Postovala: Senka Ivetić
02
Nov
2012

Pomozite detetu da shvati i prihvati razvod

Pregledano: 20613 puta

Razvodi brakova u kojima postoje deca su najteži i najosetljiviji. Koliko god da je ova situacija neprijatna i teška za supružnike, mališanima sve to pada deset puta teže.

Razvod braka je proces u kome se zajednica dvoje odraslih ljudi deli. Ali postoji jedna stvar koja je nedeljiva, a to su deca. Zato su razvodi brakova u kojima postoje deca, najteži i najosetljiviji. Ipak, koliko god da je ova situacija neprijatna i teška za supružnike, mališanima sve to pada deset puta teže.

Sam razvod tezak je za roditelje i veoma stresan, ali time što prestaju da budu muž i žena, oni ne prestaju da budu otac i majka. Njihova briga o detetu ostaje ista, ako ne  malo drugačija u vreme tako nesvakidašnje životne promene deteta. Roditelji, morate razmišljati kao dete. Ne pokušavajte da radite ono što vi mislite da je za dete najbolje jer ukoliko ga dobro ne saslušate i ne razumete, velika je verovatnoća da ćete prevideti šta je zapravo ono o čemu vaše dete razmišlja i šta ga zbunjuje.

razvod

Devetnaest posto dece koja dožive razvod roditelja, dožive to u period sa deset godina, dok čak dvadeset i osam posto dece doživi ovu situaciju do svoje šeste godine. Studije potvrđuju negativan uticaj razvoda na decu što se kasnije odražava kroz problem u školi, sklonosti ka povišenoj seksualnoj aktivnosti, višem nivou depresivnosti, kao i češćim problemima u ponašanju.

Jedno je sigurno- porodica i dom u kome su mama i tata zajedno, do sada je bila jedina mogućnost za koju je vaš mališan uopšte znao. Ideja da će sada živeti samo sa jednim roditeljem, stvara neopisivu zbunjenost i nervozu u detetu. Taj osećaj može se opisati kao gubljenje tla pod nogama. Jednostavno, dete gubi sigurnost i utočište za koje je do skoro mislilo da je neuništivo i večno. Da do ovoga ne bi došlo, roditelji su u obavezi da se posvete mališanu i sa njim razgovaraju. Razgovor sa detetom treba da vode oba roditelja. Važno je tom prilikom kontolisati emocije koje nisu prikladne za dečije oči, kao što su plakanje ili bes i nervoza. Razgovarajte mirnim tonom i nemojte postavite situaciju formalno, već učinite to u trenutku kada vidite da je dete raspoloženo za razgovor.

razvod

Veoma je važno da dete ne oseti promenu ponašanja roditelja prema njumu. Prisustvo roditelja u svakodnevnom detetovom životu je neizostavno. Svakako će doći do određenih promena jer će živeti samo sa jednim roditeljem, ali upravo je taj roditelj u obavezi da spominje roditelja koji je odsutan i da u donošenje odluka koje se tiču mališana uključi i drugog roditelja tako što će to i reći detetu. Recimo: “Moramo da vidimo sa mamom/tatom da li se i ona/on slaže sa time.”

Naglasite detetu da se vaše emocije prema njemu nikada neće promeniti i da će ono biti i dalje najbitniji deo vašeg života. Nikada ne govorite pred detetom ružno o bivšem supružniku jer to može trajno ostaviti posledice na psihološki razvoj vašeg deteta. Naime, dete će promeniti sliku o opštim moralnim vrednostima kako svojih roditelja, tako i sebe samoga, a to vodi do stvaranja kompleksa. Porudite se da u nekim aktivnostima deteta ipak učestvuju oba roditelja. Recimo, školske predstave, sportske utakmice, roditeljski sastanci, putovanja ili jednostavno zajednički obroci u toku nedelje. To će sigurno doprineti da se vaše dete postupno prilagodi novonastaloj situaciji u kojoj on, iskreno, najmanje odlučuje.

 

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Šta tinejdžeri zameraju roditeljima?

Šta tinejdžeri zameraju roditeljima?

Bez posebno utvrđenog reda, došla je do liste od deset najvećih prigovora na račun roditelja. Ne ...
Vaš tinejdžer ima problem: Ne zanemarujte ove simptome!

Vaš tinejdžer ima problem: Ne zanemarujte ove simptome!

Period adlolescencije može da bude vrlo naporan, i neki tinejdžeri ne mogu da se nose ...
Naučite svoje dete manirima

Naučite svoje dete manirima

Nikada nije suviše rano - ili suviše kasno - da naučite dete pravilnom ponašanju ...
VIVAX
7454,oo
prava cena : 8944.8,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Svaki dan sam u teretani
  • Sezona u solarijumu je otvorena
  • Nisam,ugojila sam se 10 kila
  • Da,za borbu sa alergijama
  • Spremna za sta ?

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 8°c
min 2°c

Roleri

Bicikl