mudar izbor onoga što će jesti.

kuvanje

Kuvanje je aktivnost za sve godine

Decu treba uključiti u pripremanje hrane još u ranom uzrastu, u zavisnosti od njihove spretnosti i zainteresovanosti. Važno je da znamo sa čim treba da startujemo.

*U uzrastu od tri do šest godina, deca mogu da peru voće i povrće, serviraju, čiste trpezarijski sto, asistiraju prilikom pripreme hrane (dodaju namirnice, mešaju sastojke u činiji...), čiste radni pult, stavljaju papir za pečenje u pleh, oblikuju kolače pomoću modlice...

*Deca uzrasta od šest do deset godina će vam pomoći čitanjem recepata, pisanjem spiska za kupovinu potrebnih namirnica, dodavanjem sastojaka prilikom kuvanja (pomoću merice), mućenjem mase električnim mikserom, pripremanjem voća i povrća za upotrebu, i slično.

kuvanje

*Aktivnosti u kuhinji za decu starosti 10-13 godina: pripremanje jednostavnih jela po receptu - uz malu pomoć, korišćenje mikrotalasne pećnice i šporeta, rendanje namirnica, korišćenje noža - uz nadzor.  

*Tinejdžeri već sami mogu da planiraju zdrav obrok, kao i izbor jela koja će se posluživati na žurci ili prilikom neke posebne večere, mogu da spremaju jelo po receptu, prave spisak namirnica za nabavku, spremaju složenija jela - uz nadgledanje.

 

Sporedne aktivnosti u kuhinji

Pored kuvanja, važno je da dete nauči i da održava higijenu u kuhinji. U zavisnosti od uzrasta, «organizujte ga» da opere ili obriše posuđe, očisti radnu ploču i slično. Važno je da se kuhinja napusti tek kada sve ostane čisto iza vas. Takođe, pored toga što ćete preduzeti sve mere opreza da kuhinju učinite bezbednom, naučite decu da i sama budu oprezna, da  vode računa o sebi.

kuvanje

Obavezan predmet u Velikoj Britaniji

Koliko je važno da deca nauče da kuvaju, govori i činjenica da će u britanskim školama kuvanje prvi put da postane obavezan predmet u školi. Kampanju protiv gojaznosti među decom je pokrenula tamošnja vlada, pa je po novom propisu taj predmet uveden u sve škole do 2011. godine. Osnovci od jedanaest do četrnaest godina će učiti kuvanje na jednom času nedeljno, tokom jednog tromesečja.

Izvor: Yumama.com

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Naučite svoje dete manirima

Naučite svoje dete manirima

Nikada nije suviše rano - ili suviše kasno - da naučite dete pravilnom ponašanju ...
Deca treba da se igraju u prirodi

Deca treba da se igraju u prirodi

Moderna tehnologija deci omogućava zabavu bez izlaska iz kuće, a posledice su gojaznost ...
Odnos brata i sestre kroz odrastanje

Odnos brata i sestre kroz odrastanje

Odnos između braće i sestara predstavlja poligon za provežbavanje raznih socijalnih uloga, bolji ...
HP
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Fensi
  • Sportski
  • I jedno i drugo
  • Ni jedno, imam neki svoj stil
  • Zavisi od situacije

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 10°c
min 7°c

Roleri

Bicikl