Postovala: Senka Ivetić
02
Nov
2012

Pomozite detetu da shvati i prihvati razvod

Pregledano: 21005 puta

Razvodi brakova u kojima postoje deca su najteži i najosetljiviji. Koliko god da je ova situacija neprijatna i teška za supružnike, mališanima sve to pada deset puta teže.

Razvod braka je proces u kome se zajednica dvoje odraslih ljudi deli. Ali postoji jedna stvar koja je nedeljiva, a to su deca. Zato su razvodi brakova u kojima postoje deca, najteži i najosetljiviji. Ipak, koliko god da je ova situacija neprijatna i teška za supružnike, mališanima sve to pada deset puta teže.

Sam razvod tezak je za roditelje i veoma stresan, ali time što prestaju da budu muž i žena, oni ne prestaju da budu otac i majka. Njihova briga o detetu ostaje ista, ako ne  malo drugačija u vreme tako nesvakidašnje životne promene deteta. Roditelji, morate razmišljati kao dete. Ne pokušavajte da radite ono što vi mislite da je za dete najbolje jer ukoliko ga dobro ne saslušate i ne razumete, velika je verovatnoća da ćete prevideti šta je zapravo ono o čemu vaše dete razmišlja i šta ga zbunjuje.

razvod

Devetnaest posto dece koja dožive razvod roditelja, dožive to u period sa deset godina, dok čak dvadeset i osam posto dece doživi ovu situaciju do svoje šeste godine. Studije potvrđuju negativan uticaj razvoda na decu što se kasnije odražava kroz problem u školi, sklonosti ka povišenoj seksualnoj aktivnosti, višem nivou depresivnosti, kao i češćim problemima u ponašanju.

Jedno je sigurno- porodica i dom u kome su mama i tata zajedno, do sada je bila jedina mogućnost za koju je vaš mališan uopšte znao. Ideja da će sada živeti samo sa jednim roditeljem, stvara neopisivu zbunjenost i nervozu u detetu. Taj osećaj može se opisati kao gubljenje tla pod nogama. Jednostavno, dete gubi sigurnost i utočište za koje je do skoro mislilo da je neuništivo i večno. Da do ovoga ne bi došlo, roditelji su u obavezi da se posvete mališanu i sa njim razgovaraju. Razgovor sa detetom treba da vode oba roditelja. Važno je tom prilikom kontolisati emocije koje nisu prikladne za dečije oči, kao što su plakanje ili bes i nervoza. Razgovarajte mirnim tonom i nemojte postavite situaciju formalno, već učinite to u trenutku kada vidite da je dete raspoloženo za razgovor.

razvod

Veoma je važno da dete ne oseti promenu ponašanja roditelja prema njumu. Prisustvo roditelja u svakodnevnom detetovom životu je neizostavno. Svakako će doći do određenih promena jer će živeti samo sa jednim roditeljem, ali upravo je taj roditelj u obavezi da spominje roditelja koji je odsutan i da u donošenje odluka koje se tiču mališana uključi i drugog roditelja tako što će to i reći detetu. Recimo: “Moramo da vidimo sa mamom/tatom da li se i ona/on slaže sa time.”

Naglasite detetu da se vaše emocije prema njemu nikada neće promeniti i da će ono biti i dalje najbitniji deo vašeg života. Nikada ne govorite pred detetom ružno o bivšem supružniku jer to može trajno ostaviti posledice na psihološki razvoj vašeg deteta. Naime, dete će promeniti sliku o opštim moralnim vrednostima kako svojih roditelja, tako i sebe samoga, a to vodi do stvaranja kompleksa. Porudite se da u nekim aktivnostima deteta ipak učestvuju oba roditelja. Recimo, školske predstave, sportske utakmice, roditeljski sastanci, putovanja ili jednostavno zajednički obroci u toku nedelje. To će sigurno doprineti da se vaše dete postupno prilagodi novonastaloj situaciji u kojoj on, iskreno, najmanje odlučuje.

 

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Odnos brata i sestre kroz odrastanje

Odnos brata i sestre kroz odrastanje

Odnos između braće i sestara predstavlja poligon za provežbavanje raznih socijalnih uloga, bolji ...
Kako uputiti tinejdžera u opasnosti moderne tehnologije?

Kako uputiti tinejdžera u opasnosti moderne tehnologije?

Svaki obavešetni roditelj mora da brine o tome po kojim sajtovima njegovo dete ...
Razvijajte samopouzdanje kod dece

Razvijajte samopouzdanje kod dece

Deca koja imaju samopouzdanje lakše podnose neuspeh i ...
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Nijednu, vjerujem u zdravu prehranu
  • Samo jednu i shvatila sam da to nije za mene
  • Manje od 5
  • 5-10 otprilike
  • Bilo ih je toliko da ne znam ni broj

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 5°c
min 1°c

Roleri

Bicikl