Postovala: Nataša Ilić
09
Oct
2012

Vraćanje vitke linije posle porođaja

Pregledano: 6909 puta

Dva do tri meseca posle porođaja možete da krenete sa uravnoteženom dijetom

Naravno da je briga o detetu  prioritet u vašem životu, ali to ne znači da treba da imate osećaj krivice zato što želite da ponovo izgledate dobro i da svoje telo dovedete u formu. Za vreme porođaja obično se izgubi pet i po do šest i po kilograma. Onda ostaje, pod pretpostavkom da ste se u toku trudnoće ugojile od 11,5 do 16 kilograma, oko pet i po do devet i po kilograma da izgubite posle porođajazdravo mrsavljenje posle trudnoce

Prvi korak ka vitkoj liniji je postavljanje realnih ciljeva. Kilogrami su se skupljali tokom devet meseci trudnoće, zato je nemoguće da ih izgubite preko noći, već je bitno strpljenje. Nemojte da se upoređujete ni da se trkate sa poznatim holivudskim majkama koje se ubrzo posle porođaja pojave sa "savršenom" figurom. Iza njih stoji "vojska" stručnjaka spremnih da u svakom trenutku udovolje najmanjoj potrebi novopečene slavne majke.

Pet saveta za povratak figure

Trudnoća i porođaj su naporni, pa je organizmu potreban oporavak. Ne treba da mršavljenje bude novi stres.

 1. Umereno sa fizičkim naporima. Deo kalorija potrošite u šetnjama na svežem vazduhu sa bebom. Bebi će to prijati, a vama će topiti kilograme. U prvim nedeljama  posle porođaja, šetnje i pešačenje do prodavnice biće vam dovoljna vežba.
 2. Upišite se na rekreaciju namenjenu ženama koje su nedavno rodile. Tamo možete upoznati i druge majke i obogatiti društveni život razmenjujući korisne savete. Pojačavajte ritam vežbanja samo ukoliko se osećate dovoljno snažnom i izdržljivom. Ako dojite, vežbaj posle hranjenja deteta.
 3. Pijte mnogo vode. U to spada i ona iz česme, izvorska i mineralna iz flaše. Proverite da li vam je urin žut. Ako jeste, onda ne pijete dovoljno vode. Ako nemate volje da popijete celu čašu svakih nekoliko sati, pijuckajte pomalo tokom celog dana. Imajte na umu da mnogi ljudi brkaju osećaj gladi i žeđi. Ako budete  pile dovoljno tečnosti, osećaćete se sitijom.
 4. Smanjite unos proizvoda od belog brašna i belog šećera. Peciva, kolači, keksevi i testenine od takvih sastojaka sadrže jednostavne ugljene hidrate, koji brzo dižu energiju, posle čega sledi pad energije i javlja se osećaj gladi.
 5. Zasnivajte obroke na ishrani bogatoj vlaknima – svežem voću, povrću, mahunarkama i integralnim žitaricama. Ove namirnice su bogate vlaknima, pa bolje ispunjavaju želudac i pružaju osećaj sitosti. Osim vlakana, sadrže i složene ugljene hidrate, koji se sporo razgrađuju pa duže opskrbljuju organizam energijom. Složene ugljene hidrate imaju orašasti plodovi, jogurti sa niskim procentom masnoće i sojino mleko.

mrsavljenje posle porodjajaNutricionisti kažu da dojenje pomaže kod mršavljenja. Lekari savetuju da nije dobro odmah posle porođaja početi sa vežbanjem i sa rigoroznom telesnom aktivnošću.

Vaše telo je u trudnoći bilo i posle porođaja je pod velikim naporom i potrebna mu je energija i hranjive materije za oporavaki nove izazove – objašnjavaju nutricionisti.

I dojenje iziskuje dodatnu energiju. Žena koja doji prosečno proizvede oko 850 ml mleka svaki dan. Da bi se zadovoljile povećane potrebe za vreme laktacije, potrebno je prosečno unositi dodatnih 500 kalorija svakodnevno. Dobra vest je da se majčino mleko proizvodi iz masnog tkiva i pri tome se troši velika količina energije. Zato žene koje doje lakše dolaze do željene figure.

Sa uravnoteženom dijetom možete početi dva do tri meseca posle porođaja kada se telo oporavi.

Možete započeti sa uravnoteženom dijetom koja je restriktivna sa unosom kalorija, ali ne i hranjivih materija. Za optimalno zdravlje preporučuje se nedeljni gubitak od pola kilograma do najviše kilogram. To ćete postići ako smanjite energetski unos za 500 kalorija dnevno. Ipak, budite oprezne sa dijetom "na svoju ruku" da se smanjeni energetski unos ne bi odrazio na proizvodnju mleka – savetuju lekari.

Strategije koje pomažu

 1. Izbegavajte iskušenja – kupujte što više zdravih namirnica, a grickalice bogate mastima i šećerima koje bi vas dovele u iskušenje ostavite u radnji
 2. Jedite manje porcije – pokušajte da poslužujete hranu na manjim tanjirima
 3. Jedite samo kad ste gladne i nemojte držati na stolu posude sa hranom 
 4. Polako žvaćite
 5. Pojedite supu pre glavnog jela – prema istraživanjima, na taj  način se unosi manje kalorija za vreme  glavnog jela

 

Nataša Ilić

Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljivi detalj, sitan povod, a zatim sve same rade: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.
Prate: 5
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
1
Nasmejano
1
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
2
Bolje
4
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Trudnoća i stopala

Trudnoća i stopala

Trudnice će doživeti velike promene na telu i noge nisu izuzetak. Promene u težini, držanje, ...
Predrasude o drugom stanju

Predrasude o drugom stanju

Znate onu tvrdanju - ako trudnica nosi visoko, rodiće dečaka? Svaka od žena koja se ...
Vraćanje vitke linije posle porođaja

Vraćanje vitke linije posle porođaja

Naravno da je briga o detetu prioritet u vašem životu, ali to ne znači da treba da imate ...
Kreativni WebShop
Ručno radjena ogrlica, unikat, bizuterija
Cena : 400,oo
ANKETA
 • sestri
 • mami
 • partneru
 • drugarici
 • nikome

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 27°c
min 16°c

Bicikl

Roleri