Postovala: Senka Ivetić
11
Dec
2012

Upoznajte dete sa zimskim čarolijama

Pregledano: 9760 puta

Zima i sneg mogu biti pravi izazov i neverovatna zabava za vaše dete. Na vama je da zimske čarolije učinite bezbednim za vašeg mališana.

Jedno od prvih pitanja svakog roditelja jeste sa koliko godina je dete spremno da nauči osnove skijanja. U planinskim zemljama sa dugom skijaškom tradicijom deca počinju da skijaju već u drugoj godini života.

Ipak, ne preporučuje se početak "pravog"  skijanja pre ulaska u treću, četvrtu godinu života. I tada treba biti obazriv. Neophodno je nabaviti kvalitetnu opremu, pre svega dobre skijaške cipele i vezove za skije. Cipele koje su detetu “taman” i dobri, podmazani vezovi su preduslov bezbednog skijanja. Ako tata i mama nisu iskusni skijaši, najbolje je dete upisati u ski školicu gde će prvi skijaški "koraci" biti najpravilniji. Naravno, ne treba forsirati dete, ako mu skijanje nije po volji tu je klisko ili sanke. Dete će se udaljiti od skijanja ako ga terata da skija "na silu".

sneg
Deca uglavnom imaju pozitivan odnos prema toj vrsti aktivnosti, ali treba očekivati i da nisu spremna da prihvate ograničenja i nelagodnost koje izazivaju krute cipele i skije, ograničenost pokreta i nesigurnost. Zato treba biti obazriv, jer nametanje takvih aktivnosti može da ima suprotan efekat i kasnije dovede do odbijanja da, recimo, obuju skijaške cipele.

sneg

Obuku skijanja, u pravom smislu te reči, dete može da započne u uzrastu u kojem je spremno i može da razume opšte pojmove, kada može da postigne minimum koncentracije, da sa pažnjom prati tok časa. Sa koliko godina će to biti, krajnje je relativno i individualno, i zavisi od zrelosti deteta (manje u motoričkom, a više u psihosocijalnom smislu). Neko će biti spreman sa tri ili pet godina, a neko sa sedam. Ono što je u skijanju sjajno, jeste što za učenje osnova i početak uživanja u njemu nikad nije kasno.

sneg

Ako ste pak u gradu ili je vaše dete još uvek nespremno za skijanje, evo nekoliko saveta stručnjaka o tome koju zabavu priuštiti mališanima na snegu:

Ako vaše dete ima 6 meseci vodite računa da nadmorska visina na kojoj ćete boraviti ne prelazi visinu od hiljadu metara jer u tom uzrastu deca ne mogu da se naviknu na razređen kiseonik, a da bi bili potpuno sigurni, možete prethodno da odvedete dete i kod ušnog lekara da proveri u kakvom su mu stanju bubne opne.

Sa 8 meseci ono već može da se sanka u sankama s naslonom, ušuškano u ćebence da mu bude toplo. Vodite računa da ne preterate! Pošto se ne kreće, posle pola sata postaće mu hladno.

Dete od godinu dana i ako je prohodalo, sneg za njega postaje nova igračka. Pokažite mu kako se prave grudve, sneško belić, kako se sneg koji se drži u ruci pretvara u vodu i kako se prave otisci tela i stopa u snegu, a onda hodajte po njima-malo unapred, malo unazad, to je odlična vežba za održavanje ravnoteže. A ako je sneg čist, dozvolite mu i da ga proba, to će tek biti nov izazov za čulo ukusa!

Ako dete ima dve godine nabavite male skije, kratke, koje se lako pričvršćuju za cipele, a tek u trećoj godini detetu se mogu dati i skijaške cipele i skije koje se fiksiraju za njih. Poželjno je nabaviti i kacigu. Skijanje aktivira rad srca, mišića i zglobova, osećaj za ravnotežu, okretnost i uskladjivanje pokreta. Dete se navikava na istrajnost, izdržljivost i upornost.

sneg

U petoj godini predlažemo da dete počne i sa klizanjem, uz prethodno zagrevanjeod 15-tak minuta hoda. Cipele moraju dobro da drže članke i ne smeju da žuljaju. Kao i u plesu, kretanjem na klizaljkama usavršavaju se pokreti, držanje tela i stiče gipkost.

Deca uzrasta šest i više godina mogu početi sa učenjem vožnje snowboarda, ali na kratkim stazama. Odeća mora da bude komotna naročito oko kolena i donjeg dela leđa, a da bi se izbegli prelomi ručnog zgloba treba upotrebiti specijalne rukavice koje amortizuju udarce. Velikim angažovanjem svih mišića ovaj sport kod deteta razvija sposobnost da vlada sobom i svojim pokretima.

 

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
1
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Kako uputiti tinejdžera u opasnosti moderne tehnologije?

Kako uputiti tinejdžera u opasnosti moderne tehnologije?

Svaki obavešetni roditelj mora da brine o tome po kojim sajtovima njegovo dete ...
Ovo vaša deca ne uče u školi

Ovo vaša deca ne uče u školi

Da biste sami ispravili greške obrazovnog sistema, naučite svoju decu ove važne ...
Kada se javljaju prvi strahovi?

Kada se javljaju prvi strahovi?

Svaka osoba, od najmlađe pa do najstarije, suočava se sa nekim strahovima, koji nam stvaraju osećaje ...
KINA
3360,oo
prava cena : 4032,oo
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Bezobzirni su
  • Premalo pokazuju emocije
  • Nema dovoljno vremena za vas
  • Neuredni su
  • Nikada niste na istim talasnim dužinama

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 13°c

Bicikl

Roleri