Postovala: Nataša Ilić
22
Oct
2012

Razlozi zbog kojih dete ima loše ocene

Pregledano: 19974 puta

Loše ocene vašeg deteta mogle bi da budu posledica nečeg drugog osim poremećaja u učenju. Evo šta bi sve trebalo da uzmete u obzir

Problemi sa vidom

Između pet i deset odsto predškolaraca ima problema sa vidom, pokazala su istraživanja. Bez lečenja i adekvatne pomoći slabiji vid može uticati na sposobnost učenja kod deteta. U pitanju može da bude kratkovidost ili dalekovidost. Šta god da je uzrok, odvedite dete kod lekara ako posumnjate na ovo.

Problemi sa sluhom problemi sa ucenjem

Nelečeni problemi sa sluhom ne samo da će uticati na govorni razvoj, već utiču i na ocene. Kasno otkrivanje oštećenog sluha može da bude veliki problem. Problemi sa sluhom mogu da ometaju sposobnost učenja. Sluh i vid bi trebalo testirati svakom detetu pre polaska u školu ili čak i pre ukoliko roditelji sumnjaju na problem, jer se normalan sluh pri rođenju može kasnije pogoršati.

Nedovoljno sna

- Kvalitet i količina sna ima mnogo veći uticaj na obrazovanje nego što ljudi misle - kaže profesor pedijatrije Hauard Taras. Istraživanja su pokazala da deca koja su naspavana i odmorna bolje prate nastavu i mirnija su od one dece koja nisu naspavana. Deca bi trebalo ranije na počinak, stručnjaci tvrde da školarcima i tinejdžerima treba osam i po do 11 sati sna svaki dan.

Preskakanje doručka

Verovatno ste već čuli da je doručak najvažniji obrok u toku dana.

- Ako deca ne doručkuju, što je slučaj kod većine, to može da utiče na to kako će funkcionisati ujutru. Prazan želudac može da dovede do bolova u želucu i glavobolje, što opet utiče na  koncentraciju kod mališana - tvrdi Hauard Taras. Studija objavljena 2005. godine pokazala je da doručak pomaže mozgu da bolje obavlja funkcije potrebne za pamćenje.

Problemi sa debljinom

Gojazna deca imaju tendenciju da budu lošija u školi. Debeljuce imaju manjak samopoštovanja, sklona su depresiji, a njihovo mentalno zdravlje ometa njihov uspeh u školi. Osim toga, gojazni mališani mogu biti diskriminisani od strane okoline, što takođe utiče na njihovu sposobnost učenja.

Izloženost pasivnom pušenju problemi kod dece

Deca čije su majke pušile za vreme trudnoće imaju povećan rizik od impulsivnih reakcija i teškoća u učenju. Istraživanje je pokazalo da su deca koja su kod kuće izložena dimu imala lošije ocene u školi od onih koja nisu bila izložena dimu cigarete.

- Moguće je da dugotrajna izloženost ugljen monoksidu u dimu može da smanji snabdevanje mozga kiseonikom - tvrdi vođa istraživanja, doktor Hak-Kan Laj.

Depresija

Loše ocene mogu da budu i zbog depresije. Nekoliko studija je pokazalo povezanost između depresije i loših ocena. Depresija utiče na motivaciju i koncentraciju, ali je potrebno da se napravi još detaljnijih istraživanja zbog čega deca dolaze do takvog stanja.

Zlostavljanje

Maltretiranje je često povezano sa lošim ocenama u školi. Zlostavljanje i uznemirivanje mogu kod mališana da izazovu nisko samopoštovanje i nedostatak entuzijazma za školu, a osim negativnog uticaja na koncentraciju, zlostavljanje je povezano i sa težinom koju mališan može da oseća.

Poteškoće u razvoju i poteškoće prilikom učenja

Značajna je razlika između normalnog IQ-a i rezultata koji ukazuju na poteškoće u učenju. Ako je dete ekstremno hiperaktivno, možda ima ADHD poremećaj. U svakom slučaju, ne bi trebalo nagađati već sa detetom posetiti lekare i stručnjake ako primetite da postoji neki poremećaj.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
3
Srećno
1
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Naviknite decu na rano ustajanje

Naviknite decu na rano ustajanje

Posle sunca, mora, leta i lenčarenja klincima će vrlo teško pasti rano ustajanje i ...
Kako naučiti dete da gleda na sat

Kako naučiti dete da gleda na sat

Učenje novih stvari, koje se vama čine tako jednostavne, za vašeg mališana mogu biti pravi izazov. Veliku ...
Greške koje prave maćehe i očusi

Greške koje prave maćehe i očusi

- Sve je u komunikaciji i shvatanju da takve porodice imaju komplikovanu dinamiku - kaže klinički ...
VIVAX
7454,oo
prava cena : 8944.8,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Nego šta!!!
  • I više od toga.
  • Nema boljih od mene.
  • Nisam zgodan al sam neophodan
  • Trebalo bi da se posvetim više sebi.... Jeb...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 25°c
min 10°c

Bicikl

Roleri