Postovala: Senka Ivetić
10
Sep
2012

Naučite svog đaka prvaka šta su radne obaveze

Pregledano: 6137 puta

Pred vašim detetom je novo i veoma uzbudljivo poglavlje života- škola! Na roditelju je da to učini primamljivim, interesantnim i, najvažnije, bezbolnim, kako za dete tako i za sebe.

Polazak u školu jednako je uzbudljiv period života, kako za đaka prvaka, tako i za roditelje. Sama atmosfera koja se stvara u porodici oko deteta uoči prvog septembra, kupovina đačke torbe i školskog pribora, najavljivanje velikog, prvog dana škole, u detetu stvara svojevrsnu dilemu i nedoumicu. Na roditeljima je da pronadju  najlakši i najrazumljiviji način na koji će detetu objasniti  i pripremiti ga za ono što predstojeći dani donose. Za razliku od dosadašnjih dnevih aktivnosti  vašeg mališana, igranje sa vršnjacima, trčanje za loptom, gledanje crtanih filmova, sada se pred njim nalaze vrlo ozbiljnio zahtevi: da ide u školu svaki dan od ponedeljka do petka, da sedi mirno na časovima koji traju po 45 minuta i sluša učiteljicu, da nauči da čita, piše i računa. Za roditelje je sve ovo, takođe, vrlo stresno iz razloga što treba prihvatiti činjenicu da je pred vašim detetom zahtevan zadatak koji će morati da odradjuje samostalno. Ujedno, izuzetno teška misao za roditelje jeste da će od sada svome detetu, kako vreme prolazi, postajati sve manje i manje neophodni.

   Kako pomoći detetu oko domaćeg zadatka

Jedna od prilika u kojima su roditelji potrebni mladim učenicima svakako je izrada domaćih zadataka. Vrlo često su roditelji u nedoumici da li uopšte treba da pomogni svome detetu da uradi domaći zadatak ili ga treba pustiti da to uradi samostalno. Naravno, ukoliko vidite da dete ima poteškoće ili nedoumice, ili pak zatraži pomoć od vas, učinite to. Na vama je da kod deteta razvijete odgovornost za izvršenje školskih obaveza, osećaj samostalnosti i samopouzdanja. Slede neki od stručnih saveta kako da na pravi način pomognete svom detetu pri rešavanju domaćih zadataka.

   Kako pomoći detetu oko domaćeg zadatka

Prvi i najvažniji savet jeste da ne smete vi, roditelji, rešavati domaći zadatak svog deteta jer mu time samo odmažete. U najboljoj nameri, želite da ga poštedite muka ali ne! Vi time stvarate u detetu, prvenstveno neznanje, a zatim i nelagodnost i nesigurnost koju će osetiti u razredu jer neće imati znanje koje je predvidjeno da stekne. Dalje, vrlo je važno da dete naučite da domaći zadatak radi čim dodje iz škole jer je znanje tada najsvežije i da ga radi uvek na istom, predvidjenom mestu za to, za pisaćim stolom. Pobrinite se da dete ne bude umorno ili gladno, i ako primetite da ga nesto muči ili želi da vam ispriča nešto što mu se u školi desilo, saslušajte ga a onda mu pomozite da uradi zadatke, time što ćete ga nadgledati i podsticati. Ukoliko dete načini neku grešku, na vama nije da je ispravljate već da mu na istu ukažete i pomognete da dodje do rešenja. Takodje, veoma je važno da detetu objasnite zašto je to znanje važno i korisno za njega jer kao i odrasli, dete kvalitetnije radi kada u nečemu pronalazi smisao.

Na kraju svega, roditelji, uživajte u prvim koracima obrazovanja koje čine vaši mališani i učinite da im to bude prijatno i nezaboravno životno iskustvo.

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
Nasmejano
4
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Dete i pas

Dete i pas

Ima dosta toga šta treba da uzmete u obzir pri donošenju odluke da li imati ili nemati psa. Svakako za ...
Naučite dete kako da ceni poklone!

Naučite dete kako da ceni poklone!

Kao roditelju, ništa vam ne pruža veće zadovoljstvo, nego kad vidite da vam je dete srećno. ...
Pripremite dete za školu

Pripremite dete za školu

Ovo uključuje: dobro zdravlje, socijalnu i emocionalnu zrelost, jezičke ...
COOLERMASTER
950,oo
prava cena : 1140,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Bezobzirni su
  • Premalo pokazuju emocije
  • Nema dovoljno vremena za vas
  • Neuredni su
  • Nikada niste na istim talasnim dužinama

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 9°c

Bicikl

Roleri