Postovala: Milica Zorić
10
May
2011

Prvi e-mail vašeg deteta-šta morate znati?

Pregledano: 3399 puta

kako otvoriti prvi mail vašem detetu

Današnje generacije odrastaju uz kumpijutere i internet. Vaši četvorogodišnjaci će vas nekada iznenaditi boljim znanjem upotrebe računara od vas samih. Medjutim ne smemo zaboraviti da su oni ipak deca a internet mesto gde mnoge stvari neprimerene njihovim godina imaju na dohvat ruke. Slično je i sa otvaranjem prve email adrese ili profila na socijalnim mrežama.
 
 
Mislite da je vaše dete dovoljno odraslo i da je otvaranje naloga potreba. Ili možda želite da se podigne web znanje vašeg deteta. Svakako ne želite da ga urgozite ili dobijate gomilu bespotrebnih informacija koje će zagušiti vaš kompjuter.

Eve smernica za kreiranje prve email adresu vašeg deteta :

Kada bi trebalo da deca dobijaju svoje prve e-mail adrese?


Koliko godina je potrebno da dete ima da bi mu se kreirala prva e-mail adrese  je procena njegove zrelosti od strane roditelja.  U svakom slučaju, vaše dete  mora da ima osnovno znanje u čitanju  i pisanju.
Imajte na umu  kada mu kreirate e-mail adresu  da u e-porukama možete naići i na one koje vam se, kao roditelju, neće dopasti. Ako budete kontrolisali  e - poštu svog deteta , moći ćete da ga usmeravate i na posredan način vaspitavate.
 
 
Da li da koristim puno ime mog deteta, kao svoj prvi e-mail adresu?

Posebno treba obratiti pažnju u odabiru imena - mail adrese,  koje ne bi trebalo da ima previše informacija. Od ključnog značaja  je da naučite vaše dete od samog početka da je privatnost na internetu izuzetno važna. Izaberite ime koje će dete zapamtiti, ali da rodbina, poznanici, i ostali stranci ne mogu da ga dokuče. Naučite svoje dete da je njihova e-mail adresa, nešto što treba da bude čuvan podatak koji se daje samo odobrenim ljudima. Na ovaj način zaštitićete ga od prevara i naučiti temeljima bezbednog korišćenja interneta.
 
Često ćemo im predložiti da mail bude njihov nadimak ali vi uvek uvek morate misliti na budućnost. Zamislite ih kada u sedmom razredu osnovne škole svojoj prvoj simpatiji pošalju mail sa adrese piš[email protected] Znači, izbegavate  imena koja mogu vaše dete da posrame kasnije u životu.
 
 
Napravite od  provere E-mail porodični događaj.

Utanačite vreme kada će se čitati pošta. Neka to bude period dana kada su svi kod kuće i provera maila neka postane jedna od porodičnih tradicija poput zajedničkog ručka ili gledanja filmova. Dok je vaše dete malo treba da proverite e-poruke zajedno. Iskoristite ovu priliku da sponatano svojoj deci objasnite sve u vezi neophodne bezbednosti na internetu i to najčešće kroz primere šta se desilo jednom vašem poznaniku i kako i najmanja nepažnja može da ugozi i njega i celu porodicu. Deca pamte u slikama tako da će dok pričate zamisliti tog vašeg poznanika i zapamtiti celu situaciju.

Obavezno im naglasite da ne bi trbalo da razgovaruju sa strancima na internetu, baš kao u stvarnom životu (opet, jer se nekome desilo to i to). E-mail adresu treba da daju samo ljudima koje znaju i u koje vi  imate poverenja. Takođe je važno da pročitate sve što piše sitnim slovima prilikom prijavljivanja za bilo šta na Internetu. Ovo je veoma dobar način na koji ćete ih podučiti o ugovorima, kao i privatnosti.
 
 
Plus savet

Diskutujte o tome šta je u redu da se pišu na e-mail. Objasnite im da pišu samo stvari koje bi inače govorili u lice ili preko telefona, da ne bi stekli lažan osećaj sigurnosti i zaštićenosti. Sve što je vezano za osetljive teme ili nabijeno emocijama bilo koje vrste treba analizirati i sa njima porazgovarati da li postoji bolji način komunikacije.

Sada je pravi trenutak da edukujete sopstveno dete i pretvorite ga u pismenu individuu. Nije bitno samo šta nego i kako je napisano. Podstaknite ga da pravilno koristi  srpski jezik (čime ćete dobiti dodatnu proveru onoga šta piše ako mu stvorite naviku da vas pita za kontrolu gramatičke ispravnosti napisanog). Naučite ga da obavezno proveri svoje pisanje pre nego pritisne dugme Pošalji .

Milica Zorić

Čekamo da Milica Zorić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Dozvolite deci da učestvuju u kućnim poslovima

Dozvolite deci da učestvuju u kućnim poslovima

Kućni poslovi su važan deo razvoja deteta jer se kroz njih dete uči ...
6 neprijatnih stvari koje Vam dete može reći-četvrti deo

6 neprijatnih stvari koje Vam dete može reći-četvrti deo

ŽELIM SADA! „Samo što sam počela ...
Mama, šta je to seks?

Mama, šta je to seks?

U današnje vreme, školska deca imaju mnogo bolji pristup informacijama i medijima, nego ...
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Kozmetika
  • Knjiga
  • Keš
  • Bilo šta
  • Cveće

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 13°c

Bicikl

Roleri