Postovala: Senka Ivetić
11
Jan
2013

Rani simptomi trudnoće

Pregledano: 6853 puta

Bez obzira da li želite da zatrudnite ili mislite da ste već trudni, može biti prilično frustrirajuće čekati na odgovor. Mnoge žene ne mogu podneti čekanje između ovulacije i menstruacije i žele čim pre saznati jesu li trudne.

Ako ste stvarno nestrpljivi u očekivanju odgovora, iznenadiće vas činjenica da će vam vaše telo samo dati odgovor ako ga pažljivo osluškujete!
Neke žene osete rane simptome trudnoće već nekoliko dana nakon začeća, a druge ništa ne osećaju ni nakon nekoliko nedelja trudnoće.
Ako sumnjate da ste trudni i ako osećate neki ili sve od dole navedenih simptoma, posetite što pre svog ginekologa.

Pa šta su rani znakovi trudnoće?

Mučnina/ povraćanje

Još poznato po nazivu jutarnja mučnina, može se pojaviti vrlo rano u trudnoći, čak i pre nego što primetite da ste u drugom stanju. Mnoge žene pomisle da su se otrovale hranom ili da ih hvata grip. Iako se zove jutarnja mučnina, može se pojaviti u bilo koje doba dana, u mahovima ili može trajati ceo dan i noć. Česti i mali obroci vam mogu pri tom pomoći. Mučnina se može pogoršati ako ste gladni, pa bi bilo dobro da uvek imate nešto za pregristi pri ruci (probajte sa krekerima). Refleks povraćanja u trudnoći je lako izazvati, pa vas čak i jednostavno pranje zuba može dovesti do wc šolje.

trudnoca
 
Pojačano čulo mirisa i ukusa

Mnoge žene postanu osetljivije na svakodnevne mirise, a hrana kao što je čaj, kafa ili tost mogu izazvati mučninu. Vaše čulo ukusa se može dramatično promeniti, pa možda više nećete moći da jedete hranu ili da pijete pića koja inače volite. Možete takođe osetiti i ukus metala u ustima.

Učestalo mokrenje

Ovo može početi već u prvoj nedelji trudnoće. Možda ćete mnogo češće nego što je to uobičajeno trčati u WC, čak i tokom  noći. Kako će vam se materica naglo povećavati nakon oplodnja, pritiskaće mokraćni mehur i javljaće vam se potreba za mokrenjem. Isto tako možda će vam urin potamneti i imati jači miris nego je uobičajeno. To vam je znak da trebate piti više vode. Ako osetite bol ili peckanje prilikom mokrenja, razgovarajte sa lekarom jer to može biti znak upale ili infekcije.

Napetost u grudima

Često žene u ranom stadijumu trudnoće osete da su im se grudi povećale i postale izuzetno napete. Bradavice isto tako mogu narasti i postati jako osetljive, a boja može im potamniti. Isto tako vene vam mogu postati izraženije -  sve u pripremi za dojenje.

Umor

Možda ćete se vrlo rano u trudnoći, sve do kraja prvog tromesečja osećati jako iscrpljeno. Ovo je rezultat porasta nivoa HCG, vrlo visokog novoa progesterona i povišene telesne temperature. Probajte da se ne umorite uz sve te hormonalne promene, povraćanje i mokrenje.

trudnoca

Izostanak menstruacije /grčevi / bolovi u leđima/ glavobolje

Većini žena ovo mogu biti prvi znakovi trudnoće – prvih nekoliko nedelja možda ćete imati grčeve i osećaj da ćete svaki čas dobiti menstruaciju. Grčeve često prati bol u leđima. Naravno, sve grčeve i krvarenje, čak i lagano, odmah morate prijaviti svom lekaru. Trudnice mogu imati i češće glavobolje koje su opet rezultat velikih hormonalnih promena.

