Postovala: Ona portal
25
Nov
2010

Trudnoća i stopala

Pregledano: 5667 puta

Trudnice će doživeti velike promene na telu i noge nisu izuzetak. Promene u težini, držanje, ravnoteža i oblik mogu doprineti varijaciji od norme što dovodi do promena u strukturi i mehanici stopala.

 

Šta se može desiti dok ste trudni?
Najočiglednija i zajednička promena je da iskusite bol u stopalu. To može da se kreće od toga da imate dosadan bol ili da dovede do ozbiljnijeg i težeg bola. Povećanje težine može da znači da vaša stopala nisu navikla da nose dodatne kilograme i može da dođe do bržeg zamaranja. Promene u položaju tela i ravnoteži mogu da dovedu da stopala promene način na koji bi normalno funkcionisala i mogu se javiti ravna stopala.

 

Oticanje stopala je takođe veoma često u trudnoći, ne samo zbog naglog povećanja težine nego i zbog hormonskih promena koje izazivaju blagi porast telesne temperature. Mnoge trudnice kažu da noge postaju toplije i razdražljivije kako umor raste i da to iskustvo može izazvati da ostanete budni, dakle dodavanjem i prolongiranjem problema.

 

Ostale promene mogu da uključuju nemogućnost da se brinete za stopala na normalan način. Većina žena smatra da do kraja trudnoće, neće moći da posvete dovoljno pažnje i pruže odgovarajuću negu stopalima i noktima i da se bave tvrdom kožom. Sada je vreme da vodite računa o stopalima, ako ne možete sami, tu je profesionalni pedikir, kada se beba rodi, možda neće biti dovoljno prilika za to.

 


Kako da tretirate probleme na stopalima tokom trudnoće?
Udobnost je suština kada ste trudni, da bi se obezbedila nesmetana i prijatna trudnoća, tako je dobar kvalitet i udobna obuća od suštinskog značaja. Ako vaš posao zahteva da nose štikle, pokušajte niže pete ili nosite ravne cipele. Vaši poslodavci imaju zakonsku obavezu da štite vaše zdravlje i blagostanje i da omoguće ove izmene. Odaberite cipele koje se mogu malo proširiti na vašim nogama, bez obzira da li su na čičak ili rajfešlus jer takva obuća može da se prilagodi vašim oteklim ili proširenim stopalima. Ako vam obuća nije udobna i imate problem sa nalaženjem, biće korisno da pokušate nositi neke ortopedske cipele, eventualno i korišćenje uložaka za dodavanje jastučića i zaštite.

 

Proverite da li imate dovoljno pauze za odmor u toku dana, kada postoji mogućnost da se uzdignu noge i pomoći će da se smanji oticanje. Ako je moguće koristite stolicu za rad ili smanjite aktivnosti kako trudnoća napreduje tako da imate dovoljno vremena da uzdignete i ostatak stopala. To ne znači da bi trudnice trebalo da sede ceo dan, naravno hodanje i plivanje su odlični načini da ostanete aktivni, bez izazivanja problema.

 

Osvežavajući gelovi za stopala, upotreba krema za negu i redovno kupanje, zatim nošenje otvorenih cipela kad vreme dozvoljava, će pomoći da zadržite osećaj čistih i svežih stopala. Zbog dodatnog stresa na noge i stopala za vreme trudnoće, tvrda koža i nokti mogu biti sređeni od strane partnera koji želi da pomogne ili da profesionalnu negu stopala zatražite od stručnjaka.

 

Veoma je važno da se održi zdravlje stopala tokom trudnoće, dok na vaše noge utiče povećanje težine i promene u položaju tela. Posle ovog saveta ćete sigurno moći da uživate u trudnoći, bez potrebe da brinete za svoje noge i stopala.

Ona portal

Čekamo da Ona portal napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
0
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Hrana pomaže da zatrudnite?

Hrana pomaže da zatrudnite?

Koliko god bile uspešne u karijeri, živele ispunjen i kvalitetan život i koliko god uživale ...
Uzroci neplodnosti kod žena

Uzroci neplodnosti kod žena

U Srbiji oko 16 odsto parova ima problema sa reprodukcijom, tačnije svaki sedmi par. "Krivica" je ...
SAMSUNG
1436,oo
prava cena : 1723.2,oo
Kreativni WebShop
100% UNIKAT
Cena : 250,oo
ANKETA
  • Fensi
  • Sportski
  • I jedno i drugo
  • Ni jedno, imam neki svoj stil
  • Zavisi od situacije

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 28°c
min 15°c

Roleri

Bicikl