Postovala: Nataša Ilić
06
Jun
2014

Prvi susret sa nošom: Mali koraci za veliku nuždu

Pregledano: 4762 puta

Prvo upoznavanje sa nošom i samostalni odlasci u WC su pravi izazov i za dete i za roditelja

Stručnjaci kažu da bi to trebalo da se dogodi između druge i treće godine, s tim da, kao i uvek kod dece, neki tu "odraslu" naviku usvoje ranije, a neki kasnije.

Upoznavanje sa nošom dok je još u pelenama

Prvo upoznavanje sa nošom definitivno ne sme da bude skidanje pelena i stavljanje na nju. Detetu je to previše nepoznato i iznenađujuće i nošu će smatrati nekom čudnom spravom koja odnosi njegovu stolicu, umesto da se postepeno upoznaje sa novim predmetom.

nosa

Zato bi mališane trebalo bar nedelju dana ostavljati da sede obučeni na noši. Možete objasniti detetu da je to njegova posuda i za šta služi. Možete da mu pokažete i kako sedite na WC šolji, ali obučeni. Dovoljno je da se prvo navikne da sedi na noši, vršenje nužde neka bude drugi korak.

Takođe, dozvolite detetu da ustane sa noše kad poželi. Dete ne sme da nošu smatra nikakvim oblikom prisile. Ako dete ni posle nedelju dana neće da sedne na nošu, pričekajte još neko vreme.

Vršenje nužde u nošu jednom dnevno

Pošto se dete naviklo na nošu, sledi shvatanje ideje o piškenju i vršenju velike nužde. Objasnite detetu da mama i tata isto to rade na WC šolji. Može da pomogne ako je videlo prijatelja ili starijeg brata/sestru kako to čine.

Ako nema ko da im pokaže kako se vrši nužda, u krajnjem slučaju to možete biti vi, ali stručnjaci ističu da bi to svakako trebalo izvesti bez pokazivanja genitalija i bez većeg otkrivanja.

nosa

Pošto ste detetu više puta objasnili šta se radi na noši, skinite mu pelenu u uobičajeno vreme obavljanja velike nužde, stavite ga na nošu i podsetite ga šta treba da radi, ali bez prisile. Ako ne uspe prvi dan, pokušajte sutradan i tako dalje. Kada jednom uspe, detetu će to mnogo pomoći da shvati šta treba i počeće da sarađuje.

Neka ritual traje oko nedelju dana. Ako ne uspe, pustite da "odleži" nekoliko nedelja pa pokušajte opet. Kada mališan uspe da izvrši nuždu, pohvalite ga.

Izvršavanje nužde u nošu na zahtev

Ako se mališan zainteresuje, stavljajte ga na nošu i češće, svakih dva-tri sata. Pošto usvoji i taj korak, vreme je da nauči da samostalno traži nošu kad treba da obavi nuždu. Neka to učini uz vašu pomoć koja se odnosi na pomoć pri svlačenju i oblačenju i brisanju guze.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Razlozi zbog kojih dete ima loše ocene

Razlozi zbog kojih dete ima loše ocene

Problemi sa vidom Između pet i deset odsto predškolaraca ima problema sa vidom, pokazala ...
Najgori saveti za roditelje

Najgori saveti za roditelje

Pustite bebu da plače dok ne zaspi ...
Deca jedinci - izbor i sudbina

Deca jedinci - izbor i sudbina

Pitanja "Želiš li batu ili seku?" upućeno vašem detetu jedincu ili "Kad će drugo?" ...
SPIRE
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Može ali jako retko
  • Nema šanse, potpisujem
  • Može, sve zavisi od partnera
  • Naravno da može, ako oboje to žele zašto ne bi opstala
  • Ne znam, nisam imala takva iskustva

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 17°c

Roleri

Bicikl