Postovala: Nataša Ilić
03
Jan
2013

Razvijajte samopouzdanje kod dece

Pregledano: 5496 puta

Samopouzdanje znači imati dobro mišljenje o sebi i o svojim sposobnostima, odnosno prihvatanje sebe onakvima kakvi jesmo. Zašto je važno razvijati samopouzdanje kod dece?

Deca koja imaju samopouzdanje lakše podnose neuspeh i lakše ostvaruju svoje potencijale. Da bi dete imalo samopouzdanja, potrebna je stalna podrška roditelja, njihov konstantan angažman u stvaranju samopouzdanja i njihova bezuslovna ljubav. devojcica i crtez

Da bi dete stvorilo pozitivnu sliku o sebi, mora da se oseća voljeno i prihvaćeno u svakom trenutku i situaciji, a na roditeljima je odgovornost i zadatak da se dete zaista tako i oseća.

Uloga roditelja u detetovom prihvatanju sebe je vrlo velika. Važno je da uvek obratite pažnju na pozitivno ponašanje svog deteta, na njegov uspeh, trud i napredak. Takve stvari ne bi smeli da zanemarujete ili uzimate zdravo za gotovo. Važno je da takvo ponašanje pohvalite i da date detetu posebnu važnost.

Takođe je važno da često detetu govorite koliko ga volite, bilo kad, bez obzira da li je li baš tada učinilo nešto dobro.

Poželjno je često govoriti detetu da je sjajno, da je super, da ga hrabrite i bodrite rečenicama: "Ti to možeš", "Ti si hrabar/hrabra", "Kako si dobar/dobra u tome"! Takve poruke detetu pružaju osećaj ljubavi, prihvatanja i grade njegovo samopouzdanje, ulivaju mu sigurnost i podstiču pozitivnu sliku o njemu. Kada dete vidi da njegov crtež pokazujete svojim prijateljima ili ga okačite na zid, nikada neće misliti da ne zna da crta. A ako mu nekad neko i kaže da ne zna crta, teško da će mu to poljuljati samopouzdanje toliko da prestane da se bavi crtanjem.

Kada dete stekne poverenje u "svoje ja" i u sopstvene posobnosti, niko mu nikada neće stati na put do uspeha!

 

 

Izvor: net.hr

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
2
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
2
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Priprema za vrtić: 7 koraka do prvog odvajanja od roditelja bez suza

Priprema za vrtić: 7 koraka do prvog odvajanja od roditelja bez suza

Polazak u vrtić unosi veliku promenu u detetov život. Iz sigurne i poznate okoline dete dolazi u novu i nepoznatu, a ...
Prvi susret sa nošom: Mali koraci za veliku nuždu

Prvi susret sa nošom: Mali koraci za veliku nuždu

Stručnjaci kažu da bi to trebalo da se dogodi između druge i treće godine, s tim da, kao i uvek kod dece, neki tu ...
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • porodičnim odnosima
  • karijeri
  • prijateljskim odnosima
  • pravljenju novca
  • zadovoljstvu samim sobom

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 9°c
min 3°c

Bicikl

Roleri