Postovala: Nataša Ilić
28
Mar
2013

Prva ljubav vašeg deteta

Pregledano: 7521 puta

Bilo da je reč o tajnoj zaljubljenosti u slatku devojčicu iz razreda ili zaluđenosti tinejdžerskom pop zvezdom, kod većine dece prve ljubavi rađaju se pre tinejdžerskog uzrasta

Prve ozbiljnije ljubavi i prvi poljupci po pravilu su rezervisani za tinejdžerske godine. Međutim, klinci u osnovnoj školi, i to već prilično rano, pokazuju interes za suprotni pol, pa se u dvorištu škole može videti kako dečaci jure devojčice, devojčice daju nevine poljupce dečacima ili zaljubljeno maštaju o pevačima sa postera na zidovima njihovih soba. tinejdzerska ljubav

A to je i vreme kada je dete posebno osetljivo, zato postupite pametno i sa puno pažnje.
 
Budite oprezni

Nemojte zanemarivati i odbacivati prve ljubavi samo zato što vam se čini da je dete  još malo. U vreme rane adolescencije osećanja se pojačavaju, ali to ne znači da i pre toga ona nisu stvarni, bilo da je reč o idolu ili prijatelju iz razreda. Osećanja su itekako stvarna. Način na koji ćete reagovati na prve izjave ljubavi vašeg deteta odrediće kako će se ono ponašati prema vama po pitanju budućih veza - hoće li vam se poveravati ili će vam sve prećutati.

Ne govorite više nego što je potrebno

Bez obzira na to što ćete imati potrebu da kažete sve ružne detalje zbog čega bi vaša princeza trebalo da izbegava suprotni pol sve dok ne napuni 30 godina, dozvolite joj da uživa u svojoj prvoj zaljubljenosti i da veruje da je to što oseća prema dečaku sa plavom košuljom u razredu – prava ljubav.

A kada je u pitanju razgovor o ljubavi - sada verovatno još nije vreme za razgovor o "pčelicama i cveću", osim ako vas to dete samo ne pita (ono čuveno pitanje - "Odakle dolaze bebe?")

decji poljubacPratite svoje dete

Kada vam vaš mališan izjavi da je ludo zaljubljen, pratite njegov entuzijazam. Ako se ponaša malo smešno, u redu je našaliti se oko toga i oko te njegove zaluđenosti. Ali ako sa vama pokušava da razgovara potpuno ozbiljno, i vi budite ozbiljni i pokažite da vam je zaista stalo do toga šta vam priča.

Dajte mu prostora

Iako vi možda umirete od želje da saznate sve i želite da znate sve detalje o osećanjima vašeg deteta, previše ispitivanja moglo bi da izazove kontra efekat i povlačenje. Dopustite svom detetu da vam samo priđe, a vi budite spremni da ponudite svoje razumevanje i ako je potrebno rame za plakanje.

Bez obzira na to da li je reč o prvoj nevinoj ljubavi u prvom razredu osnovne škole ili o prvoj ozbiljnijoj ljubavi u prvom razredu srednje škole, najvažnija stvar koju možete da uradite  je da date svoju podršku. Nemojte ignorisati ili umanjivati važnost tih osećanja i vaše dete će odrastati znajući da vam se uvek može obratiti kada su u pitanju veze i osećanja, a to je veoma važno kasnije kada je potrebno mnogo više priče, saveta i usmeravanja. 

 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
6
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
4
Bolje
4
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Ono što odlikuje dobre roditelje

Ono što odlikuje dobre roditelje

Ne možemo učiti decu da daju sve od sebe, ako se mi ne trudimo da budemo što bolji roditelji, ...
6 neprijatnih stvari koje Vam dete može reći-četvrti deo

6 neprijatnih stvari koje Vam dete može reći-četvrti deo

ŽELIM SADA! „Samo što sam počela ...
Naviknite decu na rano ustajanje

Naviknite decu na rano ustajanje

Posle sunca, mora, leta i lenčarenja klincima će vrlo teško pasti rano ustajanje i ...
NOKIA
1978,oo
prava cena : 2373.6,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Kozmetika
  • Knjiga
  • Keš
  • Bilo šta
  • Cveće

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max -3°c
min -6°c

Bicikl

Roleri