Lagano krvarenje

Oko 8 do 10 dana nakon ovulacije neke žene mogu imati lagano krvarenje, koje se može poklopiti sa vremenom kada bi vam uobičajeno počelo menstrualno krvarenje. Neke čak to mogu i zameniti sa slabom menstruacijom. Ovo krvarenje može biti rezultat usađivanja oplođene jajne ćelije u matericu.

Vrtoglavica/ nesvestica

Zbog činjenice da trudnoća utiče na čulo mirisa i ukusa, trudnice nenamerno izbegavaju hranu i preskaču obroke. Ovo uzrokuje nizak nivo šećera što može dovesti do vrtoglavica i nesvestice. Ako stojite duže vreme, pojačani pritisak materice na arterije u nogama može dovesti do pada krvnog pritiska, što isto tako rezultira vrtoglavicom i nesvesticom.

Zatvor

Kako bi se apsorbirale sve hranjive stvari koje su potrebne vašoj bebi za rast, hormoni trudnoće usporavaju metabolizam, što može dovesti do zatvora. Probajte jesti što više svežeg voća i pijte mnogo vode kako bi to izbegli.

Nervoza

Nije nikakvo čudo što se trudnice lako uznemire u ranom stadiju trudnoće sa svim tim hormonima koji im luduju po telu, uz podnošenje umora i mučnine. Ako se nađete u stresnoj situaciji i osećate da ćete izgubiti strpljenje, probajte uraditi nekoliko laganih vežbi, više se odmarajte i hranite se zdravo i uravnoteženo.

trudnoca

Gorušica

Iako se gorušica i problemi sa probavom obično vežu za kasnije stadijume trudnoće, kod nekih se žena mogu se pojaviti u ranijem razdoblju. HCG usporava probavu, što znači da vam je stomak duže pun. Želudačne kiseline se zbog toga mogu vratiti u jednjak ili čak u grlo uzrokujući nelagodu i mučninu. Ovo se može ublažiti lekovima, pa se posavetujte sa lekarom koje možete koristiti. Izbegavajte tešku ili začinjenu hranu uveče jer vam može pojačati problem.

Promene u tenu

Možda ćete primetiti na licu promene koji su rezultat hormonalnih promena. Ovaj problem često traje do drugog tromesečja. Takođe, postoji mogućnost da vam potamne mladeži zbog povećane pigmentacije kože.

Pojačan sekret

Mnoge trudnice primete da imaju pojačani gusti beli sekret. Ovo je normalno u trudnoći. Ali ako primetite neobičan miris ili svrab, obavezno se javite svom lekaru.

Gubitak težine

Možda ćete se iznenaditi, ali tokom prvog tromesečja trudnoće možete izgubiti na težini. Ovo je rezultat smanjenog apetita, što je normalno. Ipak razmislite o zdravijoj ishrani i izbegavajte alkohol. Nemojte se čuditi ako dobijete komplimente na račun izgleda od ljudi koji ne znaju da ste trudni.

Uživajte u ovih prekrasnih devet meseci!

Izvor: Žena.hr

Senka Ivetić

Čekamo da Senka Ivetić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 2
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
2
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Vežbanje u trudnoći

Vežbanje u trudnoći

Vežbanje pozitivno utiče na držanje trudnice, smanjuje bol u leđima i druge tegobe ...
Folna kiselna - najvažniji vitamin u trudnoći

Folna kiselna - najvažniji vitamin u trudnoći

Nedovoljno unošenje vitamina i minerala tokom trudnoće može da šteti ...
Kako vratiti grudi u dobru formu nakon trudnoće

Kako vratiti grudi u dobru formu nakon trudnoće

Tokom trudnoće dojke pod uticajem hormona gotovo uvek postanu napete i pune, pa zato ...
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • Ne i neću nikada
  • Ne, ali bih volela
  • Da, ali samo jednom
  • Nemam koga da varam
  • Da, redovno

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 12°c
min 7°c

Roleri

Bicikl