Postovala: Nataša Ilić
23
Aug
2012

Naviknite decu na rano ustajanje

Pregledano: 4444 puta

Kako da pomognete mališanima koji kreću u školu

Posle sunca, mora, leta i lenčarenja klincima će vrlo teško pasti rano ustajanje i odlazak u školu. Evo kako im možete pomoći da se bez problema prilagode i ustaju na vreme kada počne školska godina.

Većina dece na raspustu ide kasnije u krevet, a ujutro spavaju dokle god žele. Međutim, lekari tvrde da se mališanima tako poremeti unutrašnji bioritam, pa je teško da se odjednom vrate na staro.
Postoji nekoliko načina da se deca se prilagode ranijem ustajanju, koje posebno teško pada tinejdžerima.

Postepeno se budite ranije rano ustajanje

Detetu će vrlo teško pasti novi ritam i rano buđenje, pa je lakše postepeno krenuti malo ranije na spavanje, a samim tim i malo ranije ih probuditi. Sa tim novim “programom” treba započeti desetak dana pre početka škole. Ako pomerite spavanje za samo nekoliko minuta, detetov organizam neće patiti niti će detetu to teško pasti.

Držite se rasporeda

Koliko god se fino činilo duže spavanje, posljednje dane pred školu, deci će biti vrlo teško da se odjednom bude nekoliko sati ranije. Zato je pametno držati se rasporeda pomeranja odlaska u krevet i ranijeg ustajanja od po nekoliko minuta svaki dan. Vrlo je važno da se ovog rasporeda držite i preko vikenda, pa se pomirite sa činjenicom da ćete se i vi ustajati ranije, iako su neradni dani. Takođe, deca treba i da se obuku, doručkuju i nastave sa aktivnostima, a ne da se izležavaju u pidžamama ispred TV-a.

Pozdrav suncu

Sunce na prozoru pomaže da se probudi unutarašnji sat, jer sunce ujutro šalje signal mozgu da je vreme za buđenje i pokret. Pomaknite zavese sa prozora i pustite sunce u sobu.

Ishrana

Deci na raspustu često znamo da progledamo kroz prste, pa zadovoljavamo njihove male hirove i kad je hrana u pitanju. Ali, zajedno sa planom za ranije ustajanje, vratite i zdrave navike u ishrani vaših mališana. Izbacite namirnice koje imaju kofein (npr. čokolada) jer će zbog njih dete teže zaspati.

Preskočite dremanje

Ako vaše dete zna da odmori posle ručka, kod prilagođavanja za školu izbacite tu “aktivnost”, jer po povratku u školske klupe mališani neće imati vremena za popodnevni odmor. Osim toga, ako spavaju popodne, odmorniji su uveče i teže će zaspati.

Pokažite dobar primer

Poznato je da deca najbolje uče na roditeljskom primeru. Zato se i vi prilagodite trenutnom rasporedu, a verovatno će vam dobro doći da neko veče pođete ranije na počinak i pošteno se naspavate.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

U poseti malom Mitru

U poseti malom Mitru

Naše kolege iz magazina "Šta žene žele" pokrenuli su ...
8 stvari koje NE SMETE reći vašoj deci

8 stvari koje NE SMETE reći vašoj deci

U ophođenju sa detetom, ma koliko da ste besni i povređeni, suzdržavajte se od teških i ...
Šta tinejdžeri zameraju roditeljima?

Šta tinejdžeri zameraju roditeljima?

Bez posebno utvrđenog reda, došla je do liste od deset najvećih prigovora na račun roditelja. Ne ...
SAMSUNG
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • samo jednom
  • volim svakog sa kim sam u vezi
  • najviše dva-tri puta
  • mislim da nikoga do sada nisam stvarno volela
  • bar 5 puta

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max -3°c
min -6°c

Bicikl

Roleri