Postovala: Nataša Ilić
12
Feb
2014

Vaš tinejdžer ima problem: Ne zanemarujte ove simptome!

Pregledano: 4589 puta

Poznato je da je odgajanje tinejdžera teško iskustvo.

 

Period adlolescencije može da bude vrlo naporan, i neki tinejdžeri ne mogu da se nose sa njim. U Americi na hiljade tinejdžera izvrši samoubistvo, a ponekad se razlog krije u zlostavljanju od strane vršnjaka.

 

Psihičke bolesti, ekstreman stres, društveni problemi, porodični problemi, sve to može da igra ulogu u osetljivoj fazi adolescencije.

tinedzeri sa problemima

Teško je predvideti koji će tinejdžer pomisliti na samoubistvo, ali postoje neki uobičajeni znaci upozorenja koji govore da postoji problem koji zahteva intervenciju (posebno ako je prisutno više njih).

Znaci koji upozoravaju da je vašem detetu potrebna pomoć:

Zatvaranje u sebe

zatvaranje u sebe


Udaljavanje od prijatelja, porodice i uobičajenih aktivnosti mogući su pokazatelji da nešto nije u redu. Ako vaše dete sve više vremena provodi samo, izbegavajući kontakte sa porodicom i prijateljima preskačući aktivnosti u kojima je nekad uživalo, pitajte ga zašto to čini.

Možda postoji konkretan problem koji treba rešiti ili ćete shvatiti da vam je dete depresivno i usamljeno, što je stanje koje vodi do razmišljanja o samoubistvu. Neka vaše dete vidi i shvati da brinete i da vam je stalo da rešite njegov problem i ublažite osećaj izolovanosti, a to će mu otvoriti svest o potrebi profesionalne pomoći.

Zavisnost

opijanje


Faza eksperimentisanja je normalna u adolescentskom uzrastu, ali u nekim slučajevima može da znači i da nešto nije u redu.

Ako se vaše dete stalno opija ili drogira ili su vam nestale tablete za smirenje, ne ignorišite to. Da, to može da bude znak samo bezazlene tinejdžerske pobune. Ali takođe može da bude znak depresije i autodestruktivne tendencije i poziv u pomoć. Ako je ovo poslednje u pitanju, na vama je da reagujete.

Pogoršanje uspeha u školi

pogorsanje uspeha u skoli


Pogoršanje uspeha u školi može da znači mnogo toga - gubitak interesa, zamor, osećaj uzaludnosti i razmišljanje da ništa nije važno, ili da se dete ne može izboriti sa teškim programom - sve to može da ukazuje na veći problem.

Ako vaše dete doživi nagli pad uspeha u školi (bežanje iz škole, zaboravljanje domaćih zadataka) - obratite pažnju. Da li vam se vaše dete čini tužnim, depresivnim ili ljutim? Tek tako, odjednom? Umesto kažnjavanja, vaš tinjedžer možda treba vaše razumevanje i podršku.

Promene navika

promene navika


Određena ponašanja se kod svih odvijaju unutar određenog obrasca. Stvari kao što su jedenje, spavanje ili lična higijena ne variraju dramatično iz dana u dan.

Ako primetite da vaš tinejdžer odjednom mnogo više spava ili manje nego obično, jede više ili manje, zanemaruje ličnu higijenu i nije ga briga za izgled - budite oprezni. Te promene mogu da ukazuju na mentalni poremećaj koji zahteva pažnju.

Zanimanje za smrt/besmisao

bezizlaznost


Ovo je najjasniji, ali i često zanemareni, pokazatelj suicidalnih misli. Tinejdžeri su poznati po svojoj dramatičnosti. A ponekad i po crnim mislima - adolescencija je konfuzno razdoblje koje podstiče egzistencijalne dileme koje većina nas iskusi pre ili kasnije.

Najgore što možete učiniti je da zanemarite izraze poput "život nema smisla" ili "ništa nije važno" ili još gore, smatrati razmišljanje "voleo bih da sam mrtav" kao prolaznu fazu. To bi mogli biti pozivi u pomoć koji ukazuju na ozbiljan problem. Treba ih vrlo ozbiljno shvatati, razgovarati sa detetom i, ako smatrate potrebnim, potražiti stručnu pomoć.

Kada odgajate tinjedžera, morate da znate da njegov mozak nije kao mozak odrasle osobe. Njihova sposobnost rasuđivanja je ograničena hemijskim promenama koje se stabilizuju kad tinejdžer postane odrasla osoba. Samo zato što se nešto vama čini smešno ili bezazleno, ne znači da i vaše dete to vidi tako.

Zato gledajte, slušajte i delujte. Možda otkrijete da ta razmišljanja i ponašanje ulaze u normalne okvire i nisu upozorenja ozbiljnog problema. A možda otkrijete da je vaš tinejdžer bio na autodestruktivnom putu i da ste uskočili u pravo vreme.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
3
Ljuto
0
Tužno
1
Srećno
3
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Ideje kako da provedete raspust sa klincima

Ideje kako da provedete raspust sa klincima

Čak i ako ne možete da otputujete na letovanje, to ne znači da vaša porodica treba da oskudeva u dobrom letnjem ...
Naučite svoje dete manirima

Naučite svoje dete manirima

Nikada nije suviše rano - ili suviše kasno - da naučite dete pravilnom ponašanju ...
Mama, šta je to seks?

Mama, šta je to seks?

U današnje vreme, školska deca imaju mnogo bolji pristup informacijama i medijima, nego ...
SAMSUNG
723,oo
prava cena : 867.6,oo
Kreativni WebShop
keramicka unikatna vazna
Cena : 1000,oo
ANKETA
  • Odmorite kod kuće
  • Provedete bilo kako sa voljenom osobom
  • Izađete u provod
  • Popijete kaficu sa prijateljima
  • Leškarite satima u kadi

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 12°c
min -3°c

Bicikl

Roleri