01
Aug
2011

Predrasude o dugoj vezi

Pregledano: 5570 puta

Koje su ustaljene predrasude o dugim vezama i zašto su one pogrešne.

Da li si počela da se plašiš duge veze jer ti sve drugarice govore da u takvoj vezi sve krene naopako, da ništa nije lepo kao na početku, da je to već unapred osuđeno na propast? Da li te je posmatranje loših brakova i dugih veza drugih nateralo da se zapitaš da li je prava ljubav zaista moguća? Ako je tako, vreme je da čuješ pravu i jedinu istinu o dugim vezama.

 

Postoji nekoliko predrasuda koje su postale toliko ustaljene, da se oni koji nisu nikada bili duže vreme sa nekim, plaše da započnu ozbiljnu vezu iz straha da će ih sve to zadesiti. Šta se tu zapravo dešava? Evo nekoliko najčešćih:

 

predrasude o dugoj vezi 11. Počećete da se svađate. Postoje parovi koji se svađaju od samog početka veze, ali ovde ćemo obratiti pažnju na one koji se svađaju tek kad veza malo odmakne. Osnovni razlog zbog kojeg kod takvih parova svađe i prepiranja nastaju kasnije je jednostavan: na početku veze su glumili da su nešto što nisu, a što su duže zajedno, prava ličnost i karakter moraju izaći na videlo. Normalno je da kada nekog upoznajemo želimo da se prikažemo u najboljem svetlu, ali, barem ako planiraš da budeš sa nekim u ozbiljnijoj vezi, nemoj se pretvarati da si nešto što nisi. Budi iskrena prema sebi i partneru, tako ćeš izbeći ove svađe. Drugi razlozi za svađe u poodmakloj vezi mogu biti: partneri sve manje pažnje obraćaju jedno na drugo, nemaju strpljenja ili vremena za probleme drugog, počinju da vide samo svoje potrebe isl. Ali ako zaista voliš nekog, nećeš dozvoliti sebi da postaneš takva, zar ne?

 

2. Zapustićete se. Ovde se misli na fizički izgled. Tačno je da se to dešava mnogim parovima. Ali, to nema nikakve veze sa samom dugom ljubavnom vezom ili brakom, to je stvar svake individue. Ko prestane da vodi računa o svom izgledu, ugoji se, postane neuredan, znači da se ranije doterivao samo zbog drugih. Ona osoba koje vodi računa o sebi zbog same sebe, zbog ličnog zadovoljstva, neće sebi dozvoliti tako nešto, koliko god veza bila duga.

 

predrasude o dugoj vezi 23. Seks će postati loš. Ovo je predrasuda koja mnoge najviše brine. Na dobar seks utiče mnogo faktora, ali jedno je sigurno: kako veza odmiče on može biti još bolji! Što ste duže zajedno, više će te poznavati jedno drugo, znaćete šta vam prija, šta ne, moći ćete da se potpuno opustite. Seks može biti lošiji jedino ako dozvolite da vas obuzme osećaj monotonije, ako vam se pretvori u rutinu. To je svakako nešto što se može izbeći, između ostalog i tako što ćete eksperimentisati, tako što ćete stalno učiti jedno o drugom... Ono što vas može sputavati da svakim danom sve više uživate u seksu jeste manjak samopouzdanja, odnosno ako mislite da ste jedno drugo prestali da želite. Ali ako radite na sebi, ako ste zadovoljni sami sobom, ako imate životne energije, nema potrebe da strahujete od ovakvog problema.

 

4. Ljubav će nestati. Pitam vas, ako volite nekog zbog toga što je baš takav kakav je, kako može ljubav da nestane (sem ako se ta osoba potpuno ne promeni)? Ljubav u dugim vezama ne nestaje, ona se jedino može zaboraviti. To znači da neki parovi prestanu da razmišljaju jedno o drugom, prestanu da uživaju jedno sa drugim jer nemaju vremena ili počnu da uzimaju partnera zdravo za gotovo. Zaborave zašto su se voleli, zaborave šta ih je kod te druge osobe privuklo... Normalno je da se ljudi menjaju, ali ne baš toliko da osobu sa kojom smo dugo vremena ne možemo da prepoznamo i da ne vidimo ni jedan više razlog zašto bismo je voleli. Dakle, prava ljubav se neguje. Budi u svakom trenutku svesna onoga zbog čega voliš svog dragog, i sigurno ti se neće desiti taj „nestanak“ ljubavi.

 

Prava ljubav postoji. Da bi zaista volela nekog, moraš da voliš sebe. Da bi volela sebe, moraš raditi na sebi. Ljubav zahteva strpljenje, razumevanje i poštovanje. Ako ništa od ovoga ne nedostaje, duga veza opstaje u svojoj punoj lepoti, prema tome - nema razloga za strah

Sonja Stegnjaić

Čekamo da Sonja Stegnjaić napiše nešto o sebi. :)
Prate: 7
Kakav je utisak na vas ostavio ovaj tekst
Total hit
0
Nasmejano
2
Ljuto
0
Tužno
0
Srećno
0
Bolje
0
comments powered by Disqus

Povezani tekstovi

Život udvoje pre braka?

Život udvoje pre braka?

Volite se, mnogo se volite. Već neko vreme ste zajedno i jedno od vas dvoje predložilo je da živite ...
Ljubav, a šta je to?

Ljubav, a šta je to?

Prva stvar koja mi pada na pomisao o ljubavi su "Romeo i ...
Danas slavimo ljubav!

Danas slavimo ljubav!

Svi se slažemo da Dan zaljubljenih ne treba da bude jedini dan u godini kada radimo lepe stvari za ...
HP
Kreativni WebShop
Ručno radjena narukvica, unikat, bizuterija
Cena : 200,oo
ANKETA
  • sestri
  • mami
  • partneru
  • drugarici
  • nikome

Kako ocenjujete sajt
Odlicno
Veoma dobro
Dobro
Solidno
Loše

max 0°c
min -1°c

Bicikl

Roleri