Postovala: Senka Ivetić
03
Oct
2012

Šta kada dete psuje

Pregledano: 4322 puta

Pitate se zašto vaše dete pre svih zanimljivih i veselih reči, najpre pokupi psovke? Evo saveta kako da se postavite prema problemu i na koji način da ga rešite.

Pitate se zašto vaše dete pre svih zanimljivih i veselih reči, najpre pokupi psovke? Sva deca eksperementišu sa psovkama i ružnim rečima. Nekada roditeljima nije jasno gde su to mogli da čuju ali treba biti svestan činjenice da su deca mali sunđeri koji jednostavno sve upijaju.

Ne mora da znači da non-stop vi psujete po kući i da je čuo od vas, jer je izvor takvih informacija vrlo širok u današnje vreme. Sve to je mogao čuti na televiziji, u prodavnici, na igralištu, u vrtiću...Da ne spominjemo članove rodbine koji smatraju da je to interesantno pa ga nauče ružnim rečima namerno. Dovoljno je da neku reč čuje samo jednom i da je ponavlja stalno. Uostalom nije ni važno tražiti uzrok, tačnije osobu od koje je čuo ružnu reč, već da mu date do znanja koliko je to ružno i nepristojno.

Kad dete psuje

Veliki je izazov odlučiti na koji način da detetu odjasnite zašto su psovke loše.

Za početak naravno treba da budete dobar primer. Čak i ako ste ranije psovali imajte na umu da je sada kada imate dete to neprihvatljivo i potrudite se da iz svog rečnika izbacite ružne reči. Ukoliko vam se pak omakne neka psovka izvinite se mališanu za svoj govor.

Kada čujete da je vaše dete izgovorilo psovku, ignorišite ga. Mališan verovatno traži vašu pažnju jer ranije, kad god bi izgovorio ružnu reč, svi oko njega bi se smejali i čudili, što je njemu interesantno. Tako je u centru pažnje. Ako pak na taj način ne dobije željenu pažnju, potrudiće se da je pridobije na neki drugi način, nadajmo se pozitivan i pristojan.

Da ste uspeli da objasnite detetu da su psovke loše, znaćete onda kada se ono izvini nakog izrečene ili u razgovoru upotrebi adekvatnu zamenu. Dete time daje do znanja da je svesno da je pogrešilo i treba ga nagraditi što se potrudilo da se ispravi.  Tada ga nagradite čokoladicom ili odlaskom u park. Neke mališane će to podstaći da vašu pažnju privuku pozitivnim i lepim ponašanje.

Kad dete psuje

Objasnite detetu da su ružne reči neprihvatljive, ali budite spremni na to da će dete možda biti zbunjeno oko toga koje reči su prihvatljive a koje ne, pa će vas stalno ispitivati. Budite strpljivi, ali i pažljivi, da ne pretera sa svojim stalnim zapitkivanjem. Neka vaši odgovori i objašnjenja budu kratka i jasna, kako ne biste podsticali još suvišnih pitanja koja će ga samo zbuniti.

Utvrdite kaznu za psovanje i budite dosledni u sprovođenju. Vikom i ljutnom nećete ništa postići već neka kazna bude recimo zabrana gledanja crtaća, zabrana slatkiša i slično. Ako mu zabranite nešto što voli, dete će vremenom i samo razmisliti da li želi da „žrtvuje“ nešto zbog psovanja.

Kad dete psuje

Najčešće, dete psuje i govori ružne reči zato što se okolina tome smeje. Misle da je simpatično i bezazleno. Zato, budite spremni na to da će vam najveći problem biti okolina, rodbina, prijatelji, kojima će biti smešno i zanimljivo kada dete govori ružne reči, a možda će ga ohrabrivati ili čak učiti novim neprikladnim izrazima.

Ukoliko se radi o vama bliskim ljudima, objasnite im da vam to smeta i da ignorišu dete kada psuje. Ako neko iz inata neće da vas posluša, u tom trenutku nemojte ništa da preduzimate, već sačekajte da popričate ozbiljno sa detetom čim dođete kući ili budete nasamo. Objasnite mu koliko je ružno psovati i da mu se svi smeju zato što to nije lepo, a ne zato što je zanimljiv.

Čak iako ste liberalni po pitanju psovki i govorenja ružnih reči, detetu treba dati do znanja da to nije lepo, jer se može desiti da vam u nekom društvu bude izuzetno neprijatno zbog njegovog ponašanja.

Kad dete psuje

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
6
Nasmejano
2
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
3
Bolje
1
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Deca jedinci - izbor i sudbina

Deca jedinci - izbor i sudbina

Pitanja "Želiš li batu ili seku?" upućeno vašem detetu jedincu ili "Kad će drugo?" ...
U poseti malom Mitru

U poseti malom Mitru

Naše kolege iz magazina "Šta žene žele" pokrenuli su ...
Kako zaštititi dete od sunca?

Kako zaštititi dete od sunca?

Deca su jedva dočekala leto. Po ceo dan bi se igrala u pesku, šljapkala po vodi... Ali, njihova ...
SAMSUNG
2101,oo
prava cena : 2521.2,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Svaki dan sam u teretani
  • Sezona u solarijumu je otvorena
  • Nisam,ugojila sam se 10 kila
  • Da,za borbu sa alergijama
  • Spremna za sta ?

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 29°c
min 13°c

Roleri

Bicikl