Postovala: Senka Ivetić
28
Feb
2013

Kako vratiti grudi u dobru formu nakon trudnoće

Pregledano: 12269 puta

“Dojke su se odjednom opustile” – žale se često majke koje su prestale dojiti. Vezivno tkivo i koža se ipak mogu malo učvrstiti.

Tokom trudnoće dojke pod uticajem hormona gotovo uvek postanu napete i pune, pa zato nakon dojenja deluju kao da "vise" ili kao da su ispijene. Niko ne može da predvidi hoće li se grudi promeniti zbog dojenja. Kao pre, i tokom trudnoće oblik grudi pre svega zavisi od čvrstoće vezivnog tkiva. Gotovo sve žene, međutim, imaju osećaj da neposredno nakon prestanka dojenja imaju opuštenije grudi. Samo da napomenemo, majkama koje svoje bebe hrane na flašicu ovo će se takođe dogoditi, samo što će to osetiti ranije. Medicinski je uobičajeno da grudi nakon prestanka dojenja promijene oblik. Žlezde u dojkama vratiće svoj stari oblik, ali ostati će višak kože. Potrošiće se čak i zalihe masnih naslaga koje su se prikupljale tokom trudnoće.

Ipak, ovo ne znači da ne možete ništa promeniti. Što su bolje prokrvljeni koža i vezivno tkivo, tim su jači grudni mišići, a samim time je i lepši oblik dojki. Grudne mišiće najbolje ćete napipati ako stisnete šake jer ćete tada moći osetiti kako je očvrsnula pazučna šupljina. Same dojke nemaju mišiće jer se sastoje od mlečnih žlezda i od vezivnog i masnog tkiva.

grudi posle trudnoce

Hladna voda kao učvršćivač

Toplo- hladna tuširanja imaće učinak podizanja dojki.

Ujutro otprilike jednu minutu svaku dojku kružnim pokretima neizmenično tuširajte toplom i hladnom vodom. Zadržite tuš po deset sekundi na jednoj, pa na drugoj dojci. Time ćete vežbati ojačati vezivna tkiva. Još učinkovitiji je posebni nastavak za tuš s rotirajućim mlazom vode. Malo ćete se duže navikavati, no još je pouzdanije ako grudi umesto hladnom vodom ohladite punom šakom ledenih kuglica. Radi ledenog šoka stisnuće se pore na koži, a istovremeno će se podstaći prokrvljenost.

Zategnite kožu kremom

Koža na grudima vrlo je osetljiva jer na njoj nema žlezda lojnica. Upravo je radi toga pametno svakodnevno na njih nanositi kremu. Ne postoji čarobna krema koja bi grudi povećala ili smanjila, ali je dokazano da je nežnim dodirima moguće blago zategnuti dojke. Ovo delovanje se pojačava ako se na grudi istovremeno nanose posebne kreme koje među ostalim sastojcima sadrže i elemente u tragovima koji kožu čine napetom poput silicijuma, zatim biljne ekstrakte soje, bršljena kao i kolagen i elastin koji su sastavni deo kože. Ove materije pomažu obnavljanje ćelija i omogućavaju stvaranje novih kolagenskih vlakana.

grudi posle trudnoce

Masaža dekoltea

Većina proizvoda za dojke pokazaće svoje delovanje tek nakon primene kroz duži vremenski period. Na vama je da preparat za koji se odlučite koristite ujutro i uveče.

Zagrejte kremu rukama, počnite manjim kružnim pokretima s donje strane dojke, potom kružite iznad bradavica (same bradavice preskočite) i zatim pređite rukama sa strane. Na kraju lupkajući vrhovima prstiju izmasirajte celi dekolte čime ćete podstaći prokrvljenost, a korisne materije preparata će brže ući u tkivo. 

