Postovala: Senka Ivetić
29
Jan
2013

Naučite dete da kuva

Pregledano: 4292 puta

Deca uživaju prilikom pripreme jela. Za njih to predstavlja posebnu igru, u kojoj učestvuju zajedno sa roditeljima.

U vreme naših baka, tajne kuvanja su se prenosile sa generacije na generaciju. Provodili su se sati u učenju dece ovoj veštini. Danas, u vreme brze hrane, video igrica i gustog rasporeda dnevnih obaveza roditelja i dece, kuvanje je zanemareno.

 

Zbog čega je važno da naučimo dete da kuva­?

Deca uživaju prilikom pripreme jela. Za njih to predstavlja posebnu igru, u kojoj učestvuju zajedno sa roditeljima. Oni mere, mešaju satojke, seckaju - osećajući zadovoljstvo što pomažu i učestvuju u nečem tako važnom za celu porodicu.

Očuvanje porodične tradicije, takođe je značajan razlog za uključivanje dece u pripremanje hrane (prenošenje «tajnih» recepata naših baka).

Razlozi da naučimo decu da kuvaju su brojni (između ostalog, "brza hrana" je skupa i nezdrava...), ali najvažnije je da im ovim učenjem dajemo veće šanse da zdravije odrastu. Osposobljavanjem deteta da proceni svežinu namirnica i da pretvori sastojke u ukusnu hranu, pomažete mu da napravi mudar izbor onoga što će jesti.

kuvanje

Kuvanje je aktivnost za sve godine

Decu treba uključiti u pripremanje hrane još u ranom uzrastu, u zavisnosti od njihove spretnosti i zainteresovanosti. Važno je da znamo sa čim treba da startujemo.

*U uzrastu od tri do šest godina, deca mogu da peru voće i povrće, serviraju, čiste trpezarijski sto, asistiraju prilikom pripreme hrane (dodaju namirnice, mešaju sastojke u činiji...), čiste radni pult, stavljaju papir za pečenje u pleh, oblikuju kolače pomoću modlice...

*Deca uzrasta od šest do deset godina će vam pomoći čitanjem recepata, pisanjem spiska za kupovinu potrebnih namirnica, dodavanjem sastojaka prilikom kuvanja (pomoću merice), mućenjem mase električnim mikserom, pripremanjem voća i povrća za upotrebu, i slično.

kuvanje

*Aktivnosti u kuhinji za decu starosti 10-13 godina: pripremanje jednostavnih jela po receptu - uz malu pomoć, korišćenje mikrotalasne pećnice i šporeta, rendanje namirnica, korišćenje noža - uz nadzor.  

*Tinejdžeri već sami mogu da planiraju zdrav obrok, kao i izbor jela koja će se posluživati na žurci ili prilikom neke posebne večere, mogu da spremaju jelo po receptu, prave spisak namirnica za nabavku, spremaju složenija jela - uz nadgledanje.

 

Sporedne aktivnosti u kuhinji

Pored kuvanja, važno je da dete nauči i da održava higijenu u kuhinji. U zavisnosti od uzrasta, «organizujte ga» da opere ili obriše posuđe, očisti radnu ploču i slično. Važno je da se kuhinja napusti tek kada sve ostane čisto iza vas. Takođe, pored toga što ćete preduzeti sve mere opreza da kuhinju učinite bezbednom, naučite decu da i sama budu oprezna, da  vode računa o sebi.

kuvanje

Obavezan predmet u Velikoj Britaniji

Koliko je važno da deca nauče da kuvaju, govori i činjenica da će u britanskim školama kuvanje prvi put da postane obavezan predmet u školi. Kampanju protiv gojaznosti među decom je pokrenula tamošnja vlada, pa je po novom propisu taj predmet uveden u sve škole do 2011. godine. Osnovci od jedanaest do četrnaest godina će učiti kuvanje na jednom času nedeljno, tokom jednog tromesečja.

Izvor: Yumama.com

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Razmaziti dete - jedna od navećih roditeljskih grešaka!

Razmaziti dete - jedna od navećih roditeljskih grešaka!

Od trenutka kad saznate da ste u drugom stanju vaš život se potpuno menja. Radosna ...
Kada je dete bolesno

Kada je dete bolesno

Zimi prva obolevaju deca. Kako zbog velike i brze mogućnosti širenja ...
Pazite šta govorite deci!

Pazite šta govorite deci!

Način na koji roditelji komuniciraju sa svojom decom ostavlja trajne posledice na njihov odnos, dok ...
NOKIA
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Espreso
  • Koka-kolu
  • Nes/Ajs kafu
  • Bilo koji negazirani sok
  • Kiselu vodu

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 4°c
min 2°c

Bicikl

Roleri