Postovala: Nataša Ilić
08
Nov
2012

Razmaziti dete - jedna od navećih roditeljskih grešaka!

Pregledano: 19986 puta

Lepo je deci priuštiti neke stvari, ali ne treba udovoljavati svakom njihovom hiru

Od trenutka kad saznate da ste u drugom stanju vaš život se potpuno menja. Radosna vest vas obuzima i devet meseci nosite u sebi biće koje će jednoga dana postati čovek. Vaša dužnost je da od deteta napravite osobu sa karakterom, stavom i manirama. razmazeno dete

Međutim, ono što danas sve češće možete da vidite na ulicama i u svakodnevici ne može se nazvati vaspitanjem. Pljuvanje po tratoaru, svađanje u prevozu, nasilje, grube reči, vandalizam. Sve su to neki od brojnih znakova da je nešto propušteno u vaspitanju. Od početka deci treba objasniti neke stvari.

Dve generacije grade, treća ruši – Baš zato što ste u mlađim danima živeli lošije nego danas, roditelji vam nisu omogućili mnogo i zadovoljavali ste se sitnicama, to je ono zbog čega ste postali ljudi. Imali ste malo, i sami ste zaradili za sebe. Svojim trudom i svojom mukom ste došli do ciljeva i rezultata. Ali sada, ukoliko ste iole imućniji nego ranije, to nije znak da svojoj deci treba da dajete baš sve materijalno, jer vi to niste imali. Lepo je što svojoj deci želite da priuštite sve ono za šta ste vi bili uskraćeni, ali na taj način loše postupate. Ako vaše dete dobije gomilu igračaka kad god poželi ili dobije sve što poželi - pretvoriće se u razmaženo derište kome nikad nije dosta. Kako dete odrasta, ono postaje svesnije da mu se sve što želi pruža  i da ni za šta nije potreban trud i plan. Čovek se može promeniti, ali ukoliko decu od malena naučite štednji, vremenu i trudu, to će im biti lakše da prođu kroz život.

Vikanje i plakanje u prodavnici – Svi smo imali prilike da vidimo bacanje i dranje dece u prodavnici. Kad mama jednom kaže "ne", dete na sve načine pokušava da ostvari svoj cilj. U toj situaciji se ne  popušta. Pre ulaska u radnju, sa detetom treba da se dogovorite šta se kupuje i da se odrede granice. Pustite ga da samo izabere neki slatkiš, na primer od 50 do 100 dinara, s tim da, ukoliko mu nešto ostane, stavi u kasicu prasicu. U jednom momentu će poželeti nešto veće, a vi ga svaki put kada krenete u nedeljnu nabavku podsetiti da, ako potroši 200 dinara na slatkiše, manje će mu ostati za ono što zaista želi. Pustite ga da samo zaključi da je vrednije sačuvati novac.
Naravno da detetu nikada nećete uskratiti sve ono što mu zaista treba, ali ovo je samo jedna od malih tehnika sa kojima svom mališanu pokazujete pravi put.

devojcica se duriPokloni – pokloni se dobijaju za Novu godinu, Božić (neko i za Svetog Nikolu), Uskrs, rođendan i eventualno ako se vratite sa puta, pa mališanu donesete neku sitnicu. Ali, kada dete nešto poželi, nemojte mu odmah to stvoriti. Pogotovo ako nemate novca. Nemati novac nije sramota i detetu se to mora objasniti. Naslušaćete se ''…ali svi u razredu to imaju'' ili ''meni to treba''. Sami procenite uzrast svog deteta sa njegovim željama i potrebama.

''Evo ti, samo budi miran'' – Jedna od najvećih grešaka roditelja kada su deca u pitanju. Seli ste u park i razgovarate sa prijateljicom. Vaše dete je nemirno  i uzima vam ključeve, mobilni telefon ili upaljač. Ako mu uzimete to iz ruku nastaće opšta dreka. Vratićete mu “oteti” predmet samo da bi bilo mirno i sledeći put kada dete uradi isto i vaš novi telefon završi na asfaltu razbijen, a vi krenete da vičete na mališana, detetu više ništa neće jasno, jer se prošli put igralo sa, sad već, razbijenim predmetom.


Detetu nikada ne uskraćujte ljubav. Pevajte, plešite, igrajte se, vrtite ga u vazduhu i trčite sa njim. Pokušajte da mu što više ukažete na prave vrednosti kao što su ljubav, prijateljstvo i zajedničko vreme. Ne kupujte mu sve što poželi, razgovarajte sa detetom, družite se, imajte lepe manire i dete će vas kopirati.

 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
3
Nasmejano
1
Ljuto
2
Tužno
1
Srećno
1
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Deca jedinci - izbor i sudbina

Deca jedinci - izbor i sudbina

Pitanja "Želiš li batu ili seku?" upućeno vašem detetu jedincu ili "Kad će drugo?" ...
Ovo vaša deca ne uče u školi

Ovo vaša deca ne uče u školi

Da biste sami ispravili greške obrazovnog sistema, naučite svoju decu ove važne ...
Mamini saveti koje treba poslušati!

Mamini saveti koje treba poslušati!

Vreme dvadesetih je period kada otkrivamo ko smo i kakve želimo da budemo, završile smo srednju školu, ...
XWAVE
2876,oo
prava cena : 3451.2,oo
Kreativni WebShop
narukvica sa dijapozitivom
Cena : 500,oo
ANKETA
  • Fensi
  • Sportski
  • I jedno i drugo
  • Ni jedno, imam neki svoj stil
  • Zavisi od situacije

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 15°c

Roleri

Bicikl