16
Jun
2011

Porodične svađe: šta činiti?

Pregledano: 9222 puta

Kako se ponašati kada dođe do svađe u porodici, i kako ih rešiti.

 

 

U svakoj porodici s vremena na vreme dođe do manjih ili većih svađa. Koliko god se trudilli to da izbegnemo, samim tim što postoji razlika u godinama, često dolazi do nesuglasica između dve generacije: dece i roditelja. Ako već dođe do svađe, kako se ponašati i doći do rešenja?

 


 

 

Bez vikanja. Kada smo uznemireni i iznervirani, kada pokušavamo da dokažemo da smo baš mi u pravu, a ne nailazimo na razumevanje drugih, prvo dobijamo želju dasvadja 1 vičemo. Pokušavamo da glasom nadjačamo sve ostale i na taj način pokazujemo svoju nadmoć. Ipak, kontrolisanje takve napete situacije se nikako ne rešava vikanjem. Naprotiv, to doprinosi rasplamsavanju još većih loših strasti. Oni koji vikanje moraju da slušaju, samo žele da se odatle sklone, ili da nadjačaju to. To znači da niko nikoga zapravo ne sluša, nego svako viče svoje viđenje stvari. I tako u nedogled, bez nalaženja zajedničkog jezika. Dakle, koliko god da ste napeti, pokušajte da smanjite ton, i da na mirniji način kažete šta imate.

 


Bez agresije. Agresija u smislu bacanja stvari, razbijanja kućnog inventara je još gora od vikanja. Mnogo gora. To sebi nikako ne smete dozvoliti. Time ćete ostale članove porodice samo još više iznervirati, a pored toga će biti i zastrašeni, pa će do rešenja svađe biti nemoguće doći. Da ne pominjemo da, sledeći put kada ne budu delili isto mišljenje sa Vama, neće ni smeti da Vam protivreče jer će se plašiti Vaše agresivne reakcije. To nije dobro jer će samo prividno biti mir u kući, a zapravo će se stvarati jaz među vama.

 


Slušati pažljivo. Kada dođe do neslaganja, morate biti spremni da saslušate jedni druge pažljivo. Smirite se koliko god možete i dopustite svakome da kaže šta ima, bez prekidanja. Svako treba da obrazloži zašto misli to što misli, a drugi treba bez omalovažavanja i vređanja da skrenu pažnju na ono što ne valja. Potrudite se da se stavite na njihovo mesto i da zaista razumete zašto je do problema došlo. Tako ćete izbeći zabune, i moći da dođete do rešenja.

 


svadja 2Ne držati stranu. Ako se neko od vaših ukućana svađa sa drugim članom porodice, najbolje je da se ne mešate, pogotovo ako se deca svađaju među sobom. Ako stanete na nečiju stranu, onaj drugi će biti povređen i teško će Vam to zaboraviti. Posebno ako ne znate o čemu se tačno radi, zašto je do svađe došlo i ko je u pravu, a ko ne. Jedino treba da pokušate da ih smirite i podstaknete ih da razgovaraju na civilizovan način.

 


 

Nikad pred decom. Roditelji ne bi smeli nikada da se svađaju pred decom. Možda se vi svađate oko bezazlenesvadja 3 stvari, ali detetu će to izgledati strašno. Biće nesrećno čak i kada se pomirite, jer će misliti da se svađa u svakom trenutku može ponoviti, a njemu to izgleda kao da se više ne volite. Ako se desi da vas nekada zatekne kako se raspravljate, obavezno porazgovarajte sa njim, i objasnite mu da to nije toliko strašno koliko izgleda, da se vi zapravo volite itd. 

 


Ukoliko se brzo reše, svađe ne moraju nužno biti stresne i česte. Najvažnije je da u svakom trenutku pokažete da Vam je do porodice zaista stalo, da iskažete međusobno poštovanje i želju za razumevanjem.

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
2
Ljuto
5
Tužno
4
Srećno
1
Bolje
5
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Ono što odlikuje dobre roditelje

Ono što odlikuje dobre roditelje

Ne možemo učiti decu da daju sve od sebe, ako se mi ne trudimo da budemo što bolji roditelji, ...
Sedam stvari koje detetu ne biste smeli da obećate

Sedam stvari koje detetu ne biste smeli da obećate

Profesorka zadužena za odgoj i vaspitanje dece i autorka knjiga o deci, Silvija Rus, napominje da su ...
Naučite svoje dete manirima

Naučite svoje dete manirima

Nikada nije suviše rano - ili suviše kasno - da naučite dete pravilnom ponašanju ...
PANASONIC
10944,oo
prava cena : 13132.8,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Grčka
  • Crna Gora
  • Turska
  • Lavor i kada
  • Neka od egzotičnih destinacija(i svi vas mrzimo zbog toga)

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 32°c
min 20°c

Roleri

Bicikl