Postovala: Nataša Ilić
08
Aug
2013

Naučite svog tinejdžera lekcije o ljubavi

Pregledano: 7094 puta

Mnogi roditelji žele zaborave svoje tinejdžerske godine i ne žele da pričaju o osećanjima kada je reč o raskidima u tom osetljivom uzrastu

Bez obzira da li je njima neko slomio srce ili su to oni nekome učinili, raskidi su uvek teški, posebno u tinejdžerskom uzrastu kada je to potpuno novo iskustvo. Možda baš tu možete  pomoći svojim tinejdžerima.

tinejdzeri

Ovo su lekcije o ljubavi koje psiholog Barbara Grinberg preporučuje da naučite svoje dete.

1. Roditelji nikada ne bi trebalo da omalovažavaju osećanja kod svoje dece. Deci će dati do znanja tako što će ih ozbiljno shvatiti, ali će im i objasniti da će opet u životu osetiti pozitivna osećanja koja donose ljubav. To je istina. Većina tinejdžera ima vezu posle srednje škole. Možda im kada to kažete neće značiti mnnogo, ali vaša poruka ostaće zapamćena.

2. Objasnite im da vezu treba prekinuti ljubazno i saosećajno. Takođe, pokazaće mnogo više poštovanja ako raskinu lično, a ne preko poruka. Ovde važi zlatno pravilo - raskini sa nekim onako kako bi želeo da neko drugi raskine sa tobom. I ko zna, možda će to dvoje postati prijatelji ili se opet zaljubiti. Srušeni mostovi nisu dobri ni za kog.

3. Objasnite im da vreme stvarno leči. Da, osećaće tugu i odbačenost, ali ta osećanja će proći. U međuvremenu, trebalo bi da se bave nekim aktivnostima da ne bi sve vreme mislili na raskid.

tinejdzerska ljubav

4. Možete da im objasnite i da, iako su povređeni, svaka veza nosi svoj rizik i čini nas ranjivima, ali nas i uči nešto o nama i vezama. Možda će vaš tinejdžer početi da prepoznaje karakteristike koje mu se kod nekoga ne sviđaju i izbegavati ih kod budućih ljubavi.

5. Potsetite ih da nisu sami u klubu slomljenih srca. Dobar deo poezije, filmova i knjiga nastali su zbog propalih ljubavi, jer je ljubav ono što osobu može da učini najsrećnijom i najnesrećnijom. Nalaze se u društvu ljudi koji su takođe preživeli slomljeno srce.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
3
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
3
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kako prihvatiti kritiku svoje majke?

Kako prihvatiti kritiku svoje majke?

Nelagodnost koja se javlja nakon kritike koju uputi majka nije zbog toga što je smatramo za ...
Dozvolite deci da učestvuju u kućnim poslovima

Dozvolite deci da učestvuju u kućnim poslovima

Kućni poslovi su važan deo razvoja deteta jer se kroz njih dete uči ...
Šta bajke poručuju vašoj deci?

Šta bajke poručuju vašoj deci?

Klasične bajke, kao što su „Pepeljuga“, „Snežana i sedam patuljaka“ i ...
PERTINI
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 24°c
min 10°c

Bicikl

Roleri