Postovala: Nataša Ilić
04
Apr
2013

Ono što odlikuje dobre roditelje

Pregledano: 3791 puta

Iako je teško definisati šta je to dobar roditelj i sve je stvar različitih mišljenja, svi težimo da budemo dobri roditelji svojoj deci

Ne možemo učiti decu da daju sve od sebe, ako se mi ne trudimo da budemo što bolji roditelji, bez obzira na izazov, smatraju Meri Del Herington i Lisa Endlič Hefernan, autori koji stoje iza stranice "Grown and Flown: Parenting from the Empty Nest".  srecna porodica

Dobri roditelji znaju da je roditeljstvo doživotni zadatak, a evo što prema njihovom mišljenju, odlikuje dobre roditelje:

1. Dobri roditelji shvataju da njihov brak/veza nije samo njihova stvar, nego se ponašaju kao uzori svojoj deci. Bes, privrženost, netolerancija ili ljubaznost koju roditelji pokazuju jedno prema drugom prenosiće se na generacije.

2. Dobri roditelji znaju da se njihov svet i vrti oko njihove dece, ali to nije slučaj i sa onim spoljašnjim svetom. Ako su po tom pitanju zbunjeni, biće i njihova deca.

3. Dobri roditelji zadiru duboko u dečje strasti, pokazujući svojoj deci brigu i poštovanje i pronalaze više načina na koje se mogu povezati. Igrajući igre koje deca vole, pokazuju da poštuju njihov izbor, čak i ako nije po njihovoj volji.

4. Dobri roditelji imaju zdrav odnos prema novcu, hrani i alkoholu. Sve su to stvari koje se uče kod kuće i vrlo ih je teško menjati kasnije u životu. Dobri roditelji žele da deci daju dobre temelje.

5. Dobri roditelji neguju dobre odnose sa braćom i sestrama, shvatajući da će odnos između njihove dece biti jedan od najvažnijih u njihovom životu.

ucenje sa decom6. Dobri roditelji u stanju su da kažu deci da u nečemu nisu toliko dobri, znajući da će u tom slučaju, pravi kompliment imati mnogo veću težinu i važnost. Dobri roditelji neće žrtvovati istinu na oltaru samopoštovanja.

7. Dobri roditelji pokazuju isti entuzijazam prema prvom i poslednjem detetu, bilo to izbijanje zubića ili upis na fakultet. Nema sumnje da je to izazov roditeljstva.

8. Dobri roditelji zahtevaju da deca žive prema svojim potencijalima, čak i kada to naljuti dete ili izazove prezir prema roditelju. Uprkos plitkim frazama, niko se od nas ne trudi najviše i ne daje najviše od sebe u svemu. Ipak, deca koju smo podstakli da daju najviše od sebe u bilo čemu - sportu, učenju ili nečem trećem - rano će se naučiti da se fokusiraju i da se trud isplati.

9. Dobri roditelji nikada ne zaboravljaju da pokažu ljubav u trenucima kada ih njihovo dete "mrzi" i kada pogrešne reči izlaze iz usta, a suze se jedva drže pod kontrolom. To je najbolje od roditeljstva što mogu da pruže. To nisu trenuci kada trebaju ustuknuti i popustiti, koliko god bolno bilo.

10. Dobri roditelji shvataju da je anksioznost zarazna i misle da je dete to pokupilo od prijatelja. Najgori su slučajevi kada se to dobije kod kuće. Kada dobri roditelji vide da je dete anksiozno, neće paničiti, nego će se dobro preispitati. setnja sa detetom

11. Dobri roditelji prilagođavaju se svakom detetu i ne uvažavaju ideju da nije dobro da se ponašaju prema svakom detetu drugačije. Deca nisu klonovi, a postavljanje pravila koja svi treba da poštuju svodi se na roditeljstvo zatvorenih očiju.

12. Dobri roditelji u svakom trenutku znaju ko je odrastao, ko je još mali i ko je "glavni", čak i kada dete fizički preraste roditelja. Postoji razlog zašto žive pod vašim krovom i zameniti vašu glavnu reč njihovom nije dobro roditeljstvo.

 

 

Izvor: net.hr

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
3
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

6 neprijatnih stvari koje Vam dete može reći-šesti deo

6 neprijatnih stvari koje Vam dete može reći-šesti deo

NE VOLIM TE! „Ja sigurno nisam jedina mama ...
Bojite jaja zajedno sa decom!

Bojite jaja zajedno sa decom!

Dane koji su pred nama treba da iskoristite na najbolji mogući način. Deca će se radovati, a vreme je ...
Razmaziti dete - jedna od navećih roditeljskih grešaka!

Razmaziti dete - jedna od navećih roditeljskih grešaka!

Od trenutka kad saznate da ste u drugom stanju vaš život se potpuno menja. Radosna ...
NOKIA
0,oo
prava cena : 0,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Bezobzirni su
  • Premalo pokazuju emocije
  • Nema dovoljno vremena za vas
  • Neuredni su
  • Nikada niste na istim talasnim dužinama

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 15°c

Roleri

Bicikl