Postovala: Nataša Ilić
30
May
2013

Pripremite dete za školu

Pregledano: 4284 puta

Spremnost za školu nije jedna izdvojena veština, već kombinacija raznih drugih sposobnosti koje pridonose školskom uspehu

Ovo uključuje: dobro zdravlje, socijalnu i emocionalnu zrelost, jezičke veštine, sposobnost rešavanja problema i kreativnog razmišljanja i opšte poznavanje sveta u kome dete živi.

Važno je da znate da se deca različito razvijaju i da svako dete ima svoje jače i slabije stranepriprema za ucenje

Spremnost za školu zavisi delom i od toga šta škola očekuje od deteta. U nekim školama se ceni da dete sedi mirno i zna azbuku. Pokušajte da izbegnete upis u takvu školu! U drugim školama naglasak je na slaganju sa drugom decom i na dobrim  socijalnim veštinama. Zato se, pre polaska u školu, treba dobro upoznati sa očekivanjima škole, npr. posetiti školu ili zakazati sastanak sa direktorom, pedagogom i učiteljima.

Socijalna i emocionalna priprema

Deca su često vrlo uzbuđena i vesela zbog polaska u školu. Ali, činjenica je da je škola potpuno drugačije okruženje od onog na koje su navikli kod kuće ili u vrtiću. U vrtiću deca uče da rade u većoj grupi, slažu se sa odraslima i novom decom, dele vespitačicinu pažnju sa ostalom decom. U učionici se pravila menjaju.

Većina sedmogodišnjaka ne kreće u školu sa odličnim socijalnim veštinama ili emocionalnom zrelošću. Ove veštine ipak zahtevaju određeno vreme, ali je mnogo lakše deci koja su bar počela da razvijaju neke od ovih veština u vrtiću:

 • Samopouzdanje – učenje kako da budu sobom zadovoljni, verovati da nešto može dobro da se napravi. Deca koja imaju samopouzdanje spremnije započinju nove zadatke, i pokušaju ponovo ako prvi put ne uspeju.
 • Samostalnost – učenje kako da rade stvari sami za sebe.
 • Motivacija – razvijanje želje za učenjem.
 • Radoznalost – iako su deca prirodno radoznala, važno je održati njihovu radoznalost i ne umanjiti je svojim pristupom (npr. ne nuditi brzo gotova rešenja i svoje odgovore)
 • Istrajnost – učenje kako da završe započeto
 • Saradnja – učenje kako da se slagažu sa drugima, deliti stvari i čekati na red
 • Samokontrola – razvijanje shvatanja da neka ponašanja (poput udaraca i ugriza) nisu prikladna, da povređuju druge, i da postoje prihvatljivi i neprihvatljivi načini da se izrazi ljutnja
 • Empatija, saosećanje – razvijanje brige za druge i shvatanje kako se drugi osećaju.


prvi dan u skoliRoditelji su prvi učitelji

Kako bi pomogli deci da razviju neke od ovih osobina, roditelji mogu mnogo da učine. Mogu da pokažu deci da će, bez obzira na to šta se dogodi, oni brinuti o njima i voleti ih. Deca koja dobijaju mnogo ljubavi i pažnje, zagrljaja, ohrabrenja, držanja na krilu, spontano napreduju, rastu i razvijaju se brže od emocionalno zanemarene dece. Deca koja su voljena biće mnogo sigurnija u sebe.

Deca oponašaju ono što vide od roditelja. Roditelji koji se, na primer, zdravo hrane, vode brigu o sebi, redovno se bave fizičkom aktivnošću, iskazuju poštovanje prema ljudima, saosećaju se sa drugima, imaće i decu koja će tome težiti. Pokažite i vi entuzijazam prema učenju, stvaranju, školi... Pohvalite dete, pokažite ponos, ohrabrite njegovu radoznalost. Razgovarajte sa detetom o školi već u vrtiću, izrazite i vi uzbuđenje i veselje zbog polaska u školu,  pričajte detetu o zanimljivim stvarima koje će tamo naučiti. Deca vole da ponavljaju stvari, pa im pružite priliku za to i budite strpljivi. Potrebno je mnogo vežbe da bi naučila da puze, izgovaraju nove reči, da piju iz šolje... Ponavljanje uči decu da je moguće nešto novo naučiti i uvežbati, čak i kad se čini teško u početku.

deca u vrticuSvakom detetu potrebne su granice i jasna pravila. Deca čiji su roditelji puni ljubavi i topline, ali i jasni i čvrsti u postavljanju pravila, u proseku imaju bolje socijalne veštine, bolje se snalaze u društvu i školi, nego deca  roditelja koji postavljaju ograničenja i pravila. Uravnoteženost i prava mera su ovde ključni.

Ohrabrite dete da što više toga samostalno radi. Manju decu je potrebno stalno imati na oku, ali pustite da sama rade neke jednostavne stvari kao što su oblačenje, zakopčavanje, spremanje igračaka, da bi naučila da budu samostalna  i da imaju samopouzdanje. Ne odlučujte sve umesto njih, ponudite im izbor.

Ohrabrite ih da se igraju sa drugom decom i da povremeno budu sa odraslima koji nisu članovi porodice. Ovo su odlične prilike da nauče da postoje i druga mišljenja. Ako su imala ovakva iskustva, verovatno će se bolje slagati sa učiteljima i ostalim učenicima. igra skolice

Deca vole da postavljaju pitanja, a jedno od najčešćih je: "Zašto?". Postavljanje pitanja je najbolji način da dete nešto nauči. Deca imaju prirodne resurse za učenje, pre svega - maštu i radoznalost. Roditelji mogu podstaći  u detetu uživanje u učenju upravo tako što će ohrabrivati maštu i radoznalost. Podučavanje i učenje se zapravo stalno spontano odvijaju, uvek kad dete i roditelj zajedno rade neke jednostavne stvari, kao slaganje opranih čarapa (učenje osnova za matematiku), priprema hrane (uključuje matematiku i učenje o zdravlju), pričanje i čitanje priča (osnova za čitanje i pisanje, kao i učenje istorije), igranje školice (učenje brojanja i važnost fizičke aktivnosti). Radeći ove jednostavne stvari zajedno, pokazujete detetu da je učenje zabavno i važno. Ohrabrujete ga da uči, proučava i zavoli obrazovanje. Roditelji su prvi učitelji. Pritom je važno da ne razmišljate o ovim aktivnostima kao o učenju - gledajte ih kao zabavu.
 


Iz knjige "Odgajam li dobro svoje dete" preuzeto sa portala net.hr

 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kako da vam bude uspešna i ova školska godina?

Kako da vam bude uspešna i ova školska godina?

Stručnjak za edukaciju i pisac En Dolin savetuje šta treba da uradite, a šta ne kada su u pitanju ...
Pomozite detetu da shvati i prihvati razvod

Pomozite detetu da shvati i prihvati razvod

Razvod braka je proces u kome se zajednica dvoje odraslih ljudi deli. Ali postoji jedna stvar koja je ...
Kako prihvatiti kritiku svoje majke?

Kako prihvatiti kritiku svoje majke?

Nelagodnost koja se javlja nakon kritike koju uputi majka nije zbog toga što je smatramo za ...
SAMSUNG
1436,oo
prava cena : 1723.2,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
 • Grčka
 • Crna Gora
 • Turska
 • Lavor i kada
 • Neka od egzotičnih destinacija(i svi vas mrzimo zbog toga)

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 29°c
min 12°c

Bicikl

Roleri