Raskošne obline- dopušteno je i varati

Značajno veću punoću dočaraće push up grudnjaci s posebnim jastučićima s gelom ili vodom. Trik kojim varaju šminkeri je bronzani puder. Nanesite puder  debelom četkicom i naglasite linije grudi. Počnite između dojki, kao da pratite liniju gornjeg ruba grudnjaka, a potom boju lagano raširite u pravcu ramena. Uz to, nikada nemojte zaboraviti: grudi van, trbuh unutra, bez obzira sedite li ili stojite. Grudi će se tako podići za nekoliko magičnih centimetara.

grudi posle trudnoce

Odreknite se soli u zamenu za zategnutu kožu

Ishrana takođe odlučuje koliko napeto će grudi izgledati. Ishrana bogata solima može uzrokovati preterano natezanje vezivnog tkiva jer će tkivo zadržavati vodu. Za razliku od toga, kolagenska vlakna koja daju čvrstoću ojačaće pomoću vitamina C.

Šta sve ne prija grudima?

Iz ljubavi prema svojim grudima trebali biste pripaziti na tri stvari:

Tuširajte se kratko. Vruće, dugotrajne kupke koži oduzimaju mnogo vlage.

Pažljivo prilikom sunčanja. Česta sunčanja olabaviće vezivno tkivo i uzrokovati pigmentacijske mrlje, kao i malene nabore.

Nosite grudnjak. U suprotnom, vezivo tkivo olabaviti.

grudi posle trudnoce

Vežbe za grudne mišiće koje možete raditi kod kuće:

Sledećim vežbama ćete ojačati mišiće grudnog koša i vratiti oblik grudima. Uslov je da vežbe morate ponoviti barem tri puta dnevno.

1. Stisak

Stanite uspravno, ruke sklopite ispred sebe kao za molitvu, a laktove izbacite prema van. U ovakvom položaju stisnite dlanove jedan prema drugom, zadržite stisak 15 sekundi i pri tome pravilno dišite. Zatim opustite dlanove. Ponovite deset puta.

2. Istezanje

Stanite uspravno, međusobno isprepletite prste u ravni grudnog koša, a laktove izbacite prema van. Sada "razvucite" ruke. Zadržite napetost 15 sekundi i pri tome mirno i pravilno dišite. Zatim opustite dlanove. Ponovite deset puta.

3. Podizanje (s bučicama)

Stanite uspravno s bučicom od jedne kile u svakoj ruci. Ispružite ruke i savinite ih za 90 stepeni. Podignite laktove u visini ramena, a da su pri tome podlaktice u ravnini i ispred grudi. Sada podignite ruke deset centimetara pa ih ponovo lagano spustite. Ponovite tri puta s kraćim pauzama između serija.

4. Leptir (s bučicama)

Stanite uspravno s bučicom od jedne kile u svakoj ruci. Ispružite ruke i savite ih za 90 stepeni. Podignite laktove u visini ramena, a da su pri tome podlaktice u ravni i ispred prsa. Razmaknite podlaktice za otprilike 20 centimetara i potom ih ponovo primaknite. Ponovite tri puta s po 15 ponavljanja s kraćim pauzama između serija.

grudi posle trudnoce

Vežba za grudne mišiće koja će mnogim damama biti poznata još iz razdoblja trudnoće ciljano podržava učvršćivanje mišića grudnog koša i kožnog tkiva. Iz sve snage pritisnite dlanove jedan o drugi ispred prsiju (laktove ispružite u ravnini) pa ih potom opustite. Vežbu ponovite više puta dnevno u serijama od pet do deset ponavljanja. Rezulata ove vežbe je da ćete popraviti svoje držanje, a samim time će se podići i grudi.

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
4
Nasmejano
4
Ljuto
0
Tužno
1
Srećno
2
Bolje
4
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Hrana pomaže da zatrudnite?

Hrana pomaže da zatrudnite?

Koliko god bile uspešne u karijeri, živele ispunjen i kvalitetan život i koliko god uživale ...
Šta je amniocenteza?

Šta je amniocenteza?

Amniocenteza je prenatalni test putem koga Vaš lekar može dobiti informaciju o zdravlju bebe na ...
Uzroci neplodnosti kod žena

Uzroci neplodnosti kod žena

U Srbiji oko 16 odsto parova ima problema sa reprodukcijom, tačnije svaki sedmi par. "Krivica" je ...
PANASONIC
10944,oo
prava cena : 13132.8,oo
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Bezobzirni su
  • Premalo pokazuju emocije
  • Nema dovoljno vremena za vas
  • Neuredni su
  • Nikada niste na istim talasnim dužinama

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 4°c
min 2°c

Roleri

Bicikl