03
Aug
2011

Šta ako dete odbija da jede?

Pregledano: 7025 puta

Kako naterati dete da jede zdravu hranu koju odbija?

Svaki dan ista priča. Sedate za sto da ručate, a dete opet pravi dramu. Šta god da mu ponudite odbija da pojede. Da li da ga naterate da to pojede, da li da nastavljate svađu ili da odustanete i pustite ga da radi po svom?

 

Odbijanje hrane je česta pojava, javlja se kod dece uzrasta od dve, tri godine i može se nastaviti do sedme godine. Dete zapravo odbija gotovo sve nove ukuse koje mu nudite. Od tanjira punog povrća, jedno će izabrati šargarepu, drugo neće hteti ni da vidi grašak... Ovi dečiji hirovi, kažu psiholozi, nisu ništa drugo do njihova želja da se afirmišu, da pokažu svoju moć.

 


Šta ako dete obija hranu 1Jasno je da vas ovakve situacije frustrijaju, ali prevelikog razloga za brigu nema. Kao prvo, nemojte misliti da će dete dozvoliti sebi da umire od gladi. Ono instiktivno zna koliko treba da pojede da bi bilo sito. Dakle, nemojte ga terati da na silu jede upravo to što odbija, sem ako ne želite da se svako sedanje za sto pretvori u mučenje. Recite mu da će mu onda sledeći obrok biti obilniji. Što je najvažnije, kada nešto odbije, nemojte mu spremati drugu hranu kao zamenu. To bi značilo da ste naseli na detetovu igru i ono diktira pravila.

 


sta ako dete odbija hranu 2Ako uporno ne želi da proba bilo šta novo, probajte sledeće: spremite sebi i ostalima nešto što je ranije odbijalo da proba ili mislite da ne bi htelo da pojede, a njemu nemojte. Kada bude videlo nešto novo i zanimljivo što njemu nije ponuđeno, hteće da vas imitira i radoznalost će ga naterati da to proba.

 


Sledeće što možete da uradite jeste da ga uključite u spremanje jela. To će mu biti zanimljivo i hteće da proba ono što je spremalo zajedno sa vama. Kada bude probalo nešto novo, čestitajte mu, a možete ga i nagraditi nekom sitnicom.

 

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
1
Ljuto
1
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Upoznajte dete sa zimskim čarolijama

Upoznajte dete sa zimskim čarolijama

Jedno od prvih pitanja svakog roditelja jeste sa koliko godina je dete spremno da nauči osnove ...
Pripremite dete za školu

Pripremite dete za školu

Ovo uključuje: dobro zdravlje, socijalnu i emocionalnu zrelost, jezičke ...
Supermame: put ka depresiji?

Supermame: put ka depresiji?

Deca, kućni poslovi i još posao. U današnje vreme sve je više ...
QUADRO
8754,oo
prava cena : 10504.8,oo
Kreativni WebShop
plava
Cena : 1500,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 15°c
min 11°c

Roleri

Bicikl