Postovala: Senka Ivetić
12
Oct
2012

Ojačajte imunitet svog mališana

Pregledano: 12712 puta

Imunitet mališana se može i ojačati, a najbolji prirodni imunostimulatori su zova, bosiljak, žalfija, propolis, beli luk i sveže voće i povrće.

Mnoga deca pate od respiratornih infekcija koje se često ponavljaju. Simptomi mogu da budu crveno grlo, otečeni krajnici, upala sinusa, kašalj, teškoće u disanju, pojačano stvaranje bronhijalnog sekreta... Mladom organizmu ne preostaje ništa drugo nego da ojača svoj imuni sistem.

Pri rođenju, deo imunih ćelija dobija od majke, a deo stiče sopstvenim „trudom“ u kontaktu sa virusima i bakterijama. Svaki put kada mališan dođe u kontakt sa nepoznatim virusima ili bakterijama, organizam se brani i obučava za borbu sa određenim napadačem, antitelima. Ipak, imunitet se može i ojačati, a najbolji prirodni imunostimulatori su zova, bosiljak, žalfija, propolis i beli luk.

imunitet

Cvet zove se tradicionalno koristi u stanjima prehlade i gripa. Tradicionalnu čajnu mešavinu za prehlade i grip napravljenu od jednakih delova nane, hajdučke trave i zove treba piti dok je vruća, jednu šoljicu na svaka dva sata. U slučaju pojačanog lučenja sekreta iz sinusa i nosne sluznice, korisno je primeniti inhalaciju pomoću čajeva bosiljka, eukaliptusa, timijana, bora, kedra. 

imunitet

Beli luk je moćan i bezbedan antibiotik. Najbolje je uzimati svež, ali se koristi i kao tinktura ili u obliku kapsula. Ako dete ne voli beli luk, sveže glavice belog luka sitno iseckajte ili zdrobite i pomešajte sa svežim sokovima, salatama ili drugom hranom koju dete voli da jede. Posle 2-3 meseca ovakve ishrane, dete će biti zdravije i manje podložno bolestima. Mališani treba da uzimaju med ili kapi propolisa, koje možete kupiti u apotekama, da bi zaštita bila kompletnija. 

imunitet

Da bi se sprečile česte upale grla, naučite svoju decu da grkljaju. Grkljalje (ispiranje usta) nekoliko puta dnevno čajem od žalfije odstraniće bakterije iz grla. Dokazano je da ispiranje usta tri puta dnevno smanjuje pojavu respiratornih infekcija.

Pripremite sok od sveže ceđenog voća i povrća (jabuka, šargarepa...) ili učite dete da jede sveže voće. Spremite detetu za užinu voće umesto brze hrane, a ako pokazuje otpor, za početak odredite dane u nedelji kojima se jede voće.

imunitet

Tri reči su ključne kada je u pitanju dečji imunitet: svetlost, ishrana i higijena. Deca treba što više da borave na otvorenom prostoru, na suncu je dovoljno i pola sata dnevno, a da izbegavaju zatvorene, vlažne i zagušljive prostorije. Ishrana treba da bude sa što više vitamina, naročito C, A i D. Treba uključiti i magnezijum i selen. To znači da mališanima treba davati što više voća i svežeg povrća u obliku salate (sada ima paprike koja je bogata vitaminom C), a za ručak, pre glavnog obroka, supica je obavezna. Higijena podrazumeva redovno pranje ruku i tela.

imunitet

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kako da vam bude uspešna i ova školska godina?

Kako da vam bude uspešna i ova školska godina?

Stručnjak za edukaciju i pisac En Dolin savetuje šta treba da uradite, a šta ne kada su u pitanju ...
6 neprijatnih stvari koje Vam dete može reći-četvrti deo

6 neprijatnih stvari koje Vam dete može reći-četvrti deo

ŽELIM SADA! „Samo što sam počela ...
Razlozi zbog kojih dete ima loše ocene

Razlozi zbog kojih dete ima loše ocene

Problemi sa vidom Između pet i deset odsto predškolaraca ima problema sa vidom, pokazala ...
NOKIA
1730,oo
prava cena : 2076,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • samo jednom
  • volim svakog sa kim sam u vezi
  • najviše dva-tri puta
  • mislim da nikoga do sada nisam stvarno volela
  • bar 5 puta

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max -3°c
min -6°c

Bicikl

Roleri