Postovala: Nataša Ilić
21
Feb
2013

Volite li jedno dete više?

Pregledano: 3390 puta

To je možda najveći tabu roditeljstva – favorizovanje jednog deteta u odnosu na drugu decu

Favorizovanje jednog deteta obično nije namerno i može se dogoditi iz više razloga. Možda se jedno dete bolje ponaša, posebno je talentovano, ima neobjašnjivu vezu sa roditeljem. A često je i situacija obrnuta – ako je jedno dete problematično, može postati favorit, jer traži više pažnje. roditelji vole vise jedno dete

I dok mame mogu objektivno da shvate da favorizovanje nije etički ili čak svestan čin, nova studija objavljena u februarskom izdanju lista "Čajld Development" otkrila je da pokazivanje više ljubavi prema jednom detetu ne šteti samo onom drugom detetu (ili deci), nego celoj porodici i dovodi do većih psihičkih problema kod mališana, kao što su agresija, nedostatak pažnje i emotivni problemi.

U istraživanju je učestvovalo 400 kanadskih porodica sa najviše četvoro dece između dve i pet godina. Očevi su zbog pretrpanih rasporeda isključeni iz istraživanja, pa su samo kod majki određivani "faktori rizika", poput stepena obrazovanja, visine prihoda, mentalne stabilnosti, odgajaju li decu bez partnera, jesu li pretrpele mentalno ili fizičko zlostavljanje.

Zatim su ispitivali koliko su majke pokazivale pristranost prema deci, što su nazvali "diferencijalnim roditeljstvom" (davanje pozitivne povratne informacije jednom detetu i negativne drugom), kroz interakciju majke i deteta i postavljajući razna pitanja (koliko često priča s detetom, kad su se poslednji put zajedno zabavljali, koliko često se ljuti na dete).

omiljeno dete- Otkrili smo da majke sa više rizičnih faktora najviše favorizuju jedno dete - kaže vođa istraživanja Dženi Dženkins, profesor na Odseku primenjene psihologije i društvenog razvoja na Univerzitetu u Torontu.

- Iako favorizovano dete može da oseti trenutno zadovoljstvo, ukupna kućna atmosfera postaje neprijateljska i agresivna, posebno između braće i sestara. To nas je najviše iznenadilo - objasnila je Džekinsova.

Iako nisu proučavali zašto su neka deca favorizovana, profesorka Džekins objašnjava da je roditeljima teže da tretiraju  svu decu podjednako ako porodica nema pomoć sa strane ili joj fali sredstava.

- Uopšteno, roditelji daju sve od sebe da budu fer prema deci. Problem je što stres izazvan spoljnim faktorima može uticati na to kako roditelji reaguju kod kuće. I, naravno, postoje deca koja su problematičnija i sa kojima je teže stupiti u kontakt - ističe Dženkinsova.

- Deca vrlo dobro opažaju kako su tretirana  u odnosu na ostatak porodice. Mnoga starija deca shvataju zašto nekom detetu u određenom trenutku treba više pažnje, ali majke moraju da budu veoma oprezne i otvorene kod kažnjavanja i nagrađivanja jednog mališana, da se niko ne bi osetio zapostavljenim - kaže Dženi.

Profesorka Džekins savetuje da sledeći put kad se naljutite na jedno dete, pokušate ta osećanja da iskoristite da se zapitate jeste li uzrujani zbog onoga što je dete učinilo ili zbog toga koje je dete to učinilo?

- I konačno, koliko god je frustrirajuće slušati dečje ispade, "to nije fer", poslušajte ih. Često vam dete govori da se ne oseća voljeno. Ne ignorišite te ispade besa i naučite nešto iz njih - poručuje profesorka.

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
1
Srećno
1
Bolje
3
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Naučite svog tinejdžera lekcije o ljubavi

Naučite svog tinejdžera lekcije o ljubavi

Bez obzira da li je njima neko slomio srce ili su to oni nekome učinili, raskidi su uvek teški, ...
Koji su simptomi stresa kod dece?

Koji su simptomi stresa kod dece?

Međutim, ako roditelji ne znaju da dobro upravljaju sopstvenim stresom, velika je šansa da neće znati kako da ...
Roditelji uništavaju veze svoje dece

Roditelji uništavaju veze svoje dece

Mislite da roditelji nemaju nikakve veze sa vašim ljubavnim životom? Razmislite još ...
DELL
3916,oo
prava cena : 4699.2,oo
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
  • Da
  • Ne
  • Zavisi od situacije
  • Ni u ludilu!
  • Možda bih i prešao/la preko toga...

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 16°c

Roleri

Bicikl